Tu e lexu qitash
Mbi 100,000 njerëz i kërkojnë Mbretërisë së Bashkuar të njohë ligjërisht identitetet jo-binare

Mbi 100,000 njerëz i kërkojnë Mbretërisë së Bashkuar të njohë ligjërisht identitetet jo-binare

Përballë një rritje të fundit të transfobisë dhe mungesës së mbështetjes së qeverisë për të drejtat LGBTQ+, mijëra njerëz në Mbretërinë e Bashkuar kanë nënshkruar një peticion duke kërkuar që qeveria në rrugën 10 Downing Street të njohë identitetet jo-binare si një gjini ligjore.

Peticioni, i cili ka 130,847 nënshkrime që nga koha e botimit, do të kërkonte që qeveria e Mbretërisë së Bashkuar të miratojë një ligj që lejon njerëzit jo binarë të njihen si një gjini e tretë dhe të përfshihet si një opsion nën Aktin e Njohjes së Gjinisë (Gender Recogntion Act). GRA, e cila u miratua në 2004, lejoi njerëzit të ndryshonin gjininë e tyre ligjore në certifikatën e tyre të lindjes, dhe krijoi një proces për ta bërë atë ndryshim.

“Duke njohur gjininë jo-binare si një identitet të vlefshëm gjinor, ligji do të ndihmonte në mbrojtjen e individëve jo binarë kundër krimeve të urrejtjes transfobike dhe do të lehtësonte disforinë gjinore të përjetuar nga njerëz jo binarë,” thuhet në peticion.

Ndërsa peticioni ka kapërcyer pragun e 10,000 nënshkrimeve, parlamenti i vendit do ta konsiderojë atë për debat. Legjislaturës, e cila është e përbërë nga Dhoma e Komunave dhe Dhoma e Lordëve, do t’i kërkohet gjithashtu t’i përgjigjet zyrtarisht asaj. Sipas PinkNews, qeveria ende nuk ka bërë as njërën, as tjetrën.

GRA aktualisht kërkon një diagnozë të disforisë gjinore – së bashku me prova që individi ka jetuar si gjinia e tyre për dy vjet – në mënyrë që certifikata e tyre e lindjes të ndryshohet. Avokatët thonë se kërkesa është panevojshme pushtuese për njerëzit trans, të cilëve në thelb u kërkohet të “dëshmojnë” gjininë e tyre qeverisë. Mermaids, një organizatë e Mbretërisë së Bashkuar që mbështet të rinjtë trans, i ka quajtur kërkesat “degraduese dhe të panevojshme”.

Në përgjigje të ankesave rreth pengesave burokratike, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar deklaroi në 2018 se ata do të rishikonin procesin, me qëllimin e reformimit të GRA. Si pjesë e rishikimit, qeveria zhvilloi një sondazh nga korriku deri në tetor 2018, i cili Westminster mori mbi 100,000 përgjigje dhe zbuloi pakënaqësi të gjerë për kërkesat për “dëshmi” të gjinisë, si dhe kostot e lidhura me të. Nga të anketuarit në konsultimin e vitit 2018, 64.7% zbuluan se ishin pro ndryshimit të ligjit për të përfshirë njerëz jo binarë.

Në përgjigje të rezultateve të konsultimit, qeveria premtoi të përmirësojë procesin dhe ndërmori hapa të tillë si lejimi i aplikimeve për ndryshimin e gjinisë që të regjistrohen në internet dhe uljen e tarifës së aplikimit nga 140 funta në 5. Sidoqoftë, avokuesit vunë në dukje se kjo nuk ul kostot e tjera që lidhen me marrjen e dokumentacionit dhe ndryshimin e dokumenteve të tjera, të tilla si pasaportat.

Reformat në GRA kanë ngecur në vitet e fundit, megjithatë, me qeverinë e Mbretërisë së Bashkuar duke braktisur në mënyrë të diskutueshme planet për të lejuar njerëzit trans të vetë-identifikojnë gjininë e tyre vitin e kaluar. Kryeministri Boris Johnson po tregohet më pak se i dobishëm për të rifilluar ato përpjekje: Ai u akuzua kohët e fundit për krijimin e një hendeku në një ndalim të propozuar të terapisë së konvertimit për të përjashtuar “lutjen për largimin e homoseksualitetit” ashtu si qeveria njoftoi se do të shpërndajë panelin këshillues LGBTQ+.

Kqyre edhe qito

Aktualisht, të paktën katër vende evropiane – Belgjika, Gjermania, Malta dhe Islanda – njohin ligjërisht gjinitë jo binare. Shtete dhe territore të ndryshme në botë njohin gjininë jo-binare në një farë kapaciteti ose lejojnë shenja gjinore “X” në dokumentet ligjore.

Këto ndryshime shpesh festohen nga aktivistët LGBTQ+. Disa aktivistë vënë në dyshim përqendrimin në njohjen e jo-binare si një “gjini e tretë”, megjithëse, dhe në vend të kësaj bëjnë thirrje për eliminimin e shënjuesve gjinorë në dokumentet ligjore krejtësisht.

Por njohja mund të ndihet veçanërisht domethënëse për njerëzit trans në Mbretërinë e Bashkuar duke pasur parasysh rritjen e fundit të transfobisë në arenat politike dhe kulturore. Pavarësisht nga studimet që tregojnë mbështetje të madhe për njerëzit trans midis brezave të rinj, avokuesit janë të shqetësuar për një rritje të dokumentuar së fundmi të krimeve të urrejtjes, si dhe vendimin e gjykatës së lartë të dhjetorit të kaluar që kufizonte aksesin e të rinjve trans në bllokuesit e pubertetit.

Ndërsa ai vendim u përmbys pjesërisht, shumë thonë se ka ende punë për të bërë për të siguruar që njerëzit trans në MB mund të jenë të lirë të jenë vetja. Njohja ligjore e gjinive jo binare do të ishte padyshim një hap në drejtimin e duhur.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top