Tu e lexu qitash
Sudani heq rrahjen dhe dënimin me vdekje nga ligji kundër seksit gej

Sudani heq rrahjen dhe dënimin me vdekje nga ligji kundër seksit gej

Sudani ka hequr dorë nga dënimi me vdekje dhe rrahja si dënime për seksin gej nën kodin e tij penal.

Sipas ligjit të ri, homoseksualizmi mbetet kundër ligjit. Sidoqoftë, dënimi për ‘sodominë’ mbetet burgu.

Gay Star News beson që dënimet maksimale të jenë pesë vjet për ‘veprën’ e parë, shtatë vjet për të dytin dhe burg të përjetshëm për ‘veprën e tretë’.

Më parë, dy herë të para dikush që ishte fajtor për seksin homoseksual, ata do të merrnin 100 goditje dhe burg. Në herën e tretë, ata do të merrnin ose burgim të përjetshëm ose dënimin me vdekje.

Vendi e përcakton sodominë si ‘një burrë që fut penisin ose ekuivalentin e tij në anusin e një gruaje ose në anusin e një burri’ ose ‘një burrë që i lejon një burri tjetër të futë penisin ose ekuivalentin e tij në anusin e tij ’.

Ligji i “sodomit” i Afrikës Nën-Sahariane është Artikulli 148 i Kodit Penal, i cili bazohet në ligjin ekstremist musliman të Sheriatit.

Ndryshimet në Kodin Penal të Sudanit

Ligji ndryshoi në 9 korrik, por doli kryesisht pa u vënë re.

Kjo është pjesërisht sepse Këshilli Sovran i Sudanit miratoi ndryshime të shumta në Kodin Penal në atë ditë.

Në veçanti, ata kriminalizuan gjymtimin e organeve gjenitale femërore dhe ua lehtësuan grave udhëtimin me fëmijët e tyre jashtë Sudanit.

Ndërkohë policia e rendit publik të vendit nuk do të jetë më në gjendje të përplas njerëzit në publik.

Për më tepër, jomuslimanët – që përfaqësojnë rreth 3% të popullsisë së Sudanit – do të jenë në gjendje të pinë, importojnë dhe shesin alkool. Sidoqoftë, raportet tregojnë se Sudani do të ndëshkojë akoma muslimanët që pinë alkool.

Por raportet e pakta në media për ndryshimet e përqendruara në Këshillin Sovran heqjen e një ligji kundër ‘apostazisë’ (ndërrimit të fesë). Ky ligj ndëshkoi ata që braktisën besimin musliman me vdekje me gurë.

Vendi aktualisht është nën sundimin e një qeverie kalimtare, pas një grushti shteti në vitin 2019. Këtë e udhëheq gjeneral-ushtaraku Abdel Fattah al-Burhan i cili nënshkroi legjislacionin e ri.

Raportet e përsëritura e rendisin Sudanin si një nga vendet më të këqija në botë për të qenë LGBT+.

GSN raportoi më parë rastin e nëntë burrave gjoja gej, të cilët autoritetet arrestuan dhe rrahën. Bastisja u zhvillua në një banesë private në kryeqytetin Khartoum.

Në vitin 2012, haktivistët hodhën poshtë 73 faqe zyrtare në internet të qeverisë në Sudan, në protestë ndaj ligjit të ‘sodomisë’.

Dënimi me vdekje mbetet për seksin homoseksual në praktikë ose në teori në Afganistan, Çeçeni, Iran, Mauritani, disa shtete të Nigerisë, Pakistan, Katar, Arabi Saudite, Somali, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Jemen.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top