Tu e lexu qitash
44 persona u arrestuan gjatë sulmit më të fundit ndaj komunitetit queer në Uganda

44 persona u arrestuan gjatë sulmit më të fundit ndaj komunitetit queer në Uganda

Aktivistët thonë se policia në Uganda po vazhdon të përdorë pandeminë COVID-19 si pretekst për të ngacmuar popullatën LGBTQ+ të vendit.

Gjatë fundjavës, 44 persona u rrethuan dhe u arrestuan gjatë një sulmi në atë që autoritetet pretenduan se ishte një martesë gej e mbajtur në Strehën e të rinjve të Familjes së Lirë në Kampala, në kundërshtim me ligjet anti-LGBTQ+ të Ugandës. Jo vetëm që bashkimet mes gjinisë së njëjtë nuk njihen nga qeveria e vendit, por marrëdhëniet e gjinisë së njëjtë dënohen me një dënim deri në 7 vjet burg nën kodet e saj penale të epokës koloniale.

Policia ndaloi të pranishmit dhe i akuzoi ata për “bërjen e një veprimi nga pakujdesia që ka të ngjarë të përhapë infeksionin e sëmundjes në kundërshtim me nenin 171 të Ligjit të Kodit Penal”, sipas grupit të avokimit Happy Family Youth Uganda, e cila menaxhon strehimoren.

Kjo akuzë i referohet urdhrave të rreptë të bllokimit të Ugandës, të cilat ndalojnë tubimet e më shumë se 10 personave, sipas Reuters. Raportet mbi numrin e rasteve COVID-19 në vend ndryshojnë, por një raport i majit nga Zëri i Amerikës sugjeroi që mungesat e vaksinave në vendin e goditur nga varfëria kanë çuar në më shumë se 1.000 diagnoza të reja të koronavirusit çdo ditë.

Por raportet sugjerojnë se pandemia ishte vetëm një pretendim i maskuar për të synuar komunitetin queer të Ugandës.

Sipas komenteve të bëra nga policia për shtypin ugandan Nile Post, autoritetet u thirrën në vendin e ngjarjes pas një “informacioni në lidhje me një grup burrash të dyshuar si homoseksualë duke zhvilluar një martesë”. Kur mbërritën, një zëdhënës i policisë pohoi se meshkujt e pranishëm ishin të grimuar “dhe disa ishin të veshur si femra me fustane dhe paruke.”

Frank Mugisha, drejtori ekzekutiv i grupit të avokimit LGBTQ+ Minoritetet Seksuale Uganda (SMUG), i tha Washington Blade se të arrestuarit u detyruan t’i nënshtrohen ekzaminimeve anale për të përcaktuar nëse janë apo jo homoseksualë. Ky fakt do të ishte i parëndësishëm nëse ata do të ishin ndaluar për shkelje të urdhrave të mbylljes nga COVID-19.

“Vazhdon përdorimi i vazhdueshëm i kufizimeve të COVID për të shkelur të drejtat LGBTIQ+ në Uganda,” thanë SMUG në Twitter.

Kjo nuk është hera e parë që policia ugandane akuzohet për përdorimin e pandemisë për të arrestuar njerëzit queer. Fondacioni Fëmijët e Diellit, një strehë LGBTQ+ në periferi të Kampala, u rrethua nga autoritetet në mars 2020, duke çuar në arrestimin e 23 personave.

Të paraburgosurit u akuzuan për “një veprim neglizhent që ka gjasa të përhapë infeksionin e sëmundjes” dhe “mosbindje ndaj urdhrave të ligjshëm”, sipas Human Rights Watch (HRW).

Por grupi global i avokimit pretendoi në atë kohë se video e marrë nga bastisja sugjeroi që strehimorja u persekutua për shkak të banorëve të saj. Pamjet treguan se policia “po rreh banorët për homoseksualitet ‘dhe duke i rrahur me një shkop”, siç pretendoi HRW në një raport mbi incidentin. Agjentët e zbatimit të ligjit gjithashtu pretendohet se kanë konfiskuar prezervativë dhe ilaçe për HIV nga streha.

Sipas HRW, strehimorja u soll në vëmendjen e policisë vetëm kur fqinjët paraqitën ankesa tek zyrtarët lokalë në Nsangi, një qytet në periferi të Kampala, duke bërë që kryetari i bashkisë të përfshihej.

Ndërsa 44 individët e arrestuar në sulmin më të fundit përballen me një seancë gjyqësore këtë javë, grupet lokale të avokatisë LGBTQ+ po i bëjnë thirrje Ugandës që t’i lirojë ata. Një faqe GoFundMe, ndërkohë, po mbledh para për të ndihmuar lirimin e të burgosurve dhe pagimin e faturave të tyre mjekësore.

Por Mari Goossen, që ka studiuar të drejtat LGBTQ+ dhe që ka organizuar fushatën e donacioneve, vuri në dukje se ndihma për të mbështetur financiarisht të arrestuarit gjatë gjykimit të tyre “do të jetë vetëm fillimi i vështirësive që do të pasojnë”.

“Këta njerëz u ekspozuan në mediat kombëtare, që do të thotë se ata ndoshta do të humbasin punën e tyre dhe mbështetjen e miqve dhe familjeve, nëse i kishin akoma këto lidhje,” shkroi Mari.

Ndërsa administrata e Biden tha se “po ndjek nga afër zhvillimet mbi çështjen”, Departamenti i Shtetit nuk u angazhua pas ndalimit të pretenduar të individëve LGBTQ+ nën maskën e sigurisë pandemike.

Nëse policia e Ugandës po përdor COVID-19 për të tiranizuar komunitetin e saj queer, ai keqtrajtim do të përkeqësohet vetëm nëse lejohen të hyjnë në fuqi dënime të reja më të ashpra për homoseksualitetin. Një ligj i ri i miratuar nga qeveria e në maj zgjat dënimin për sjelljen e të njëjtit seks me tre vjet, ndërsa synon gjithashtu punonjësit e seksit. Ligji ende nuk është nënshkruar nga presidenti i Ugandës Yoweri Museveni.

Tetë vjet më parë, Uganda nënshkroi në ligj një version më “të butë” të një ligji që, në një moment, kishte mandatuar dënimin me vdekje për homoseksualitetin. Ligji përfundimisht u rrëzua në tërësinë e tij nga gjykata kushtetuese e vendit për arsye procedurale.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top