Tu e lexu qitash
Chevalier d’Éon (5 tetor, 1728 – 21 maj, 1810)

Chevalier d’Éon (5 tetor, 1728 – 21 maj, 1810)

Chevalier d’Éon u lind në rajonin veriperëndimor të Burgundisë, në vitin 1728. E caktuar mashkull në lindje, ajo shkëlqeu në shkollimin dhe stërvitjen ushtarake. Deri në moshën 35-vjeçare, ajo morri diplomë të drejtësisë, kishte publikuar libra rreth sistemit francez të taksave, kalëronte dhe u bë një skermiste e famshme.

Publikisht, D’Éoni shërbente si diplomate në Rusi dhe Angli; privatisht, ajo punoi për shërbimin më të fshehtë të spiunazhit në Francë, le Secret du Roi, ose “Sekret i Mbretit”.

D’Éon raportoi drejtpërdrejt te Louisi XV dhe ishte në cilësi ndërlidhëse me gjykatën angleze në 1763. Megjithatë, kur pozita diplomatike e përhershme u caktua për dikë tjetër, d’Éon refuzoi të heqë dorë nga puna.

Kur mbreti refuzoi të mbështeste kërkesën e saj në pozitë, d’Éon botoi një libër sekretesh shtetërore që ajo kishte mbledhur gjatë jetës së saj si spiune. Sidoqoftë, ajo me mjeshtëri mbante disa nga materialet më të dëmshme, kështu që edhe kur ishte në luftë publike me kurorën franceze dhe u ndalua të kthehej në Francë, ajo ishte ende në listën e pagave të Louis XV-të – ndoshta një mënyrë për të siguruar që ato sekrete të tjera kurrë nuk do të zbuloheshin.

Ambasadori i ri u emërua, por d’Éon nuk iu dha ky pozicion. Në vend të kësaj, ajo vazhdoi të shkruante libra (dhe me sa duket punonte si spiune për mbretin francez).

Rreth 1770, thashethemet filluan të përhapeshin se ajo kishte lindur në të vërtetë një grua, por ishte rritur si një burrë për të marrë trashëgimi familjare. D’Éon inkurajoi thashethemet në autobiografinë e saj.

Së shpejti, në bursën e Londrës u krijua një grup bastesh për seksin e saj. Në 1777, pyetja u soll në Gjykatën e Mbretit në Westminster Hall.

Kqyre edhe qito

Në autobiografinë e saj, d’Éon shkroi se më 2 korrik 1777, qeveria angleze shpalli zyrtarisht se “ajo që e quante veten Chevalier d’Éon deri atë ditë ishte një individ i cili nuk posedonte atë që ‘burri’ premtonte dhe se ajo ishte një ‘grua’ e maskuar në uniformë “.

Kjo ishte mënyra e përsosur për të bërë një tranzicion gjinor publik pa humbur statusin apo popullaritetin: duke pretenduar se ka qenë një grua që ka pretenduar të jetë një burrë gjatë gjithë kohës.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top