Tu e lexu qitash
2021 viti më vdekjeprurës për personat trans me gjithsej 375 të vrarë

2021 viti më vdekjeprurës për personat trans me gjithsej 375 të vrarë

375 persona transgjinorë dhe me gjini diverse u vranë këtë vit (2021), një shifër që është rritur që nga gjithsej 350 e vitit të kaluar.

Autorët e raportit thonë se ky e bën vitin 2021 ‘vitin më vdekjeprurës’ të dhunës ndaj njerëzve me gjini diverse që nga fillimi i regjistrimeve. Një në katër prej të vrarëve u vra në shtëpinë e tyre.

Lista vjetore globale publikohet për Ditën e Përkujtimit të Transgjinorëve (TDoR), e mbajtur më 20 nëntor çdo vit.

Shumica e vrasjeve kanë ndodhur në Amerikën Qendrore dhe Jugore (70%). Por si vitet e fundit, shumica e vdekjeve në një vend të vetëm kanë ndodhur në Brazil, duke arritur në 33% të vdekjeve globale.

Rastet nga Greqia, Kazakistani dhe Malavi u raportuan gjithashtu për herë të parë.

Raporti vë në dukje se numrat tregojnë një prirje shqetësuese kur bëhet fjalë për kryqëzimet e mizogjinisë, racizmit, ksenofobisë dhe urrejtjes ndaj punonjësve të seksit.

Raporti zbuloi se shumica e viktimave ishin gratë e zeza trans, gratë trans me ngjyrë migrante dhe punonjëse seksi trangjinore.

Nëntë në dhjetë (96%) e të vrarëve në nivel global ishin gra trans ose njerëz transfemininë.

Mbi gjysma (58%) e të vrarëve ishin punonjëse seksi dhe katër në dhjetë ishin emigrantë evropianë (43%).

Publikimi i raportit vjen pas disa vitesh të organizatave të të drejtave të njeriut në mbarë botën që regjistrojnë rritje vjetore të dhunës ndaj personave transgjinorë.

Por një pjesë tjetër përulëse dhe kritike e kontekstit të këtyre shifrave është se totali i vdekjeve ka të ngjarë të jetë vetëm maja e ajsbergut.

Shumë krime dhe vrasje të urrejtjes nuk raportohen ose, më e rëndësishmja, keqraportohen në media – që do të thotë se numri aktual i vdekjeve mund të jetë shumë më i lartë.

“Këto shifra janë vetëm një paraqitje e vogël e realitetit në terren,” thonë autorët e raportit. “Shumica e të dhënave u mblodhën nga vendet me një rrjet të krijuar organizatash trans dhe LGBTIQ+ që kryejnë monitorimin. Në shumicën e vendeve, të dhënat nuk grumbullohen në mënyrë sistematike. Shumica e rasteve vazhdojnë të mos raportohen dhe, kur raportohen, marrin shumë pak vëmendje. “

Lista është përpiluar nga Transrespect versus Transphobia Worldwide (TvT), një projekt TGEU, duke marrë burime lajmesh lokale dhe kombëtare që mbulojnë vdekjet dhe vrasjet.

Dhuna, tmerri dhe vrasjet janë listuar nga TvT, e cila ka një listë të plotë të të gjithë të vrarëve këtë vit.

Lista globale është pjesë e një raporti vjetor të lëshuar për të shënuar Ditën Ndërkombëtare të Përkujtimit Trans, që mbahet çdo vit më 20 Nëntor, e përpiluar nga Transrespect versus Transphobia Worldwide.

Që nga viti 2008, “Raporti i Monitorimit të Vrasjeve Trans” ka regjistruar vrasjet që ndodhin çdo vit midis 1 tetorit dhe 30 shtatorit.

Që nga fillimi i projektit 13 vjet më parë, ata kanë regjistruar 4039 vdekje. Numri i viktimave është rritur nga 331 të vitit 2019 dhe 350 të vitit 2020 në 375 në 2021.

Edhe pse ne duhet t’i shikojmë të dhënat në kontekstin e të qenit “maja e ajsbergut”, autorët e raportit vënë në dukje tendencën “alarmante” në rritje përgjatë të dhënave të tyre nga 2008 deri në 2020.

“Pas paraqitjes statistikore të numrave dhe përqindjeve, ka njerëz, jetët e të cilëve ne i vlerësojmë dhe të cilët ne, si shoqëri, nuk arritëm t’i mbrojmë”, thonë autorët e raportit.

Ndërkohë, një recesion global i të drejtave trans vazhdon, me vendet si Hungaria, Polonia dhe madje edhe Britania e Madhe që shohin transfobinë në rritje, politikat dhe retorikën anti-LGBTQ.

Në Mbretërinë e Bashkuar, raportet e krimeve transfobike të urrejtjes janë katërfishuar gjatë gjashtë viteve të fundit.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top