Tu e lexu qitash
Billie Jean King (22 nëntor, 1943)

Billie Jean King (22 nëntor, 1943)

Në vitin 1961, Billie Jean King dhe Karen Hantze Susman u bënë tituj kryesor të sportit duke u bërë çifti më i ri për të fituar titujt në dyshet e grave në Wimbledon. Gjatë gjithë karrierës së saj të tenisit, ajo vazhdoi për të fituar 39 tituj Grand Slam, duke përfshirë 12 teke, 16 dyshe për gra dhe 11 tituj dyshe të përzier.

Ajo ishte e vendosur të luftonte për paga të barabarta për gratë brenda botës së tenisit. Në vitin 1973, ajo themeloi Shoqatën e Tenisit të Grave, dhe ndërsa në kulmin e karrierës së saj, ajo kërcënoi të bojkotonte U.S. Open nëse paga e pabarabartë nuk u adresua. Kjo çoi që U.S. Open 1973 të bëhet turneu i parë për të ofruar shpërblime të barabarta për gratë dhe burrat.

Më vonë atë vit, ajo konkurroi kundër Bobby Riggs në një ndeshje historike “Beteja e Sekseve”. Në një gjest qesharak të shovinizmit mashkullor, kampioni i vitit 1939 Wimbledon këmbënguli se loja e tenisit për gra ishte aq inferiore, sa që edhe në moshën 55 vjeç, ai mund të mundte lojtaret më të mira.

Pasi Riggs mundi me lehtësi kampionen australiane Margaret Court, King pranoi sfidën e tij dhe duke e mposhtur atë para një audience televizive të vlerësuar prej 50 milion shikuesish.

Ndikimi i King zgjati përtej gjykatës, kur në vitin 1981, një padi e paraqitur nga ish-dashnorja e saj dhe asistentja personale Marilyn Barnett e paraqiti seksualitetin e saj në publik. Megjithëse ajo nuk ishte e përgatitur për të diskutuar seksualitetin e saj në atë kohë, ajo u bë atletja e parë e shquar profesionale që pranoi hapur se ajo ishte lezbike.

Pas divorcimit të burrit të saj në vitin 1987, King u vendos me partneren e saj të jetës Ilana Kloss, dhe ata mbeten të bashkuar deri më sot.

Ajo ka qenë shumë e përfshirë në Fondacionin e Sporteve të Grave dhe Fondacionin për AIDS Elton John, dhe në vitin 2009, Presidenti Barak Obama i dha asaj Medaljen Presidenciale të Lirisë për punën e saj për gratë dhe komunitetin LGBT+.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top