Tu e lexu qitash
Karl Heinrich Ulrichs (28 gusht, 1825 – 14 korrik, 1895)

Karl Heinrich Ulrichs (28 gusht, 1825 – 14 korrik, 1895)

“[Homoseksuali] gjithashtu është një person. Edhe ai, pra, ka të drejta të patjetërsueshme. Orientimi i tij seksual është një e drejtë e krijuar nga natyra. Ai gjithashtu ka të drejta civile; dhe, sipas këtyre të drejtave shteti nuk ka të drejtë të përqesh ose të e përndjekë dashurinë e plotë.”

Karl Heinrich Ulrichs, ishte një shkrimtar dhe aktivist gjerman, më i njohur si një intelektual paraardhës i lëvizjes çlirimtare queer. Pas universitetit, ai shërbeu si këshilltar i një gjykate rrethi në Hanover; ai humbi punën e tij në 1857 kur eprorët e tij zbuluan homoseksualitetin e tij.

Në 1862, ai doli hapur para familjarëve dhe miqve – një veprim praktikisht i panjohur më parë – siç e quajti një “Urning” (Anglisht: “Uranian”), i cili fillimisht e përcaktoi si “një psikikë femër në një trup mashkullor”, por në fund rezultoi një burrë që dëshiron burrat.

Në 1863 dhe 1864, ai botoi pesë ese, të mbledhura si “Studime mbi Gjëzën e Dashurisë Mashkull-Mashkull”, të cilat e trajtuan dashurinë e tillë si natyrore dhe biologjike; ai diskutoi gjithashtu për lezbiket, biseksualët dhe personat interseks.

Në gusht 1867, në atë që mund të ketë qenë fjalimi i parë për të drejtat e homoseksualëve nga një homoseksual i hapur, Ulrichs iu drejtua Kongresit të Juristëve gjermanë, duke u kërkuar delegatëve të votojnë kundër një ligji të propozuar që kriminalizon sodominë mashkullore; ai u sulmua nga të gjithë.

Ndërsa Ulrichs vlerësohet se artikuloi konceptin e tërheqjes së të njëjtit seks si një karakteristikë identifikuese, fjala “homoseksual” i atribuohet shkrimtarit Karl-Maria Kertbeny.

Kqyre edhe qito

Në 1879, Ulrichs shkoi në mërgim të vetë-imponuar në Napoli.

“Deri në ditën kur do vdes,” shkruajti më vonë, “Unë do të shikoj prapa me krenari se gjeta guximin të dilja ballë në betejën kundër spektrit, i cili për kohë të tëra po injektonte helm në mua dhe te burrat e natyrës time. Shumë prej tyre janë drejtuar në vetëvrasje sepse e gjithë lumturia e tyre në jetë ishte e njollosur. Përkundrazi, jam krenar që gjeta guximin të filloja goditjen fillestare të hidrës të përbuzjes së publikut “.

Ulrichs vdiq më 14 korrik 1895; ai ishte 69 vjeç.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top