Tu e lexu qitash
Një në shtatë persona trans në Mbretërinë e Bashkuar i është refuzuar trajtimi mjekësor për shkak se ishin trans

Një në shtatë persona trans në Mbretërinë e Bashkuar i është refuzuar trajtimi mjekësor për shkak se ishin trans

Një në shtatë britanikë transgjinorë i është refuzuar kujdesi mjekësor në bazë të identitetit të tyre gjinor, sipas një raporti të ri.

Një studim i publikuar rishtazi nga organizata e avokimit TransActual U.K. zbuloi se 14% e të anketuarve janë larguar nga një mjek i përgjithshëm për shkak të identitetit të tyre transgjinor. Me gjasë për shkak të mungesës së mjediseve mjekësore të sigurta dhe të besueshme, më shumë se gjysma e njerëzve trans (57%) thanë se kishin shmangur shkuarjen te mjeku kur nuk ishin ndjerë mirë.

Në mes të një pandemie globale të vazhdueshme, vonesa në trajtimin e kujdesit shëndetësor mund të ketë pasoja të rënda.

Mosbesimi i përgjithshëm ndaj sistemit të kujdesit shëndetësor universal të MB, i njohur si Shërbimi Shëndetësor Kombëtar (NHS), ishte i lartë midis të anketuarve. Pothuajse të gjithë – 98% – nuk mendonin se shërbimet e lidhura me tranzicionin e NHS-së ishin të përshtatshme. Pothuajse gjysma (45%) thanë se mjeku i tyre i përgjithshëm nuk i kuptonte nevojat e tyre shëndetësore si persona trans, me atë numër që u rrit në 55% për të anketuarit jobinarë.

Kjo mungesë e të kuptuarit nga ana e mjekëve, ndikoi drejtpërdrejt në kujdesin shëndetësor që të anketuarit kishin marrë nga ofruesit mjekësorë. Gati 9 në 10 të anketuar (87%) nuk kishin qasje në kujdesin adekuat, me të anketuarit me aftësi të kufizuara (92%) dhe njerëzit me ngjyrë (95%) edhe më shumë gjasa të thonë se nevojat e tyre nuk plotësoheshin nga mjekët e tyre.

Drejtori TransActual, Chay Brown tha se këto gjetje pasqyrojnë situatën e tmerrshme politike me të cilën përballen komunitetet trans në MB.

“Këto gjetje janë tronditëse, por në asnjë mënyrë të papritura”, tha Brown në një deklaratë për shtyp. “Ato thjesht u treguan në shifra të një situate të rrezikshme që pothuajse çdo person trans në MB e di mirë. Transfobia ndihet e pashmangshme, pavarësisht nëse jemi në shtëpi, në punë apo kur shkojmë te mjeku.”

Raporti tregoi gjithashtu se transfobia e rritur në mediat e Mbretërisë së Bashkuar kishte ndikuar si në mirëqenien e të anketuarve ashtu edhe në marrëdhëniet e tyre me komunitetet e tyre. Sipas hulumtimit të TransActual, 70% e të anketuarve thanë se artikujt e lajmeve që tregonin njerëzit trans në mënyrë negative kishin ndikuar në shëndetin e tyre mendor dhe 85% thanë se mbulimi i lajmeve anti-trans nga mediat kishte ndikuar në marrëdhëniet e tyre me anëtarët e familjes.

“Skandali i vërtetë këtu është se sa në mënyrë gjithëpërfshirëse mediat kanë komplotuar për të injoruar këtë situatë, duke preferuar në vend të kësaj, të prodhojnë dhjetëra mijëra fjalë mbi pasojat e imagjinuara kryesisht të reformës së Aktit të Njohjes Gjinore,” tha Jane Fae, kryetare e Trans Media Watch, në një deklaratë.

Akti i Njohjes Gjinore, i cili përcakton procesin për ndryshimin e gjinisë në MB, ishte planifikuar të reformohej për të përfshirë vetëvendosjen gjinore, duke eliminuar kërkesën për një diagnozë mjekësore për të ndryshuar gjininë ligjore. Procesi aktual konsumon kohë të gjatë dhe është pengues për një komunitet që përballet me shkallë disproporcionale të varfërisë dhe qasje më të ulët në kujdesin shëndetësor, sipas raportit TransActual U.K.

Këto ndryshime të propozuara u anuluan, megjithatë, pasi Ministrja e Grave dhe Barazive Liz Truss njoftoi vitin e kaluar se vetë-identifikimi gjinor nuk ishte më në shqyrtim.

 Një studim i vitit 2020 i kryer nga YouGov dhe në partneritet me faqen e lajmeve LGBTQ+ PinkNews zbuloi se gjysma (50%) e banorëve të MB mbështesin vetëidentifikimin, ndërsa vetëm 27% ishin kundër atij.

Por grindjet e vazhdueshme për përditësimin e Aktit të Njohjes Gjinore janë vetëm një nga shumë çështjet me të cilat përballen britanikët trans për momentin. Pasi tre anëtarë të Panelit Këshillimor të brendshëm LGBT dhanë dorëheqje në shenjë proteste ndaj transfobisë së qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar, bordi u shpërbë në maj. Ndërkohë, asnjë fëmijë transgjinor që kërkon ‘kujdes për afirmimin e gjinisë’ nuk është referuar te specialistët e hormoneve që nga dhjetori i kaluar, sipas gazetës britanike i News.

TransActual U.K. tha se raporti i tyre është thjesht një tregues i mëtejshëm i asaj që britanikët trans që jetojnë në këto kushte tashmë e dinë. Transfobia prek “të gjitha aspektet e jetës së përditshme për njerëzit trans, nga marrëdhëniet me miqtë dhe familjet tona, te kujdesi shëndetësor dhe madje edhe te dëgjimi i radios”, tha Fae në deklaratën për shtyp.

“Ky raport është lexim thelbësor për këdo që punon në kujdesin shëndetësor ose në media, si dhe për politikëbërësit dhe punëdhënësit, dhe ne shpresojmë që ai të sigurojë ushqim për mendjen,” shtoi Fae. “Veprimet (dhe mosveprimet) tuaja kanë një ndikim të thellë tek të gjithë ne.”

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top