Tu e lexu qitash
Dennis Peron (8 prill, 1945 – 27 janar, 2018)

Dennis Peron (8 prill, 1945 – 27 janar, 2018)

“Çdo përdorues i kanabisit është një pacient mjekësor, e dijnë apo jo” – Dennis Peron

Peron ishte një nga aktivistët e hershëm që promovoi marihuanën për përfitimet e saj shëndetësore, duke luajtur një rol të rëndësishëm në shpërndarjen e kanabisit tek njerëzit me HIV/AIDS në fund të viteve 80.

Në vitet 90 ai ndihmoi në organizimin e lëvizjes për të legalizuar marihuanën mjekësore, së pari në San Francisko dhe më pas në Kaliforni. Me origjinë nga New York City, ai mësoi herët se si të pretendojë të jetë dikush që nuk është. “Numër një, unë jam gej,” tha Peron në një intervistë për vitin 2014. “E dija se duhej të fshihesha. Disi më duhej të fshihesha. Unë kam qenë një aktor i mirë. Një fshehës i mirë. “

Ai u bashkua me Forcën Ajrore në vitin 1966 dhe së pari provoi marihuanën në Vietnam, duke sjellë pak me veti në SH.B.A pas turneut të tij të parë. Në vitin 1967, ai vizitoi San Franciskon për herë të parë. “Ishte Vera e Dashurisë,” tha ai. “Hippies, ishin njerëz që më pranuan. Unë i thashë, “Unë do të bëj gjithçka mundem për t’u rikthyer në San Francisko dhe të jetoj jetën time këtu.” “Vendosa që do të jem një gej hippie,” tha ai. Në vitet që pasuan, ai fitoi jetesën duke shitur marihuanë, shpesh duke u arrestuar.

Në vitet ’80, ai jetoi me partnerin e tij Jonathan West në Castro, ku mësoi për efektet e dobishme të marihuanës mjekësore për njerëzit me HIV/AIDS, veçanërisht kur ishte duke i ndihmuar për ti mbajtur në peshë.

Jonathan “po humbiste nga 142 paund në 110”, tha më vonë, por marihuana e ndihmoi të mbante oreksin e tij dhe të mbante ushqimin. Jonathan iu nënshtrua sëmundjes në 1990.

“Në atë moment, nuk dija se për çfarë jetoja. Unë isha djali më i vetmuar në Amerikë, “i tha ai LA Times. “Në dhimbjen time, vendosa ti lija Jonathanit një trashëgimi dashurie. Unë bëra përpjekjen time morale që t’i njoftoja të gjithë për jetën e Jonathan, vdekjen e tij dhe përdorimin e marihuanës dhe si i dha atij dinjitet në ditët e tij të fundit. “

Një vit më vonë, ai filloi të punojë në Propozimin P, një iniciativë popullore për votimin që legalizoi marihuanën mjekësore në San Francisko. Pas kësaj, ai hapi shpërndarësin e parë publik të vendit për kanabis kur drejtoi Klubin e Blerësve të Kanabisit, i cili ndihmoi mbi 9000 njerëz me HIV/AIDS, kancer dhe sëmundje të tjera të marrin marihuanën mjekësore. Klubi është bastisur dhe mbyllur nga shteti në 1996.

Kqyre edhe qito

Në vitin 1996, Peroni punoi për të kaluar Propozimin 215, një iniciativë votimi për të legalizuar marihuanën mjekësore në Kaliforni. Kjo ishte një luftë më e vështirë. “E dija se duhej t’i merrja të gjithë. Klerikë, mjekë, infermierë…. Ky koalicion ishte goxha i fuqishëm. Ata thjesht donin ndryshim. Ata nuk duan që njerëzit të shkojnë në burg për marihuanë. Dhe nëse i ndihmoi pacientët, pse mos ta përdorin? ” Iniciativa kaloi me 56% të votave.

Pasi klubi i blerësve të tij u sulmua, ai dhe partneri i tij John Entwistle u zhvendosën, duke u rikthyer përfundimisht në San Francisko kur Peroni u diagnostikua me kancer në mushkëri.

Ai mbeti një avokues i hapur i dekriminalizimit dhe të drejtave LGBT dhe u martua me Entwistle kur California njohu barazinë në martesë.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top