Tu e lexu qitash
David Bowie (8 janar, 1947 – 10 janar, 2016)

David Bowie (8 janar, 1947 – 10 janar, 2016)

“Unë nuk jam një profet ose një njeri i kohës së gurit, jam vetëm një njeri me potencialin e një supermeni. Unë jetoj ” – David Bowie.

David Robert Jones, i njohur si David Bowie, i lindur me 8 janar 1947, ishte një këngëtar, shkrimtar, aktor dhe fenomen kulturor britanik për pesë dekada. Muzika dhe personalitetet e tij zgjeruan kufijtë e muzikës, artit, seksit, popit, gjinisë, bukurisë dhe dashurisë. Dhe puna e tij e filmit – sidomos si Jareth në “Labyrinth” (1986), përcaktoi vendin e tij si një legjendë që ndryshoi botën.

Në vitin 1972, kur filloi ngritja e alter egos së tij Ziggy Stardust, Bowie doli hapur si gej, megjithëse në vitin 1976 sqaroi se ishte biseksual. Në vitin 1983, Bowie e quajti daljen e tij si “gabimi më i madh që kam bërë” dhe theksoi se ai ishte “gjithmonë një heteroseksual i fshehtë”.

Në vitin 2002, kur u pyet nëse ai ende e konsideron daljen e tij një gabim, ai shpjegoi se nuk mendonte se ishte një gabim në Evropë “, por ishte shumë më e ashpër në Amerikë. Nuk kisha asnjë problem që njerëzit të e dijnë se isha biseksual, por nuk kisha asnjë prirje për të mbajtur parulla dhe as të isha përfaqësues i ndonjë grupi.

Përdersa Bowie shpesh i ka sfiduar etiketimet, ndikimi i tij në kulturën queer mbetet i pazëvendësueshëm.

“Tjetërësia,” shkroi Aaron Hicklin, “ishte mënyra se si Bowie ishte në gjendje të lidhej me komunitetin LGBT përgjatë viteve.”

Stephen Merritt shkruan: “Bowie ka të bëjë me lirinë për të pasur çfarëdo identiteti që ju dëshironi, jo vetëm atë gjinor.” Ai “ishte një artist në kuptimin më të vërtetë, më original të mundshëm. Me muzikën e tij, me personalitetin e tij dhe me jetën e tij, ai pikturoi një vizion për një të ardhme që sapo po fillojmë të e jetojmë. Dhe është e mahnitshme. “

David Bowie vdiq nga kanceri i mëlçisë më 10 janar 2016; ai ishte gjashtëdhjetë e nëntë vjeç.

Kqyre edhe qito

Pas vdekjes së tij, Billboard shkroi:

Drejtësisht i festuar për zbehjen e zhanreve dhe mendjeve hapëse në të gjithë globin, ndikimi i të ndjerit David Bowie në të gjithë spektrin e muzikës perëndimore është i jashtëzakonshëm.

Në fakt, është më shumë se i i jashtëzakonshëm. Ndërsa shumë yje të rrokut të vonë janë përshëndetur me të drejtë për ndikimin dhe ndikimin e tyre, Bowie zë tërësisht një shkallë më të lartë historike. Ai nuk është thjesht një sulmues me ndikim. Ai nuk është thjesht një roker frymëzue. Midis yjeve të rrokut, Boëie ndikoi më shumë në zhanre muzikore se kushdo tjetër, duke jetuar apo vdekur. Ai është, në këtë drejtim, ylli më me ndikim në botë. 

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top