Alice Austen (17 mars, 1866 – 9 qershor, 1952)

“Unë jam e lumtur që ajo që dikur ishte shumë kënaqësi për mua është tani një kënaqësi për njerëzit e tjerë”. – Alice Austen

Alice Austen, e lindur me 17 mars 1866, ishte një fotografe e shquar, e cila dokumentoi klasën e mesme e të lartë në Staten Island, komunitetet më të ulëta në Lower East Side të Nju Jorkut dhe grupin e saj të miqve lezbike.

Alice Austen ishte një nga gratë e para fotografe që punoi jashtë kufijve të një studio. Ajo njihet më mirë si një fotografe dokumentare – një stil fotografie i pazakontë deri në shekullin e 20-të.

Me një instinkt natyror për fotoreporte, rreth 40 vjet para se të shpallej kjo fjalë, ajo pa botën me një sy të qartë dhe fotografoi njerëzit dhe vendet në të, siç dukeshin ata në të vërtetë. Por ajo ishte gjithashtu një artiste, me një ndjeshmëri të fortë estetike dhe një sy të vendosur. Ajo e dinte se çfarë donte të kapte, dhe ajo dinte ta kapte.

Interesimi i Alice për fotografinë filloi në moshën dhjetë vjeç kur xhaxhai i saj Oswald solli në shtëpi një aparat fotografik nga Gjermania, në një nga udhëtimet e tij të shumta jashtë vendit. Përmes eksperimentimit ajo mësoi veten se si të funksionojë mekanizmi kompleks i kamerës, të ekspozojë gjykimin, të zhvillojë pllaka të rëndë xhami dhe të bëjë kopje.

Duke punuar në mënyrë të qëndrueshme dhe duke fotografuar pothuajse çdo ditë, Alice prodhoi rreth 8,000 fotografi nga të cilat rreth 3.500 ende ekzistojnë.

Jeta dhe marrëdhëniet e Alice Austen me gratë e tjera janë thelbësore për të kuptuar punën e saj. Deri vonë, shumë interpretime të punës së Austen i anashkaluan marrëdhëniet e saj intime. Ajo që është veçanërisht e rëndësishme në lidhje me fotografitë e Austen, është se ato ofrojnë dokumente të rralla për marrëdhëniet intime midis grave Viktoriane.

Jetesa e saj jo-tradicionale dhe ajo e miqve të saj, edhe pse e destinuar për shikim privat, është objekt i disa prej fotografive më të vlerësuara të saj.

Në vitin 1899, Austen u takua me Gertrude Tate, një mësuese në Brooklyn, dhe të dy u bënë partnerë të përjetshëm. Të dyja gratë qëndruan 53 vjet në një marrëdhënie të përkushtuar dhe të dashur me Gertrude Tate, 30 vjet të së cilës u kaluan duke jetuar së bashku në shtëpinë e saj e cila tani është vendi i Muzeut të Shtëpisë Alice Austen dhe një vendodhje e caktuar e historisë LGBTQ.

“The Darned Club/Klubi i mallkuar”, Alice Austen, Trude Eccleston, Julia Marsh dhe Sue Ripley, Staten Island, Nju Jork, 29 tetor 1891. Foto nga Alice Austen.

Në 1976, revista periodike për lezbiket DYKE publikoi një ese mbi jetën dhe punën e Alice Austen; publikim ky që ndihmoi krijimin e Austenit si një pioniere të komunitetit queer.

Në këtë fotografi të quajtur “The Darned Club”, DYKE shpjegoi: “Katër [shoqet] kaluan aq shumë kohë në shoqërinë e njëra-tjetrës sa që burra të rinj të pakënaqur, iu referoheshin si “The darned club/ Klubi i mallkuar” një emër që anëtaret e kanë adoptuar me kënaqësi.”

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top