Tu e lexu qitash
“LEJO VETEN TË JESH I INATOSUR.” – Anonymous Queers

“LEJO VETEN TË JESH I INATOSUR.” – Anonymous Queers

Më 24 qershor 1990, gjatë Trashëgimisë së Krenarisë së New York-ut, kolektivi Anonymous Queers shpërndau “Queers Read This”, një fletushkë që, siç përshkruhet nga OutWeek, “nuk ishte një rast i veçantë i letrave të shpërndara gjatë Krenarisë” – titulli i të cilit me guxim deklaroi: ‘Unë I Urrej Strejterat (Heteroseksualët)’.

Fletushka “Unë I Urrej Strejterat” 1990.

“Nga Avram Finkelstein dhe David Robinson,” Nina Reyes, e cila “bën thirrje për vetëvendosje lezbike dhe gej- pavarësisht se si kjo i bën familjet dhe miqtë tanë straight të ndihen – dhe na kujton se madje edhe në rastet e miqësisë me homoseksualët ata ende i shtyjnë pamëshirshëm idetë e heteroseksualitetit të tyre në fytyrat tona. Ne kemi dëmtuar integritetin tonë queer duke u shqetësuar që ne mund ta lëmë atë, kur shqetësimi ynë themelor duhet të jetë nëse jemi apo nuk jemi të lirë të jemi ata që jemi”.

Për një komunitet që është agjësuar nga SIDA dhe i shënjestruar nga sulmuesit, kjo ese goditi një nerv të fortë. “Ju nuk u tregoni njerëzve që po vriten që të mos jenë të çmendur për këtë”, tha Maria Maggenti, duke artikuluar një anë të debatit.Mulcahy tha se besonte se “urrejtja, sado e kuptueshme, korrupton dhe, në doza mjaft të mëdha, vret”.

“Një shprehje e tillë e shkruar mirë e zemërimit të drejtë nuk mund të bëjë asgjë, por të nxjerrë në dritë përgjigjet më të thella homofobike dhe të pasigurta”, shkruan dy aktivistë.

Nëse heteroseksualët që deklarojnë veten pro-queer janë të vërtetë, “ata do të njohin në shembullin e kësaj eseje që ndonjëherë personat queer duhet të kenë një ndjenjë të komunitetit, përvoja të përbashkëta dhe gjuhë pa u shfajsuar dhe pa pasur nevojë të japin ligjërata Homoseksualiteti 101”. Për njerëzit queer që sulmojnë esenë, “duke mos e zotëruar zemërimin e tyre, duke u bërë miq me njerëz straight, mbeten viktima përgjithmonë. Personat queer janë të vlefshëm në mënyrë të paimagjinueshme, ne kemi të drejtë për t’u ndier të zemëruar dhe për t’u mbrojtur, fakti që ne jemi gjallë në këtë botë heteroseksuale është një mrekulli, fakti që ne qijmë është një akt politik “.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top