Tu e lexu qitash
Regjistrimi i popullsisë në Australi do të përfshijë opsionin jo binar për herë të parë

Regjistrimi i popullsisë në Australi do të përfshijë opsionin jo binar për herë të parë

Njerëzit me gjini jokonformuese në Australi së shpejti do të jenë në gjendje të zgjedhin opsionin jo binar për regjistrimin e ardhshëm të popullsisë së vendit në 2021. Sipas Byrosë Australiane të Statistikave (ABS), përcaktimi do të lejojë vendin të përmirësojë të dhënat mbi diversitetin gjinor.

Ndryshimi do të jetë një përditësim i Standardit për Variablat mbi Seksin dhe Gjininë, i cili lejoi qytetarët të zgjedhnin një opsion “tjetër” për regjistrimin e vitit 2016, në krahasim me femër dhe mashkull. Për regjistrimin e atij viti, 1,260 australianë u identifikuan me gjini diverse, edhe pse ABS më parë pretendonte se nuk ishte “konsideruar të ishte një numërim i saktë” për shkak të kufizimeve rreth “procedurave të veçanta dhe gatishmërisë ose mundësisë për t’u raportuar si seksi dhe/ose gjinia e larmishme.” Përveç kësaj, opsioni i regjistrimit të vitit 2016 kërkoi që të plotësohej një formë e veçantë në mënyrë që të numërohej.

Regjistrimi i përditësuar do t’u lejojë të anketuarve të zgjedhin nga tre opsione në total: “mashkull”, “femër” ose “jo binar”. Të anketuarit gjithashtu kanë mundësinë për të zgjedhur gjininë jo binare dhe një gjini tjetër.

Aktivistët LGBTQ+ pretendojnë se këto ndryshime janë të nevojshme për të qenë në gjendje të kuptojnë madhësinë e komunitetit trans dhe jo binar të Australisë.

“Ne duhet të kuptojmë se sa prej anëtarëve të komunitetit tonë janë të burgosur, që jetojnë në shtëpitë e të moshuarve”, tha Nicky Bath, shefi ekzekutiv i LGBTIQ+ Health Australia, për gazetën Canberra Times. “Aktualisht të dhënat mbi shëndetin dhe mirëqenien e komuniteteve tona kanë boshllëqe të konsiderueshme të cilat janë duke penguar përgjigjet e qeverisë dhe duke zvogëluar përfitimet që ne mund të fitojmë nga përfshirja në, për shembull, grupe minimale të të dhënave dhe të dhënave të koronarëve.”

Njerëzit shpesh bashkojnë termat “seks” dhe “gjini”, të cilat statistikantët shqetësohen se mund të rezultojnë në përgjigje të pasakta. ABS përcakton “seksin” si të bazuar në karakteristikat seksuale të një personi, të tilla si kromozomet, hormonet dhe organet riprodhuese. Gjinia përshkruhet si “ndryshime shoqërore dhe kulturore në identitet, shprehje dhe përvojë.”

“Ndërsa ato janë dy koncepte të lidhura, duhet të tregohet kujdes kur krahason llogaritjet për seks me ato për gjini, pasi gjinia e një personi mund të jetë e ndryshme nga ajo që tregohet në dokumentet ligjore”, thuhet në udhëzime.

Dr. Liz Allen nga Qendra për Kërkime Sociale dhe Metodat tha se regjistrimi do të ishte “i paçmuar”, sipas The Canberra Times.

“Ndryshe nga sondazhet e mostrave të cilat mund të mos kapin një pamje të vërtetë të komunitetit LGBTI, kjo lejon një ekzaminim të plotë të të gjithë njerëzve në të gjithë vendin,” tha ajo. “Drejtë nga komunitetet e largëta, zonat rajonale dhe qytetet e mëdha.”

Kqyre edhe qito

Sipas The Sydney Morning Herald, regjistrimi do të përfshijë gjithashtu pyetje të reja në lidhje me kushtet shëndetësore afatgjate, duke përfshirë sëmundjet e zemrës, artritin dhe diabetin.

Përfshirja jo binare në Australi vjen në të njëjtën kohë që regjistri kombëtar i Islandës ka azhurnuar mundësitë e tyre gjinore. Në 2019, Islanda miratoi Ligjin për Përcaktimin Gjinor, i cili lejon njerëzit në vend të ndryshojnë gjininë e tyre me një mundësi të tretë – X – në regjistrin kombëtar. Ata që janë nën moshën 18 vjeç do të lejohen të regjistrojnë gjininë e tyre me miratimin e një prindi ose kujdestari ligjor.

Ligji i Islandës për Përcaktimin Gjinor gjithashtu do t’i japë fund proceseve mjekësore invazive që njerëzit trans dhe jo binarë u është dashur të kalojnë prej kohësh në mënyrë që gjinia e tyre të njihet ligjërisht. Për më tepër, personat trans dhe me gjini jokonformuese tani do të lejohen të marrin qasje në trajtimin e nevojshëm mjekësor përmes një modeli të miratimit të informuar, i cili lejon që një pacient i cili është i informuar për të gjitha çështjet e një trajtimi të caktuar mjekësor t’i nënshtrohet këtij trajtimi me përgjegjësinë e tyre. Zakonisht kërkon nënshkrimin e një formulari të veçantë të lëshimit.

Ndryshe nga përparimi i parë në Australi dhe Islandë, Byroja e Regjistrimit të Sh.B.A-së aktualisht nuk ndjek identitetet LGBTQ+, përfshirë orientimin seksual dhe identitetin gjinor. Ndërkohë, ligjet e njohjes gjinore ndryshojnë nga shteti për shkak të mungesës së legjislacionit federal.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top