Tu e lexu qitash
Billie Holiday (7 prill, 1915 – 17 prill, 1959)

Billie Holiday (7 prill, 1915 – 17 prill, 1959)

Një himn nuk do të tingëllonte kurrë aq i ëmbël sa kur këndohej nga Billie Holiday.

Duke u rritur, Billie Holiday (lindur Eleanora Fagan) përjetoi largimin nga shtëpia e saj, nga puna seksuale, abuzimi dhe puna e fëmijëve. Përmes këtyre fillimeve të trazuara, ajo eci përpara, duke e ndarë talentin e saj me të gjithë ata që do të dëgjonin.

Duke dashur të korr frytet e punës së saj, Billie Holiday përfundimisht bëri debutimin e saj në 1933 në moshën 18 vjeç.

Racizmi luajti një rol të madh në formësimin e saj, dhe në 1939 ajo regjistroi këngën që u bë suksesi i saj i parë tregtar. “Strange Fruit” ishte një poezi anti-linçeruese e shkruar nga mësuesi dhe tekstshkruesi i shkollës hebreje Abel Meeropol – “trupat e zinj që tunden në flladin jugor/frutat e çuditshme që varen nga pemët e plepit”.

Zëri i fuçishëm i Holiday dhe melodia e ngadaltë, janë shoqërimi i përsosur i tekstit, dhe nuk është për t’u habitur që kjo këngë u bë më ikonike e saj – aq shumë sa që kur ajo e performoi në klube, ajo kishte një sërë rregullash të rrepta; kamerierët do ndalnin shërbimin para se të fillonte; dhoma do të ishte në errësirë të plotë ndërsa ajo këndonte, me përjashtim të një vëmendje të vetme në fytyrën e saj. Nuk do të kishte përsëritje.

Megjithë suksesin e saj, ajo mbeti autentike. Sipas segmentit të saj në doktoraturat e kremtuara të Ken Burns, Jazz, “… fama e saj e nuk bëri asgjë për të kufizuar ashpërsinë për të cilën ajo ishte e njohur që nga vajzëria. Kur dy marinarë të dehur të bardhë thanë cigaren e tyre në pallton e saj një natë, ajo u tha atyre se do t’i takonte ata jashtë – pastaj i rrahu të dy me grushtat e saj. “

Ai pasion depërtoi edhe në jetën e saj personale. Biseksuale e hapur, ajo pati disa marrëdhënie me burra dhe gra, veçanërisht ajo me aktoren e Broadway, Tallulah Bankhead.

Ishte varësia e saj nga droga, marrëdhëniet me burrat abuzivë dhe pirja që çuan në përkeqësimin e trupit dhe shpirtit të saj. Në maj të vitit 1959, ajo u dërgua në Spitalin Metropolitan në New York City për shkak të komplikimeve nga sëmundjet e mëlçisë dhe zemrës.

Kqyre edhe qito

Ndërsa ishte atje, Zyra Federale e Narkotikëve, duke e mbështetur atë që të paktën në vitin 1939, e arrestoi atë për lëndë narkotike, e prangosi në shtratin e saj të vdekjes, nuk pranoi trajtimin me metadonin që ajo do të merrte, dhe e vendosi atë nën roje të policisë. Ajo vdiq më pak se dy muaj më vonë, në moshën 44 vjeç.

Muzika e saj tejkalon brezat. Këngët si “God Bless The Child”, “Solitude”, “I’ll Be Seeing You”, dhe natyrisht “Strange Fruit” janë thurur në jorganin muzikor të Amerikës.

Prirja e saj drejt triumfit pavarësisht nga një botë e cila vazhdimisht e rrëzoi atë nga këmbët e saj, dhe ndjenja e saj e pashëruar, plotësisht e sinqertë e vetës e bën atë një ikonë për të cilën bota do të jetë gjithmonë mirënjohëse.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top