Tu e lexu qitash
Ernest Boulton dhe Frederick Park (Stella dhe Fanny)

Ernest Boulton dhe Frederick Park (Stella dhe Fanny)

Një çerek shekulli para gjyqit të famshëm të Oscar Wilde, Londra viktoriane u pushtua nga gjykimi i Ernest Boulton dhe Frederick Park, të njohur si Stella dhe Fanny.

Boulton dhe Park ishin londinezët e klasës së mesme në mesin e të 20-tave të tyre, të cilët kishin formuar një akt të dyfishtë teatral (Stella Clinton dhe Fanny Winnifred Park). Ata morën pjesë në teatrot dhe ngjarjet shoqërore të veshura si gra, tërhoqën shumë interes për pamjen dhe stilin e tyre të jetesës dhe ishin pjesë e një rrethi “të zjarrtë” më të gjerë.

Ata u njoftuan përmes teatrit, dhe u bënë miq të ngushtë, duke iu referuar njëri-tjetrit si motra dhe duke u zhvendosur në qarqet shoqërore queer. Boulton, Park dhe eskorti i tyre Hugh Mundell u arrestuan kur u përpoqën të largoheshin nga Teatri Strand, ndërsa Boulton dhe Park ende mbanin veshmbathje të femrave kur u sollën më vonë përpara Gjykatës së Magjistraturës në Bow Street.

Ata u akuzuan për “komplot dhe nxitje të personave për të kryer një vepër të panatyrshme”. Aktakuza ishte gjithashtu kundër pesë të tjerëve, por tre prej tyre kanë mbijetuar, njëri ishte shtetas amerikan dhe një tjetër (Lord Arthur Clinton) me sa duket vdiq ditën pas dorëzimit të aktakuzës.

Në gjykatë, Mundell tha se nuk pranoi të besonte se Boulton dhe Parku ishin burra edhe kur i treguan atij. Një trung i veshjeve të tyre u paraqit si “dëshmi”, por prokuroria nuk mundi të provonte se ata kishin marrëdhënie seksuale ose se veshja e veshjeve të grave nga burra ishte një vepër penale dhe së bashku me policinë e rëndë (ata ishin ndjekur nga policia për një vit), juria shpejt i shpalli ata të pafajshëm.

Karakteri i Lordit Arthur Clinton u shfaq në mënyrë bizare në një gjyq të suksesshëm në vitin 1882, kur një grua u dënua për ta paraqitur atë në një mashtrim të crossdressing (megjithatë, nuk kishte asnjë shenjë se ai ishte një Lord).

Boulton dhe Park janë shfaqur në një numër dramash dhe tregimesh dhe ndonëse më pak të njohur se Oscar Wilde, ata kanë një vend të rëndësishëm në historinë LGBT dhe historia e tyre sfidon një numër supozimesh të liga historike në lidhje me këtë periudhë.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top