Tu e lexu qitash
Keith Haring (4 maj, 1958 – 16 shkurt, 1990)

Keith Haring (4 maj, 1958 – 16 shkurt, 1990)

“Kjo, mendoj, është avantazh për krijimin e artit në këtë pikë në kohë: Kur e kuptojmë se jemi të përkohshëm, po përballemi me vetë-shkatërrimin tonë, po e kuptojmë fatin tonë dhe ne duhet ta përballojmë atë. Arti është e vetmja përgjigje e ndjeshme primare ndaj një perspektive të shkatërrimit të mundshëm (zhdukjes). “- Keith Haring

Keith Haring ishte një artist vizuel dhe aktivist, më i njohur për pop artin unik që hodhi dritë mbi shumë nga luftërat e lirisë të shekullit të njëzetë.

Pasi u zhvendos në New York City në vitin 1978, Haring bëri një emër për vete, pasi arti i tij publik u shfaq në metro. Në fillim të viteve 1980, miqësitë e tij me artistë si Futura 2000, Kenny Scharf, Madonna dhe Jean-Michel Basquiat kontribuan në ngritjen e një brezi të ri të artit underground.

Ndërmjet viteve 1982 dhe 1989, Haring krijoi vepra publike ikonike në qytete anembanë botës. Në prill të vitit 1986, ai hapi Dyqanin e Popit, një dyqan me pakicë në Soho nga i cili ai shiti relike të prodhuara në masë; edhe pse ai u përball me kritika nga bota e artit për komercializimin e tij, Haring u angazhua për ta bërë artin e tij sa më gjerësisht të disponueshëm.

Në fund të viteve 1980, puna e Haring u fokusua në epideminë e AIDS-it dhe reagimin e aktivistëve queer. Një punë e tillë përfshinte disa nga imazhet më ikonike të lëvizjes çlirimtare queer (për shembull, posteri i tij për Ditën Kombëtare të Coming Out).

“Unë e di në zemrën time se është vetëm ndërhyrja hyjnore që më ka mbajtur gjallë deri në këtë kohë”, shkroi Haring në një hyrje të ditarit të vitit 1987. “Nuk e di nëse kam pesë muaj apo pesë vjet, por di që ditët e mia janë të numëruara. Kjo është arsyeja pse aktivitetet dhe projektet e mia janë kaq të rëndësishme tani. Të bëjë sa më shumë që të jetë e mundur, sa më shpejt të jetë e mundur “.

Më vonë atë vit, Haring u diagnostikua me HIV, dhe lufta e tij u bë pjesë e punës së tij dhe personazhit të tij publik.

Keith Haring vdiq nga sëmundje e lidhur me AIDS më 16 shkurt 1990; ai ishte 31 vjeç.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top