Tu e lexu qitash
Botsvana refuzon rikriminalizimin e seksit gej në një ‘fitore të madhe’ për komunitetin LGBTQ+

Botsvana refuzon rikriminalizimin e seksit gej në një ‘fitore të madhe’ për komunitetin LGBTQ+

Gjykata e Apelit e Botsvanës ka lënë në fuqi një vendim të vitit 2019 që dekriminalizonte seksin gej në një “fitore të madhe” për komunitetin LGBTQ+.

Në qershor 2019, Gjykata e Lartë e Botsvanës hodhi poshtë nenin 164 të kodit penal të vendit, i cili shpalli të jashtëligjshëm seksin mes burrave, njofton Pinknews.

Deri atëherë, seksi gej dënohej deri në shtatë vjet burg.

Vendimi u kundërshtua në korrik të të njëjtit vit, kur prokurori i përgjithshëm Abraham M. Keetshabe nisi një apel për të rivendosur ligjin e epokës koloniale.

Ankesa u anulua të hënën (29 nëntor) dhe pas betejës ligjore dyvjeçare, Botsvana ka mbështetur tani se marrëdhëniet e të njëjtit seks midis burrave janë të ligjshme.

Presidenti i Gjykatës së Apelit, Ian Kirby, njoftoi vendimin, i cili ishte unanim midis pesë gjyqtarëve të gjykatës, dhe tha se pjesët e kodit penal që ndalojnë marrëdhëniet e të njëjtit seks “e kanë tejkaluar dobinë e tyre dhe shërbejnë vetëm për të nxitur agjentët e zbatimit të ligjit që të bëhen vrima vështruese dhe ndërhyrëse në hapësirën private të qytetarëve”.

Grupi ganez i të drejtave të njeriut Rightify Ghana e quajti vendimin një “fitore të madhe”.

“Një fitore e madhe për komunitetin LGBTQ në Botsvana, pasi Gjykata e Apelit e vendit ka mbështetur një vendim të vitit 2018, duke dekriminalizuar marrëdhëniet konsensuale të të njëjtit seks”, tha grupi në Twitter.

“Urime komunitetit LGBTQ, veçanërisht aktivistëve dhe atyre që udhëhoqën këtë luftë të mirë.”

Jashtë gjykatës, Sethunya Mosime, kryetare e shoqatës së Lezbikeve, Gejëve dhe Biseksualëve të Botsvanës (LEGABIBO), i tha Reuters: “Kjo do të ndryshojë përgjithmonë peizazhin e demokracisë, të drejtave të njeriut dhe barazisë në Botsvanë. Më në fund, shteti nuk do të ketë asnjë punë në atë që bëjnë dy të rritur me pëlqim në privatësinë e tyre.”

Çiftet e të njëjtit seks në Botsvanë, megjithatë, ende nuk kanë njohje ligjore, qoftë në formën e martesës apo të partneritetit civil.

Në vitin 2019, pas vendimit, Anna Mmolai-Chalmers, drejtore e LEGABIBO, tha: “Ka marrë shumë kohë që komuniteti ynë të jetë aty ku është.

“Ky vendim jashtëzakonisht që ndryshon jetën, megjithëse nuk korrigjon të gjitha gabimet e bëra ndaj anëtarëve individualë të komunitetit LGBT, është një hap drejt rikthimit të dinjitetit tonë si qenie njerëzore.

“Vendimi ka disa implikime për komunitetin LGBTIQ… Jo vetëm që siguron afirmim ligjor dhe njohje të të drejtave të personave LGBTIQ, por ai lejon një hapësirë ​​të rëndësishme për adresimin e çështjeve të shëndetit publik në mënyrë më efikase dhe efektive.

“Më në fund mund të fillojmë të ndërtojmë një shoqëri më tolerante. Puna e vërtetë fillon tani.”

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top