Tu e lexu qitash
Gjykata e Kroacisë lejon që çifti gej të adoptoj fëmijë

Gjykata e Kroacisë lejon që çifti gej të adoptoj fëmijë

Në atë që aktivistët e quajnë një “vendim historik” për të drejtat LGBT në Kroaci, Gjykata Administrative e Zagrebit vendosi që një çift i të njëjtit seks, Ivo Segota dhe Mladen Kozic, kanë të drejtë të bëhen prindër kujdestarë. 

Shoqata e Familjes Rainbow, e cila mbledh çifte LGBT dhe individë që kanë ose duan të kenë fëmijë, përshëndeti vendimin të premten. “Kjo është hera e parë që një gjykatë në Republikën e Kroacisë ka mbështetur ligjin ndërkombëtar dhe aktvendimet e Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut, sipas të cilit çiftet e të njëjtit seks duhet të trajtohen në mënyrë të barabartë ligjërisht si çifte heteroseksuale”, thanë ata.

Aktvendimi detyron Ministrinë e Demografisë, Familjes dhe Politikës Sociale, të cilët fillimisht mohuan kërkesën e tyre për të qenë prindër kujdestarë, të përsërisin procesin brenda 60 ditëve dhe të marrin një vendim të ri, jo diskriminues për çështjen e tyre.

Segota tha për Jutarnji List se, pas intervistave dhe procesit të vlerësimit psikologjik, ata kishin marrë një mendim pozitiv nga shërbimet kompetente – por nuk morën asnjë përgjigje pas procedurës.

Në Dhjetor 2017, Qendra e Mirëqenies Sociale i njoftoi ata se nuk kishte kushte ligjore për fillimin e procedurës së lejes sepse ato ishin në një “partneritet jete”, termi ligjor për një martesë të të njëjtit seks në Kroaci. “Ne menjëherë iu ankuam ministrisë për vendimin e qendrës, por ajo refuzoi apelin tonë. Ne nuk kishim mundësi tjetër veçse të fillonim procedurat ligjore, “tha Segota.

Daniel Martinoviç, nga Familja Rainbow, tha se Segota dhe Kozic nuk janë çifti i vetëm që duan të adoptojnë fëmijë dhe janë refuzuar nga ministria. “Akti i tyre i guximshëm, paraqitja publike dhe pëlqimi i kësaj beteje ligjore, gjatë së cilës ata kishin mbështetjen e plotë të Shoqatës së Familjes Rainbow, është gjithashtu një precedent për çifte të tjera që zgjedhin të zgjerojnë familjen e tyre në këtë mënyrë dhe kështu të sigurojnë një shtëpi të ngrohtë,  dashuri, mbështetje të përditshme dhe një të ardhme më të mirë për fëmijët që kalojnë fëmijërinë e tyre në shtëpi [për fëmijët e braktisur], ”tha Martinoviç.

Kqyre edhe qito

Ai u bëri thirrje çifteve të tjerë të të njëjtit seks të kërkojnë ndihmën e tyre juridike.

Në dhjetor të vitit të kaluar, parlamenti kroat miratoi një ligj të ri të kujdesit për kujdestarinë, i cili hyri në fuqi në fillim të këtij viti dhe përjashton çifte të të njëjtit seks si prindër të mundshëm.

Shoqata Rainbow paraqiti një ankesë në Gjykatën Kushtetuese në shkurt, duke kërkuar një vendim nëse ligji i ri i kujdestarisë është në përputhje me kushtetutën kroate.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top