Tu e lexu qitash
Kur lezbiket hynë nga ballkoni në Shtëpinë e Lordëve për të protestuar ndaj Seksionit 28

Kur lezbiket hynë nga ballkoni në Shtëpinë e Lordëve për të protestuar ndaj Seksionit 28

Ligjvënësit e Britanisë në mënyrë të qartë e kanë nënvlerësuar zemërimin e komunitetit queer kur futën në Parlament Seksionin 28 të Aktit të Pushtetit Lokal i cili ndër të tjerat deklaronte “nuk do të promovojë qëllimisht homoseksualitetin ose të publikojë materiale me qëllim të promovimit të homoseksualizmit” dhe “të promovojë mësimin në çdo shkollë të mirëmbajtur të pranueshmërisë së homoseksualizmit si një marrëdhënie familjare e pretenduar. “

Ata, me të vërtetë, mund të kenë menduar se mund të injorojnë mijëra që ishin marshuar kundër ligjërimit të homofobisë.  Por ata nuk ishin përgatitur për një protestë që ndodhi në kullën e tyre të vogël të fildishtë – Shtëpinë e Lordëve.

Siç është rasti me çdo legjislacion të propozuar, debati pasohet me votim.  Në Dhomën e Lordëve, pasi të ketë shumicën e votave për, legjislacioni kthehet në Dhomën e Komunave për ratifikim. Aktivistët kishin shpresuar se do të kishte kundërshtim të mjaftueshëm në njërën ose të dy Shtëpitë për të bllokuar legjislacionin.  Fatkeqësisht, ky nuk ishte rasti kur Partia e Punës së Opozitës i la poshtë nga frika e marrjes së reklamës së keqe në media.

Dhe kështu, kur Shtëpia e Lordëve votoi në 2 shkurt 1988 për të mbështetur legjislacionin, aktivistët lezbike Olivia Butler, Rachel Cox, Angela Nunn, Charlotte Despart- të ashtuquajturat Lesbian Avengers – u shfaqën në veprim. Pasi kishin kontrabanduar litarë në Galerinë Publike, ata i hodhën sipër ballkonit dhe u futën në dhomën kryesore të Shtëpisë.  Ata, siç u raportua në atë kohë, nuk e “ndërprenë debatin”; debati dhe votimi të dy kishin përfunduar.  Gratë po protestonin për rezultatin e votimit.

Fatkeqsisht, protesta nuk e ndryshoi rezultatin përfundimtar të përparimit të Seksionit 28 përmes Parlamentit.  Por, të paktën, ajo i bëri sinjal burrave të parlamentit britanik që njerëzit queer nuk do t’i lejonin ata të i demonizojnë pa luftuar.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top