Tu e lexu qitash
Udhëheqësi uzbek bën thirrje për deportim masiv të personave LGBTQ+ pas sulmeve të dhunshme

Udhëheqësi uzbek bën thirrje për deportim masiv të personave LGBTQ+ pas sulmeve të dhunshme

Një ligjvënës i lartë në Uzbekistan po bën thirrje për dëbime masive të personave LGBTQ+ pas sulmeve të dhunshme në vendin e Azisë Qendrore.

Alisher Kadyrov, udhëheqësi i partisë politike Milliy Tiklanish (ose “Rilindja Kombëtare”), i kërkoi Uzbekistanit në një intervistë të hënën të heqë shtetësinë e popullatës së saj LGBTQ+. Ai pretendoi se banorët e kombit me shumicë myslimane, i cili ka shtyrë reformat demokratike që nga vdekja e autoritarizmit të Islam Karimov në vitin 2016, nuk do ta pranojnë kurrë homoseksualitetin “edhe pas 1000 vjetësh”.

“Uzbekët mund të modernizohen,” i tha ai kanalit AlterEgo në YouTube, në komentet e raportuara nga media e mbështetur nga Rusia RT. “Ata mund të ndryshojnë botëkuptimin e tyre. Por të pranosh sodominë apo një burrë të martohet me një burrë? Shoqëria uzbeke nuk do ta pranojë kurrë atë. ”

Kadyrov, partia politike e të cilit komandon pjesën më të madhe të vendeve në parlamentin e Uzbekistanit, pohoi se propozimi i tij është një propozim pragmatik. Duke çnatyruar dhe dëbuar uzbekët LGBTQ+, ai pretendoi se ata do të kishin një shans më të mirë për të aplikuar për azil politik në vende si Kanada ose Suedia.

Ligjvënësi pretendoi se anëtarët e komunitetit LGBTQ+ kryesisht pajtohen me idenë. Kadyrov tha se “mbi 100” individë e kontaktuan atë pasi ai “paraqiti këtë propozim në rrjetet sociale” për të thënë se ata e mbështesnin atë.

“Ata thanë se nuk mund të marrin viza nga ato vende që dënojnë Uzbekistanin për qëndrimin e tij ndaj personave LGBT,” tha ai, siç raportoi Eurasianet.

Vërejtjet pasuan dhunën e fundit ndaj njerëzve LGBTQ+ në Uzbekistan, e cila kriminalizon intimitetin e të njëjtit seks midis burrave me deri në tre vjet burgim. Një bloger dhe aktivist uzbek, Miraziz Bazarov, u rrah jashtë apartamentit të tij në prill pasi bëri thirrje për ngjarje gjithëpërfshirëse në vendet e shenjta islamike, sipas Reuters. Ai u shtrua në spital pasi raportet thanë se sulmuesit ia thyen këmbën.

Ndërsa Bazarov nuk është queer ose transgjinor, sulmi thuhet se u pasua nga një sulm mafioz në një event për fansat e K-Pop që ai organizoi. Individët pas dhunës dyshohet se menduan se tubimi ishte një tubim i të drejtave LGBTQ+.

Që atëherë, uzbekët LGBTQ+ i thanë Reuters se ata ishin detyruar të fshihen, pavarësisht nga fakti se identitetet e tyre ishin toleruar prej kohësh edhe në një shoqëri shtypëse. Një individ, i cili mbeti anonim, pretendoi se bandat kanë dalë në rrugë për të “pyetur [njerëzit] në lidhje me seksualitetin e tyre” dhe tha se njerëzit LGBTQ+ “përpiqen të mos lënë shtëpitë e tyre” ose “të takohen në kafene”.

“Shumë duan të largohen nga vendi,” i tha ai botimit, duke shtuar: “Ata kanë frikë të dalin jashtë. Disa janë larguar nga qytetet e tyre, duke pasur frikë për jetën e tyre. “

Edhe para rritjes së fundit të urrejtjes së dhunshme, grupet e avokimit pretenduan se njerëzit queer dhe transgjinorë përballen me persekutime të shpeshta në Uzbekistan, veçanërisht nga policia. Ndërsa kriminalizimi i sodomisë zbatohet rrallë, Human Rights Watch tha në një raport të marsit se burrat gejë përballen me “arrestime arbitrare, kërcënime, zhvatje, presion psikologjik dhe sulme fizike nga policia dhe akterët jo-shtetërorë”.

Në fillim të këtij viti, parlamenti i vendit prezantoi një projekt-ligj që mund të nxjerrë jashtë ligjit praktikisht të gjitha format e mbrojtjes LGBTQ+, duke çuar potencialisht në edhe më shumë ngacmime.

Kadyrov pohoi në intervistën e kësaj jave se ai nuk mbështet uzbekët LGBTQ+ që “shënjestrohen me dhunë” dhe shtoi se zgjidhja e tij e propozuar është tashmë “praktika ndërkombëtare”. “Janë 26 vende që praktikojnë dëbimin,” tha ai, megjithëse nuk përmendi kombe të veçanta që dëbojnë banorët për shkak të qenit LGBTQ+.

Rreth 70 vende në botë kriminalizojnë marrëdhëniet e të njëjtit seks, shumica e të cilave janë kombe të ish kolonizuara.

Por, përkundër pretendimeve të ligjvënësit se sugjerimi i tij përfaqëson një pikëpamje tolerante, komentet e tij paraprake për njerëzit queer dhe transgjinorë tregojnë një histori tjetër. Agjencia e lajmeve Zëri i Amerikës më parë i është referuar kundërshtimit të barazisë LGBTQ+ si “çështje serioze” të Kadyrov.

“Ne… nuk do t’i tolerojmë dhe nuk duhet t’i tolerojmë këta njerëz,” ka thënë ai. “Disa prej tyre janë thjesht të sëmurë, dhe ne duhet t’i trajtojmë. Të tjerët janë kriminelë, dhe ne duhet t’i dënojmë ata. “

Parlamenti gjithashtu ka kundërshtuar fuqimisht që Uzbekistani të bashkohet me përpjekjet e Kombeve të Bashkuara për të çuar më tej të drejtat LGBTQ+ përmes Këshillit të tij të të Drejtave të Njeriut. “Le të mos bëjmë biznes me ata që e bëjnë këtë një kusht të angazhimit,” tha ai në komentet e raportuara nga Zëri i Amerikës.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top