Tu e lexu qitash
Mbretëria e Bashkuar heq ndalimin e dhurimit të gjakut ndaj burrave gejë dhe biseksualë

Mbretëria e Bashkuar heq ndalimin e dhurimit të gjakut ndaj burrave gejë dhe biseksualë

Burrat gejë dhe bi tani do të jenë në gjendje të dhurojnë gjak në mënyrë të barabartë me heteroseksualët në Mbretërinë e Bashkuar.

Vendi është i fundit që rishikon ndalimin për dhurimin e gjakut ndërsa nivelet e transmetimit të HIV bien midis burrave që bëjnë seks me burra.

Rregulli tani do të lejojë dhurimet e gjakut nga kushdo që ka pasur vetëm një partner seksual – ose asnjë partner seksual – në tre muajt e fundit.

Kjo zëvendëson një rregull ku gejët dhe burrat bi duhej të abstenojnë nga seksi oral dhe anal për tre muaj përpara se të dhuronin gjak.

Duke njoftuar për rregullën, Sekretari i Shëndetit dhe Kujdesit Social të MB, Matt Hancock, tha:

‘Ky ndryshim historik në dhurimin e gjakut është i sigurt dhe do të lejojë shumë më tepër njerëz, të cilët më parë ishin përjashtuar nga kriteret e përzgjedhjes së dhuruesve, të shfrytëzojnë rastin për të ndihmuar në shpëtimin e jetës.

‘Ky është një hap pozitiv dhe njeh individët për veprimet që bëjnë, në vend se preferencën e tyre seksuale.’

Ethan Spibey, themeluesi i FreedomToDonate – që është krijuar për të luftuar ndalimin, tha:

‘Ne kemi bërë fushatë për më shumë se gjashtë vjet për kufizimet ndaj burrave që kryejnë marrëdhënie seksuale me burra (MSM) që dhurojnë gjak për tu azhurnuar dhe mirëpritur ngrohtësisht këtë njoftim.

Kjo do të thotë që MB ka një nga politikat më progresive të dhurimit të gjakut në botë dhe më shumë njerëz se kurrë do të jenë në gjendje të dhurojnë në mënyrë të sigurt për ata që kanë nevojë për të.

‘Ne kemi bërë një përparim të madh dhe shpresojmë të vazhdojmë të punojmë me qeverinë dhe të tjerët për të siguruar që sa më shumë njerëz që mund të dhurojnë gjak të sigurt mund ta bëjnë këtë. ‘

Ndërkohë Ministri Uellsian i Shëndetësisë Vaughan Gething tha: ‘Ky njoftim do t’i japë fund diskriminimit me të cilin janë përballur shumë njerëz në komunitetin LGBT.’

Rregullat e reja nuk do të hyjnë në fuqi deri në verën e vitit 2021. Por ato janë pritur gjerësisht që prej majit të këtij viti.

Njoftimi nga Hancock erdhi pasi qeveria krijoi një grup të quajtur FAIR (Për Vlerësimin e Rrezikut të individualizuar) në fillim të vitit 2019 për të rishikuar ndalimin.

Ai përfshin përfaqësues nga katër shërbimet e gjakut në MB, grupe LGBT+, ekspertë mjekësorë dhe shkencorë, dhe përfaqësues të pacientëve dhe donatorëve.

Eamonn Ferguson, Profesor i Psikologjisë së Shëndetit në Universitetin e Nottingham, shpjegoi se si FAIR ‘ka trianguluar shkencë epidemiologjike dhe të sjelljes’ për të punuar se si të kontrollojnë dhuruesit e gjakut për sjellje seksuale.

Si rezultat, ndalimi do të ndalojë dhurimin nga kushdo që ka përdorur ilaç për të rritur performancën e seksit në gjashtë muajt e mëparshëm.

Po ashtu, njerëzit që marrin pilula PrEP për të shmangur kontraktimin e HIV nuk do të jenë në gjendje të dhurojnë. Ata që kanë marrë trajtim për sifilizin në 12 muajt e fundit gjithashtu nuk do të dhurojnë.

Por sistemi i shqyrtimit të dhuruesve të gjakut nuk do të pyesë më njerëzit nëse partnerët e tyre ishin meshkuj apo femra. Kjo e bën ‘dhurimin e gjakut me gjini neutrale dhe më përfshirëse ’, thotë qeveria.

Ministri për Dhurimin e Gjakut, Lord Bethell tha: ‘Duke shqyrtuar nga afër provat e fundit në lidhje me dhurimin e gjakut dhe sjelljen seksuale, ne kemi qenë në gjendje të sjellim një politikë më gjithëpërfshirëse për t’i lejuar njerëzit të dhurojnë gjak në mënyrë të sigurt për të shpëtuar jetë.

‘Unë jam mirënjohës për anëtarët e grupit drejtues FAIR, përfshirë organizatat bamirëse LGBT, për punën që kanë bërë gjatë 18 muajve të fundit për të na mundësuar që ta realizojmë këtë politikë, për të cilën shumë kanë kërkuar.’

‘Ndryshimet do ta mbajnë gjakun po aq të sigurt’

Ndërkohë Su Brailsford, Drejtor i Asociuar Mjekësor në NHS Blood and Transplant dhe kryetari i FAIR tha se mund të vijnë ndryshime të mëtejshme:

‘Pacientët mbështeten në bujarinë e dhuruesve për gjakun e tyre shpëtues dhe kështu që ne e mirëpresim vendimin për të pranuar rekomandimet e FAIR në mënyrë të plotë.

‘Ne jemi krenar që kemi furnizimin më të sigurt të gjakut në botë dhe jam i kënaqur që kam arritur në përfundimin se këto ndryshime të reja në përzgjedhjen e dhuruesve do ta mbajnë gjakun po aq të sigurt.

‘Ky është vetëm fillimi. Ne do të vazhdojmë të bashkëpunojmë me përfaqësuesit LGBT, pacientët dhe donatorët, kështu që kur t’i bëjmë këto ndryshime, procesi ynë për marrjen e informacionit të saktë të dhuruesve për sjelljet seksuale është gjithëpërfshirës dhe i bërë mirë.

‘FAIR i ka bërë gjithashtu një rekomandim qeverisë që rishikime të mëtejshme të bazuara në prova janë të nevojshme për shtyrjet e tjera të tilla si mënyra se si ne përcaktojmë rrezikun bazuar në udhëtime. ‘

Ndërkohë organizatat e HIV po mbështesin gjithashtu ndryshimin.

Deborah Gold, shefja ekzekutive në National AIDS Trust, tha: ‘Ne e mirëpresim këtë hap drejt një sistemi më të drejtë të vlerësimit të individualizuar, të bazuar në prova, të rrezikut për njerëzit që zgjedhin të dhurojnë gjak.

‘Është e rëndësishme që qeveria të ndërtojë tani mbi këtë për të adresuar pabarazitë e mbetura në politikat e dhurimit të gjakut, të tilla si kufizimet për njerëzit që kanë injektuar ndonjëherë ilaçe.

‘Duke vepruar kështu, duhet të ketë përparësi në mbrojtjen e sigurisë së furnizimit me gjak duke maksimizuar potencialin që njerëzit të japin gjak. ‘

Por ajo shtoi që qeveria duhej të bënte më shumë për të luftuar HIV-in duke ndjekur rekomandimet nga Komisioni i pavarur i HIV-it që Mbretëria e Bashkuar pranoi këtë muaj.

Gold tha: ‘Tani duhet të shohim veprime mbi pabarazitë endemike shëndetësore që çojnë në ndikimin disproporcional të HIV në disa grupe, duke përfshirë burra gejë dhe biseksualë dhe njerëz nga komunitete të zeza afrikane.

‘Kjo përfshin përmbushjen e angazhimit të qeverisë për t’i dhënë fund transmetimeve të reja të HIV deri në vitin 2030 dhe zbatimin e gjetjeve të Komisionit të HIV, i cili përcakton se si mund të arrihet kjo. ‘

Si krahasohet politika botërore për dhurimin e gjakut?

Vendet në të gjithë botën vendosën ndalimet për burrat gej dhe bi- në kulmin e një pandemie tjetër – kriza e AIDS-it.

Në Mbretërinë e Bashkuar, burrat gej dhe bi fillimisht ishin të ndaluar për gjithë jetën për të dhënë gjak. Kjo më pas u reduktua në një periudhë shtyrje njëvjeçare ‘pa seks’ në 2011 dhe pastaj u reduktua përsëri në një pritje tre-mujore pa seks në 2017.

Që atëherë, infeksionet e reja me HIV në shumë vende kanë rënë midis burrave gejë dhe bi.

Njerëzit që marrin PrEP dhe bëjnë testime të rregullta, si dhe njerëzit me HIV pozitiv në trajtim efektiv, kanë të gjitha nivelet e prera të infeksionit. Ndërsa ata mund të mos jenë në gjendje të dhurojnë gjak, ata po kontribuojnë duke zvogëluar sasinë e HIV në popullatë, duke e bërë më të sigurt për të tjerët që ta bëjnë këtë.

Politika e re më në fund do ta bëjë qasjen e MB-së një nga më të mirat në botë.

Në këtë moment vendet duke përfshirë Spanjën, Afrikën e Jugut, Italinë, Rusinë dhe Meksikën lejojnë burrat gej dhe bi të dhurojnë gjak pa një periudhë pritjeje. Hungaria u bashkua me këtë grup në fillim të këtij muaji.

Në të kundërt, vendet duke përfshirë Kosovën, Austrinë, Malajzinë dhe Greqinë ende vendosin një ndalim të përjetshëm për gjakun e burrave gej dhe bi.

Në Kosovë, në formularin që duhet plotësuar para se të dhurohet gjaku, listohen disa “probleme” të cilat e pamundësojnë dhurimin e gjakut. Përveç problemeve me transmetimin e infeksioneve seksualisht të transmetueshme si HIV-i dhe Hepatiti B dhe C, “problemi” tjetër i listuar në këtë formular është edhe homoseksualiteti, gjegjësisht “personat që kanë marrëdhënie intime me personin e gjinisë së njëjtë” të cilët nuk lejohen të dhurojnë gjak asnjëherë.

Disa vende miqësore  LGBT+ kanë akoma një periudhë pritjeje një vjeçare pas seksit për burra bi dhe gej. Ato përfshijnë Belgjikën, Irlandën dhe Maltën.

Ndërkohë disa vende të tjera – si Kanadaja – kërkojnë një pritje tre muaj pas seksit. Si SHBA ashtu edhe Australia janë bashkuar këtë grup këtë vit.

Aktivistët australianë kanë përdorur tashmë ndryshimin në politikën e Mbretërisë së Bashkuar për të bërë thirrje për një relaksim të mëtejshëm dhe aktivistët në SHBA ka të ngjarë të bëjnë të njëjtën gjë.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top