Tu e lexu qitash
Derek Jarman (31 janar, 1942 – 19 shkurt, 1994)

Derek Jarman (31 janar, 1942 – 19 shkurt, 1994)

Michael Derek Elworthy Jarman ishte një regjisor i filmit anglez, skenar, diarist, artist, kopshtar dhe autor.

Jarman lindi në Shtëpinë e Infermierëve Royal Victoria në Northwood, Middlesex, Angli. Djali i Elizabeth Evelyn dhe Lancelot Elworthy Jarman. Babai i tij ishte një oficer i Forcës Ajrore Mbretërore, i lindur në Zelandën e Re.

Pas një arsimimi shkollor në shkollën Hordle House, ai u regjistrua në shkollën Canford në Dorset dhe nga viti 1960 studioi në King’s College London. Kjo u pasua nga katër vjet në Shkollën Slade të Arteve të Bukura, University College London (UCL), duke filluar në vitin 1963. Ai kishte një studio në Butler’s Wharf, Londër, në vitet 1970.

Jarman ishte i hapur për homoseksualitetin, luftën e tij publike për të drejtat e homoseksualëve dhe luftën e tij personale me SIDA-n.

Kur një gazetar e pyeti Derek Jarman si do të dëshironte të mbahej mend në 1994, vetëm disa javë para se të vdiste nga komplikimet shëndetsore me SIDA, artisti dhe filmbërësi britanik u përgjigj se ai do të preferonte të avullonte. “Unë dëshiroj që të mund të marr me vete të gjitha veprat e mia,” tha ai, i lumtur. “Kjo është ajo që unë do të doja të ndodhte – thjesht të zhdukem.”

Për fatin tonë të mirë, kjo dëshirë përfundimtare nuk u realizua, siç demonstron një retrospektivë madhështore e sapohapur në Muzeun Irlandez të Artit Modern në Dublin. Duke shënuar 25 vjetorin e vdekjes së Jarman, PROTEST! mbledh rreth 150 vepra – shumë prej të cilave nuk janë parë kurrë më parë – që përfshijnë katër dekada dhe duke u përqëndruar në praktikën e tij si piktor, shkrimtar, stilist, kopshtar dhe aktivist politik.

Jarman sigurisht që mbahet mend si krijuesi i filmave radikalë si Jubilee (1978), një përrallë dystopiane në të cilën Mbretëresha Elizabeta I është katapultuar në skenën e tmerrshme të punkerëve të Londrës dhe Caravaggio (1986), një përsëritje e trilluar e jetës së piktori barok. Duke gërshetuar komentet politike të epokës së Thatcher me kulturën pop dhe referencat historike, Jarman vuri në skenë histori interesante në ambientet postmoderne përpara se ndonjë prej këtyre koncepteve ta kishte bërë atë të ndërgjegjësojë. Maverick britanik gjithashtu dha pushimin e tyre të parë për shumë talente që shfaqeshin, duke përfshirë Tilda Swinton, Joanna Hogg dhe Sean Bean.

Por ajo që pak njerëz e dinë është se regjisori me ndikim ishte gjithashtu një piktor i përkushtuar. Trajnuar në Shkollën e Arteve në Londër Slade në fillim të viteve ’60, Jarman ishte pjesë e një grupi artistësh të rinj, përfshirë Patrick Procter dhe David Hockney, të cilët ndikuan në ndryshimin e disponimit të artin britanik. Pas një mosmarrëveshje juridike të ndërhyrshme midis ish-tregtarit të artit të Jarman, Richard Salmon dhe partnerit të gjatë, Keith Collins (i cili vdiq vitin e kaluar, menjëherë pasi çështja u zgjidh), një numër pikturash që shiheshin rrallë u bënë të arritshme, duke e bërë të mundur këtë ekspozitë ambicioze.

Ato shfaqin vepra të hershme befasuese nga fundi i viteve 50 deri në 1970 (përfshirë një autoportret të bërë në moshën 16 vjeç), si dhe nga seria e tij e gjerë e viteve ’90 ‘Slogan Paintings’ që adresojnë politikat shtypëse të qeverisë dhe histerinë tabloidike të krizave të AIDS.

Për të festuar hapjen, IMMA ftoi shkrimtarët, artistët dhe aktivistët të bëjnë homazhe ndaj trashëgimisë radikale të Jarman. Ja çfarë kishin për të thën ata:

Peter Tatchell, avokues për të drejtat e njeriut:

“Derek Jarman ishte figura e parë publike në këtë vend që doli hapur si HIV pozitiv. Dhe kjo mori guxim të jashtëzakonshëm në atmosferën toksike, homofobike të asaj epoke. Derek dëshironte të shndërronte shoqërinë në të mirë të të gjithëve: njerëzve queer dhe heteroseksual. Ai dëshironte për të ndryshuar shoqërinë, jo thjesht për të marrë të drejta të barabarta brenda tij. Ai kishte një pikëpamje shumë skeptike ndaj ligjeve dhe institucioneve që shërbejnë drejtpërdrejt si policia, kisha, forcat e armatosura. Ai kurrë nuk donte ndonjë nderim ose njohje të shtetit, miratim. Unë mendoj se ne shohim se jo vetëm në aktivizmin e tij të drejtpërdrejtë për të drejtat LGBT + dhe të drejtat e personave me HIV, por të gjithë gjatë përpjekjes së tij artistike. Ai ishte një radikal i shkëlqyer anglez “.

Tonie Walsh, aktivist për të drejtat civile, kurator i pavarur i Irish Queer Archive:

“Filmatografia e hershme e Derek ishte pjesë e ardhjes sime të moshës si aktivist dhe si një homoseksual. Ishte vërtet e rëndësishme për mua në zhvillimin e një sensi pozitiv të vetë identitetit. Ai ka aq shumë për të thënë në lidhje me mënyrat në të cilat ne kujtojmë. Veçanërisht vendi i kujtesës në përshtatjen me krizën e SIDA-s. Mendoj se jemi në një largim të shëndetshëm tani ku me të vërtetë duhet të provojmë dhe të bëjmë njëfarë kuptimi të asaj periudhe të tmerrshme, të mësojmë prej saj dhe ta zbatojmë atë memorie në vendin ku gjendemi në sot. Derek ka këtë mungesë të plotë të ndjenjave, rreth mënyrës sesi ai shprehet si një burrë queer dhe radikal. Ai përqafoi nocionet e kryqëzimit përpara se njerëzit madje t’i kishin dhënë një emër “.

Charlie Porter, shkrimtar:

“Nëna dhe babai im ishin në Slade me Derek. Kam pasur një TV bardhë e zi në dhomën time të gjumit dhe ata më inkurajuan të shikoja Jubileun në Channel 4. Unë isha shumë i ri, rreth 10 vjeç. Kam qëndruar deri në mesnatë dhe kam shikuar këtë film dhe ishte dritarja ime e parë mbi jetën queer. Derek ishte gjithçka që shekulli nuk donte. Nuk kishte vend në kulturën angleze për dikë që bënte më shumë se një gjë dhe shkonte mes tyre “.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top