Tu e lexu qitash
Punonjësi i ministrisë marokene pushohet nga puna për përmendjen e “orientimit seksual”

Punonjësi i ministrisë marokene pushohet nga puna për përmendjen e “orientimit seksual”

Shefi i shkrim-leximit në ministrinë e dhurimeve dhe çështjeve islame të Marokut është shkarkuar për thjesht përmendjen e orientimit seksual në materialet mësimore për të rriturit.

Sipas The New Arab, punonjësi mbikëqyri organizimin e kurseve të shkrim-leximit të të rriturve të përdorura në xhami dhe së fundmi publikoi një kurrikul të re.

Por një pjesë e kurrikulës përfshinte një citim nga një libër, i cili thoshte: “Barazia nënkupton që njerëzit trajtohen në mënyrë të barabartë pa diskriminim, pavarësisht nga përkatësia etnike, orientimi seksual ose paaftësia.”

Për ministrin e Çështjeve Islame të Marokut, Ahmad al-Tawfiq, përmendja e thjeshtë e orientimit seksual ishte një shkelje që mjafton për pushim nga puna.

Al-Tawfiq kreu një hetim dhe arriti në përfundimin se kreu i shkrim-leximit ishte përpjekur të “promovonte” homoseksualitetin në xhami.

Ai u pushua menjëherë nga puna dhe mësuesit në të gjithë Marokun janë urdhëruar të fshijnë fjalët “orientim seksual” në kopjet e tyre të kurrikulës.

Një person queer nga Maroku, i cili zgjodhi të mbetet anonim, tha për New Arab: “Ne jemi një nga vendet e pakta që dënojmë njerëzit që bëjnë gjënë e duhur.”

“Vetëm shikoni padrejtësinë me të cilën u përball ky njeri dhe imagjinoni sa shumë vuan komuniteti LGBTQIA+ në Marok.”

Moroccan Outlaws, e cila lobon për të drejtat LGBT+ dhe të drejtat e grave në Marok, pyeti në Instagram: “Kur do të ndalojë dhuna kundër marokenëve LGBTQIA+?”

Sipas nenit 489 të kodit penal të Marokut, aktet seksuale midis personave të të njëjtit seks dënohen me burgim deri në tre vjet, plus një gjobë.

Abderrahim El Habachi, një shkrimtar dhe aktor 28-vjeçar gej që iku nga persekutimi për të kërkuar azil në Mbretërinë e Bashkuar, përshkroi më parë se ishte jeta si LGBT+ në Marok në një intervistë për ITV.

Ai tha: “Ishte gjithmonë, ‘fshihuni, fshihuni’ dhe mos i tregoni ngjyrat tuaja.”

“Nëse tregon ngjyrat e tua do të thotë se do të përballesh me sjelljen më diskriminuese dhe homofobinë… Nëse njerëzit e kuptojnë se je gej, ata mund të të rrahin – dhe nuk ke të drejtë të ankohesh. Ti je viktima në atë moment, por në sytë e ligjit, ti je krimineli sepse je gej”.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top