Tu e lexu qitash
23 shtatori – Dita e Festimit të Biseksualitetit

23 shtatori – Dita e Festimit të Biseksualitetit

Dita e Festimit të Biseksualitetit shënohet më 23 shtator. Kjo ditë është një thirrje për të njohur dhe festuar historinë biseksuale, komunitetin dhe kulturën biseksuale dhe të gjithë njerëzit biseksual në jetën e tyre.

Shënimi i parë zyrtar erdhi kur organizata më e vjetër biseksuale në SHBA, BiNet USA, u themelua në 1990 dhe pati takimin e parë në Konferencën e parë biseksuale Kombëtare në Amerikë në San Francisko më 1990, dhe u sponsorizua nga BiPOL. Mbi 450 njerëz morën pjesë nga 20 shtete dhe 5 vende, dhe kryetari i San Francisko dërgoi një shpallje “duke lavdëruar komunitetin e të drejtave biseksuale për udhëheqjen e tyre në kauzën e drejtësisë sociale”, dhe shpalli 23 shtatorin Ditën e Krenarisë Biseksuale.

Më 18 shtator 2012, Berkeley, California u bë ajo që mendohet të jetë qyteti i parë në SHBA që shpalli zyrtarisht një ditë duke njohur biseksualët. Këshilli i Qytetit Berkeley njëzëri dhe pa diskutim e shpalli 23 shtatorin si Ditën e Krenarisë Biseksuale dhe Dukshmërisë Bi.

Në vitin 2013, në Festimin e Ditës së Biseksualitetit, Shtëpia e Bardhë mbajti një takim me dyer të mbyllura me gati 30 avokues biseksualë, në mënyrë që ata të mund të takoheshin me zyrtarë qeveritarë dhe të diskutonin çështje me rëndësi specifike për komunitetin biseksual.

Më 23 shtator 2013, në Mbretërinë e Bashkuar, Ministri i Qeverisë për Gratë dhe Barazitë Jo Swinson lëshoi ​​një deklaratë duke thënë pjesërisht, “Unë përshëndes Ditën e Dukshmërisë Bi e cila ndihmon për të rritur ndërgjegjësimin për çështjet me të cilat njerëzit biseksual mund të përballen dhe ofron një mundësi për të festuar diversitetin.

Shumë individë dhe organizata, përfshirë GLAAD, aktualisht i referohen kësaj feste si Dita e Biseksualitetit +, me përfshirjen e shenjës “+” të destinuar për të përfshirë bashkësinë më të gjerë bi + të njerëzve që preferojnë të përdorin terma për të përshkruar orientimin e tyre seksual, siç janë panseksual, polikseksual, ​​fluid ose queer.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top