Tu e lexu qitash
Spanjollet lezbike dhe trans festojnë barazinë IVF

Spanjollet lezbike dhe trans festojnë barazinë IVF

Nëpunësja civile Carmen Gonzalez dhe gruaja e saj kanë dashur gjithmonë të kenë fëmijë, por kostoja e lartë e trajtimit privat të fertilitetit e bëri atë të dukej një ëndërr e pamundur për çiftin lezbik spanjoll – deri më tani.

Një urdhër i ri i qeverisë spanjolle është përshëndetur për hapjen e terrenit të ri në Evropë duke zgjeruar të drejtat e barabarta për fekondimin in vitro (IVF) të financuar nga shteti për lezbiket, transgjinorët dhe personat jobinarë.

“Më në fund jemi të barabartë para ligjit. Ose, të paktën, pak më të barabartë, ” tha Gonzalez, 38 vjeç, për Reuters.

“Por ne gjithashtu e dimë se ne jemi të privilegjuar këtu në Spanjë, krahasuar me vendet e tjera në Evropë,” tha ajo, duke shtuar se ajo dhe gruaja e saj tani planifikojnë të fillojnë trajtimin e fertilitetit.

Martesat e të njëjtit seks ose bashkimet civile janë të ligjshme në rreth 30 vende evropiane, por legjislacioni që lejon personat LGBTQ+ të kenë fëmijë – qoftë përmes birësimit, zëvendësimit apo dhurimit të spermës – ka vonuar dhe qasja falas në trajtimin e fertilitetit është e paqartë.

Në të gjithë Evropën, 21 vende lejojnë një anëtar të një çifti të të njëjtit seks të adoptojë një fëmijë të një partneri, 18 lejojnë adoptimin e përbashkët dhe 16 u japin çifteve lezbike qasje në trajtimet e fertilitetit që përfshijnë spermë të dhuruar, sipas një vlerësimi të bazuar në të dhënat nga grupi i të drejtave LGBTQ+ ILGA-Europe.

Disa vende mbulojnë koston e IVF sipas planeve shtetërore të kujdesit shëndetësor, por urdhri spanjoll i 5 nëntorit është vlerësuar nga aktivistët LGBTQ+ për shtrirjen e qartë të të drejtave të njëjta që u jepen çifteve heteroseksuale, edhe për lezbiket, transgjinorët dhe personat jobinarë.

“Ajo që ka bërë Spanja është unike, (duke koduar një) parim kundër diskriminimit në paketën e saj të shërbimit të teknologjisë së riprodhimit të asistuar,” tha Cianan Russell, një zyrtar i lartë i politikave në ILGA-Europe.

Masa mund të ndihmojë në shtytjen e kombeve të tjera evropiane që ta bëjnë legjislacionin e tyre IVF më gjithëpërfshirës, ​​tha Russell.

“Kur një vend bën një ndryshim, të tjerët e marrin parasysh … Shpresojmë ta shohim këtë model të paraqitur si një praktikë të mirë në mënyrë që vendet e tjera të mund të mësojnë dhe të ndjekin shembullin,” shtoi Russell.

Ka pak të dhëna për qasjen trans në IVF në të gjithë Evropën, megjithëse një raport i publikuar këtë muaj nga grupi investigativ spanjoll Civio tha se 20 vende – përfshirë Britaninë, Holandën dhe Belgjikën – e lejuan atë, të paktën në teori.

Gjashtë kombe, duke përfshirë Hungarinë, Poloninë dhe Letoninë, ndalojnë personat trans që t’i nënshtrohen trajtimit të fertilitetit, ndërsa të tjerët – si Gjermania – as nuk e ndalojnë dhe as e lejojnë haptazi atë.

Por edhe kur ligjet teorikisht u japin njerëzve LGBTQ+ të drejtën për të hyrë në IVF duke përdorur spermën e dhuruar, realiteti është shpesh i ndryshëm, thanë aktivistët.

“Ka një ndryshim shumë të qartë midis vendeve ku teorikisht të gjithë njerëzit beqarë, për shembull, duhet të jenë në gjendje të përdorin IVF, dhe vendeve ku ka mbrojtje të qartë nga shteti kundër diskriminimit në bazë të të qenit LGBTQ+,” tha Russell.

Në Gjermani, për shembull, mungesa e qartësisë në legjislacionin federal do të thotë që shumë lezbike dhe njerëz trans e gjejnë veten në mëshirën e politikave individuale të klinikave të fertilitetit për pacientët, sipas personave dhe aktivistëve LGBTQ+.

Kjo do të thotë se shumë janë refuzuar për shkak të paragjykimit ose injorancës, thanë ata.

“Gjithçka bazohet në stereotipe shumë të vjetra që njerëzit kanë ende në kokën e tyre: që çiftet hetero duhet të kenë fëmijë dhe për këtë arsye marrin ndihmë për këtë, dhe njerëzit queer jo,” tha Noah Triller, një 21-vjeçar trans në Berlin.

Sipas LSVD, grupi më i madh i të drejtave LGBTQ+ në Gjermani, shoqata mjekësore e Hamburgut është e vetmja në vend që lejon në mënyrë eksplicite IVF për çiftet lezbike.

Në Itali dhe vende të tjera, mungesa e qasjes së gjerë në trajtim i shtyn shumë çifte lezbike dhe persona trans të kërkojnë zgjidhje jashtë vendit, tha Gabriele Piazzoni, sekretare e përgjithshme e grupit më të madh italian LGBTQ+ Arcigay.

“Dhe kur të kthehen (në Itali), çiftet duhet të përballen me një procedurë të gjatë dhe të lodhshme gjyqësore për t’u njohur përgjegjësia e tyre prindërore,” shtoi Piazzoni.

Disa rindërtojnë jetën e tyre jashtë vendit për të shmangur vështirësi të tilla burokratike.

Valentina, një 35-vjeçare italiane, u zhvendos me partneren e saj nga Roma në Barcelonë për t’iu nënshtruar IVF në një klinikë private spanjolle. Pasi shkuan atje, ato vendosën të qëndronin.

Kqyre edhe qito

“Nuk ishte e lehtë, por ne kishim para për ta bërë këtë dhe, sinqerisht, nuk donim të jetonim në një vend ku fëmija ynë mund të mos mbrohet plotësisht nëse njërit prej nesh do ti ndodhte diçka,” tha Valentina.

Por edhe aty ku ligjet lejojnë që personat lezbike dhe trans të bëjnë IVF, financimi publik i pabarabartë mund të jetë një pengesë.

Një gjykatë federale gjermane vendosi së fundmi se një çift lezbik nuk kishte të drejtë të mbulohej nga sigurimi i shëndetit publik për trajtimin e fertilitetit, duke argumentuar se sperma e dhuruar nuk përfshihej në skemë.

Berlini dhe Rheinland-Pfalz janë dy shtetet e vetme gjermane që ofrojnë mbështetje financiare për çiftet lezbike dhe persona trans për t’iu qasur IVF në të njëjtat kushte si çiftet heteroseksuale, sipas Bundesverband Trans, një grup për të drejtat trans.

Edhe atje, mbështetja financiare e ofruar është e pjesshme dhe qasja në trajtim varet ende nga politika e klinikave individuale.

Në pjesën më të madhe të Anglisë, çiftet femra të të njëjtit seks duhet të paguajnë për gjashtë cikle të inseminimit intrauterin (IUI) – që është më e lirë, por përgjithësisht më pak efektive se IVF – në klinikat private përpara se t’u ofrohen gjashtë cikle falas të IUI, dhe më pas IVF.

Për krahasim, çifteve heteroseksuale u ofrohen tre cikle falas të IVF nëse nuk kanë mbetur shtatzënë pas dy vitesh seks të pambrojtur.

Ndërsa IVF duke përdorur spermën e dhuruar është më e shtrenjtë, mbulimi i pabarabartë i ofruar nga Shërbimi Kombëtar i Shëndetit (NHS) ka rezultuar i diskutueshëm.

Në fillim të këtij muaji, influenceret britanike të mediave sociale Megan Bacon-Evans dhe gruaja e saj, Whitney, nisën një çështje ligjore kundër një dege të sektorit të fertilitetit të NHS në Angli, duke e akuzuar atë për penalizimin e tyre për shkak të seksualitetit të tyre.

Bryony, një lezbike që jeton pranë qytetit të Bristolit në Anglinë perëndimore, tha se shpresonte se urdhri i qeverisë spanjolle do të inkurajonte Britaninë të rishikonte rregullat e saj.

“Unë dhe partnerja ime po kursejmë shumë para tani për të bërë disa gjëra. Ne duam të blejmë një shtëpi, por duam të krijojmë edhe një familje”, tha punonjësja e shëndetësisë 31-vjeçare, e cila nuk pranoi të japë mbiemrin e saj.

“Dhe ne e dimë se ato dy gjëra janë shumë, shumë të shtrenjta, kështu që ne mund të jemi në gjendje të përballojmë vetëm njërën prej tyre.”

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top