Tu e lexu qitash
Regjisorja e filmave The Matrix konfirmon se tregimi ishte gjithnjë një alegori për përvojën transgjinore

Regjisorja e filmave The Matrix konfirmon se tregimi ishte gjithnjë një alegori për përvojën transgjinore

Regjisorja Lilly Wachowski ka konfirmuar spekulimet e fansave se filmat Matrix, të cilat ajo i shkroi dhe i drejtoi përkrah motrës Lana, ishin menduar gjithnjë të ishin një alegori për përvojën trans.

Pasi Lana doli si trans në 2012 dhe Lilly ndoqi rrugën në vitin 2016, kritikët dhe fansat kanë pyetur veten nëse udhëtimi i heroit të protagonistit Thomas Anderson (Keanu Reeves) ishte një metaforë për tranzicionin gjinor. Në librin e saj për të vitit 2019 Femrat: Një shqetësim, shkrimtarja Andrea Long Chu zbërthen teorinë: Anderson ka një jetë të dyfishtë dhe një “ndjenjë marramendëse që diçka nuk ka të bëjë me botën”. Pasi ai gjen një grup të ri të miqve që e prezantojnë atë me një realitet të ri, ai adopton një emër të zgjedhur: Neo.

“Neo ka disfori. Matrica është binari gjinor. Agjentët janë transfobia,”propozon Long Chu, përpara se të sugjeronte që” pilula e kuqe “mund të simbolizonte hormonet.

Në një intervistë të re video me Netflix, Lilly Wachowski u hap në lidhje me narrativën e nënkuptuar përgjatë trilogjisë së filmit legjendar dhe se si “bota e korporatave nuk ishte e gatshme” për më shumë nyje për identitetin queer dhe trans.

“E dua faktin se sa domethënëse kanë qenë këto filma për t’i transferuar njerëzit,” tha ajo, “dhe mënyra se si ata më vijnë dhe më thonë:” Këto filma shpëtuan jetën time. “Sepse kur flisni për transformimin, veçanërisht në botën e trillimeve shkencore – që ka të bëjë me imagjinatën, është si ndërtimi i botës dhe ideja e bërjes së të pamundurës. Unë mendoj se kjo është arsyeja pse u flet aq shumë atyre. “

“Unë jam e kënaqur që njerëzit flasin për filmat The Matrix me një tregim trans dhe unë jam mirënjohëse që mund të jem pjesë e tyre duke hedhur një litar gjatë udhëtimit të tyre,” vazhdoi ajo. “Më vjen mirë që është kuptuar se ky ishte qëllimi origjinal. Bota nuk ishte mjaft e gatshme për të. Bota e korporatave nuk ishte e gatshme për të. “

Videon e plotë mund ta shikoni më poshtë.

Wachowski vazhdoi të shpjegojë se personazhi Switch (Belinda McClory) fillimisht u shkrua për të qenë me gjini fluide, por ideja u hodh përfundimisht nga Warner Bros.

“Materiali i The Matrix ishte gjithçka për dëshirën për transformim, por gjithçka vinte nga një këndvështrim i mbyllur,” tha ajo. “Ne kishim karakterin e Switch, i cili do të ishte një burrë në botën e vërtetë dhe më pas një grua në The Matrix, dhe ja ku ishin [të dy] hapësirat tona të kokës.”

Motra e Lilly, Lana, aktualisht është duke punuar në pjesën e katërt të The Matrix, i cili nuk ka ende një datë debutimi. Reeves, Carrie-Anne Moss (e cila luan Trinity) dhe Jada Pinkett-Smith (Niobe) janë vendosur të riprodhojnë rolet e tyre, me Yahya Abdul-Mateen (Watchmen) dhe Neil Patrick Harris (How I Met Your Mother) të cilët kanë konfirmuar se do të bashkohen me ekipin.

Wachowski u shfaq kohët e fundit në Disclosure, dokumentari nga regjisori Sam Feder për përfaqësimin trans në Hollywood, në të cilin ajo foli për The Matrix dhe dashurinë e saj për Bugs Bunny si një përfaqësim i hershëm pozitiv i një personazhi me gjini fluide.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top