Tu e lexu qitash
3 Arsyet pse COVID-19 paraqet një rrezik më të lartë për popullsinë LGBTQ+

3 Arsyet pse COVID-19 paraqet një rrezik më të lartë për popullsinë LGBTQ+

Popullsia LGBTQ mund të jetë në rrezik të shtuar për COVID-19, sëmundje e shkaktuar nga koronavirusi i ri. Këtë e thonë mbi 100 organizata ndërkombëtare që kanë nënshkruar një letër të hapur të iniciuar nga një koalicion i gjashtë organizatave, shkruan POZ.

Letra përshkruan arsyet kryesore për shqetësimet e ngritura, dhe rendit 10 mënyra se si ata që janë të përfshirë në raportimin e COVID-19 – përfshirë zyrtarët shëndetësorë dhe mediat – mund të sigurojnë që njerëzit LGBT të trajtohen siç duhet gjatë shpërthimeve të koronavirusit.

Sipas letrës, tre faktorë kryesorë rrisin ndjeshmërinë e komunitetit LGBTQ ndaj COVID-19:

Popullsia LGBTQ përdor duhan me norma që janë 50% më të larta se popullsia e përgjithshme. Kjo është e rëndësishme sepse COVID-19 është një sëmundje e frymëmarrjes që është e dëmshme për duhanpirësit.

Popullsia LGBT ka shkallë më të lartë të kancerit dhe HIV, të dyja mund të komprometojnë sistemin imunitar të një personi dhe ta bëjnë dikë më të prekshëm ndaj COVID-19.

Popullsia LGBTQ ende përballet me diskriminim, përfshirë në mjediset e kujdesit shëndetësor. Kjo i bën shumë njerëz të hezitojnë të kërkojnë kujdes.

Letra gjithashtu vë në dukje se për shkak se të moshuarit LGBTQ mund të kenë frikë nga ngacmimi ose diskriminimi, ata kanë më pak gjasa se pleqtë heteroseksualë të përfshihen në programe shëndetësore dhe mirëqenieje për të moshuarit.

Mbi 3 milion të moshuar LGBTQ janë duke jetuar në Shtetet e Bashkuara; ata janë veçanërisht të prekshëm ndaj COVID-19, i cili ka një shkallë më të lartë të vdekshmërisë tek të moshuarit në përgjithësi.

“Si një organizatë e përkushtuar për shëndetin dhe mirëqenien e komuniteteve LGBTQ, ne i nxisim individët LGBTQ që të praktikojnë masa të rekomanduara nga ekspertët e shëndetit publik, siç është larja e shpeshtë e duarve, për të parandaluar përhapjen e këtij virusi,” tha Scott Nass, presidenti i Profesionistëve Shëndetësor GLMA që avancojnë barazinë LGBTQ, në një deklaratë që shoqëron letrën.

“Në të njëjtën kohë, si kolegët tanë që iu bashkuan letrës së hapur, ne u bëjmë thirrje zyrtarëve të shëndetit publik që të sigurojnë që komuniteti LGBTQ konsiderohet dhe përfshihet në përgjigjen e shëndetit publik ndaj COVID-19 bazuar në faktorët e mundshëm të rrezikut që ekzistojnë në komunitetin tonë. “

Ndër rekomandimet, letra u kërkon mediave dhe ofruesve të shëndetit të përshtatin mesazhet COVID-19 për njerëzit LGBTQ dhe të sigurojnë që mbledhja e të dhënave të përfshijë orientimin seksual dhe identitetin gjinor. 

Nënshkruesit fillestarë përfshijnë National LGBT Cancer Network, GLMA Health Professionals Advancing LGBTQ Equality, Whitman-Walker Health, SAGE, New York Transgender Advocacy Group dhe National Queer Asian Pacific Islander Alliance..

Ndërkohë, Departamenti i Shëndetit Publik në San Francisko lëshoi ​​një komunikatë të titulluar “Kujdesi Trans gjatë COVID-19”. Aty nënvizohen shumë nga të dhënat e mësipërme, duke vërejtur se njerëzit transgjinorë kanë pesë herë më shumë gjasa të jetojnë me HIV në krahasim me popullatën e përgjithshme.

Siq raporton revista LGBTQ them., qendrat shëndetësore që ofrojnë ushqim për komunitetin janë duke kërkuar mënyra unike për të praktikuar distancimin shoqëror dhe për të zvogëluar udhëtimet në klinika. Për shembull, Qendra Shëndetësore e Komunitetit Callen-Lorde e Nju Jorkut po shqyrton ofrimin e medikamenteve HIV për tre muaj në vend se një, si dhe vlerësimin e klientëve me telefon përpara vizitave.

Sa i përket ndërveprime sociale, them. vëren se disa mbretëresha drag po anulojnë shfaqjet dhe disa burra gej që përdorin Grindr po zgjedhin të bisedojnë në vend që të dalin në takime.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top