Tu e lexu qitash
Franca heq kufizimet për dhurimin e gjakut nga personat LGBTQ+

Franca heq kufizimet për dhurimin e gjakut nga personat LGBTQ+

Franca do të lejojë qytetarët LGBTQ+ të dhurojnë gjak pa kushte diskriminuese, ka njoftuar Ministria e Shëndetësisë e vendit.

Nga 16 marsi, dhurimi i gjakut do të jetë i hapur për të gjithë qytetarët francezë, pavarësisht nga orientimi i tyre seksual, tha ministri i shëndetësisë Olivier Véran.

“Ne po i japim fund një pabarazie që nuk ishte më e justifikuar,” tha Véran në Twitter.

Jérôme Salomon, drejtori i përgjithshëm i shëndetësisë në Francë, shtoi se referencat për orientimin seksual do të hiqen nga formularët e dhuruesve të gjakut.

“Çdo person do të arrijë si donator individual,” tha ai në një konferencë për shtyp të martën.

Dhuruesit LGBTQ+ teorikisht kanë qenë në gjendje të dhurojnë gjak që nga korriku 2016 nëse deklarojnë se nuk kanë qenë seksualisht aktivë për një vit. Periudha kohore më vonë u reduktua në katër muaj në 2019, por tani do të hiqet.

Një ndalim për dhënien e gjakut nga burrat gej dhe bi në Francë u vendos fillimisht në vitin 1983 për shkak të rrezikut të transmetimit të HIV/AIDS.

Kqyre edhe qito

Por Salomon shpjegoi se niveli i rrezikut ka qenë “në rënie të vazhdueshme për dekada” dhe një ndalim për dhuruesit e gjakut të personave LGBTQ+ mund të hiqet.

Qytetarët francezë ende do të pyeten nëse kanë pasur trajtim për HIV-in në katër muajt para dhënies së gjakut, si dhe pyetje në lidhje me aktivitetin seksual të fundit ose përdorimin e drogës.

Një numër vendesh të tjera evropiane, duke përfshirë Spanjën, Italinë dhe Mbretërinë e Bashkuar, kanë hequr tashmë ndalesat për dhurimin e gjakut nga burrat gej dhe biseksual.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top