Tu e lexu qitash
Mendime për vetëvrasje dhe beteja të tjera të shëndetit mendor akoma të larta për të rinjtë LGBTQ

Mendime për vetëvrasje dhe beteja të tjera të shëndetit mendor akoma të larta për të rinjtë LGBTQ

Dy në 5 të rinj LGBTQ në Shtetet e Bashkuara kanë “konsideruar seriozisht” vetëvrasjen gjatë vitit të kaluar, tha një sondazh i publikuar muajin e kaluar, duke treguar ato që një ekspert i quajti “pasojat shkatërruese të shëndetit mendor” të dështimit të shoqërisë për të krijuar një mjedis më të sigurt dhe më pranues për rininë queer të Amerikës.

Sondazhi Kombëtar i 2020 mbi Shëndetin Mendor të të Rinjve LGBTQ nga Projekti Trevor, një organizatë LGBTQ për ndërhyrje në kriza dhe për parandalimin e vetëvrasjeve, paraqet një pamje të zymtë të shqetësimit mendor të përhapur midis të rinjve lezbike, gejë, biseksualë, transgjinorë dhe queer të Amerikës, ku shumica ka raportuar simptoma në përputhje me çrregullime të përgjithshme të ankthit dhe çrregullime të rënda depresive.

Sondazhi, më i madhi i llojit të tij, anketoi 40,000 persona LGBTQ midis moshave 13 dhe 24 dhe zbuloi se 68 përqind e të anketuarve raportuan simptoma të çrregullimit të ankthit të përgjithësuar, 55 përqind raportuan simptoma të çrregullimit të depresionit të rëndë dhe 48 përqind raportuan se përfshiheshin në vetë-lëndim . Përveç kësaj, 40 përqind thonë se ata kanë “konsideruar seriozisht” përpjekjen për vetëvrasje gjatë vitit të kaluar.

Në një mjedis klinik të shëndetit mendor, përgjigjet e sondazhit si këto do të çonin në shqyrtime pasuese, sipas Amy Green, drejtuese e studimit dhe drejtore hulumtimi në Projektin Trevor.

“Mjekët tanë, pediatrit dhe ofruesit e shëndetit mendor duhet të kontrollojnë të rinjtë,” tha ajo, duke u bërë thirrje profesionistëve të shikojnë më nga afër çështjet e seksualitetit dhe gjinisë në mjediset e shëndetit mendor të të rinjve.

Një në katër vetëvrasje para adoleshencës mund të jenë të rinjtë LGBTQ

Dr. Jack Turban, një bashkëpunëtor në psikiatrinë e fëmijëve dhe adoleshentëve në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Stanford, ku ai hulumton shëndetin mendor të të rinjve transgjinorë, tha se gjetjet “theksojnë se shoqëria jonë ka një rrugë të gjatë për të bërë për të krijuar një ambient më të sigurt dhe më afirmues për të rinjtë LGBTQ. ”

“Ne edhe një herë shohim pasojat shkatërruese të shëndetit mendor të dështimeve tona,” tha ai në një email.

Siç tregojnë të dhënat e vetë studimit, shumë të rinj LGBTQ nuk po shqyrtohen për problemet e shëndetit mendor që raportojnë. Rreth gjysma e të anketuarve thonë se ata do donin por nuk kanë mundur të marrin kujdesin e shëndetit mendor gjatë vitit të kaluar, me përballueshmërinë si “barriera më e madhe për të marrë kujdesin e shëndetit mendor”.

Rreziqet që lidhen me nevojat e paplotësuara të kujdesit shëndetësor mendor janë të mëdha. Në përgjithësi, vetëvrasja është shkaku i dytë kryesor i vdekjes për adoleshentët amerikanë, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, dhe të rinjtë LGBTQ janë në një rrezik më të lartë të vetëvrasjes sesa rinia heteroseksuale dhe cis-gjinore. 15 përqind e të anketuarve u përpoqën të vetëvriteshin në vitin e kaluar, tregon sondazhi.

“Nëse bëjmë një hap prapa dhe shikojmë modelin e stresit te pakicat, tregon se përvojat e refuzimit, diskriminimit dhe viktimizimit janë mekanizmat kryesorë që shkaktojnë atë ideacion,” tha Green, duke shtuar se nuk bëhet fjalër kush ata janë, “por si ata trajtohen. ”

Në sondazh, të rinjtë LGBTQ të cilët raportuan se përballen me refuzim, dhunë dhe diskriminim më të madh raportuan gjithashtu nivele më të larta të përpjekjeve për vetëvrasje.

Për të rinjtë transgjinorë dhe jo binarë, respektimi i identitetit dhe përemrave të tyre nga “të gjithë ose shumica” e njerëzve shoqërohej me një rrezik shumë të zvogëluar të një përpjekje për vetëvrasje.

Prapë se prapë, respekti ndaj tyre është ende i rrallë: Vetëm 20 përqind e të rinjve trans dhe jo binarë thanë se identiteti i tyre gjinor respektohet nga “të gjithë ose shumica” e njerëzve në jetën e tyre.

Të rinjtë LGBTQ në studim identifikuan me më shumë se 100 kombinime të ndryshme të termave për të përshkruar identitetin e tyre gjinor.

Turban tha se refuzimi “merr një taksë të fshehtë dhe mbjell farën për problemet e shëndetit mendor”.

“Ne nuk mund të nënvlerësojmë efektet e gjëra të pafavorshme shëndetësore të shkaktuara nga diskriminimi shoqëror ndaj personave LGBTQ, dhe të rinjve në veçanti,” tha ai. “Gjëra të tilla si refuzimi nga familja dhe terapia e konvertimit çojnë në një sërë problemesh të pafavorshme të shëndetit mendor duke u thënë këtyre të rinjve se diçka që ata nuk mund të ndryshojnë për veten e tyre i bën ata” të këqij “ose” të gabuar “.”

Green tha se të kuptuarit se refuzimi mund të çojë në rezultate më të këqija të shëndetit mendor gjithashtu mund të ndriçojë një rrugë përpara.

Ndërsa shumë të rinj LGBTQ përballen me diskriminim, shumica dërrmuese (86 përqind) raportuan të kishin një mbështetje – të paktën një person që i mbështet fuqimisht si një person LGBTQ – dhe ata që kanë mbështetje raportojnë gjithashtu nivele më të ulëta të përpjekjeve për vetëvrasje në përgjithësi.

“Akti i thjeshtë i pranimit dhe lejimi i fëmijëve të shprehin identitetin e tyre mund të jetë tepër i fuqishëm”, tha Green.

Si mund të ndihmoni?

Të gjithë kemi një rol në parandalimin e vetëvrasjes. Mësoni si të mbështesni dhe të jeni një aleat me të dashurit tuaj LGBTQ+.

Bëhuni një aleat: Nëse jeni heteroseksual, tregoni publikisht mbështetjen tuaj për komunitetin LGBTQ+. Nëse jeni LGBTQ+, afirmoni identitetin tuaj dhe ofroni mbështetje për të dashurit tuaj.

Njihni faktet: Mbi 80% e të rinjve LGBTQ+ janë sulmuar ose kërcënuar, dhe çdo rast viktimizimi në jetën e një personi LGBTQ+ më shumë se dyfishon gjasat e vetë-lëndimit.

Pyesni dhe dëgjoni: Bëhuni një pjesë aktive e sistemeve të mbështetjes për të dashurit tuaj LGBTQ+ dhe kontrolloni shpesh me ta. Nëse ato tregojnë ndonjë shenjë paralajmëruese për vetëvrasje, jini të drejtpërdrejtë. Tregojuni se është në rregull të flasin për ndjenjat vetëvrasëse. Praktikoni teknikat aktive të dëgjimit dhe lërini të flasin pa gjykim.

Ju jipni ndihmë dhe kujdesuni për veten tuaj: Mos kini frikë t’i merrni të dashurit tuaj ndihmën që mund t’ju nevojitet. Linja e Jetës është gjithmonë këtu për të biseduar me ju.

Lidhjet e forta familjare, ambientet ​​e sigurta dhe mbështetja nga të rriturit mund të mbrojnë të gjithë të rinjtë LGBTQ nga depresioni dhe vetëvrasja (Komiteti për Adoleshencën 2013).

Ndihma nga familja dhe komuniteti: Për fëmijët dhe të rinjtë transgjinorë, mbështetja e familjes dhe komunitetit bën të gjitha ndryshimet. Një studim i fundit zbuloi se fëmijët transgjinorë familjet e të cilëve pranuan identitetin e tyre gjinor ishin po aq të shëndetshëm psikologjikisht sa moshatarët e tyre jo-transgjinorë (Olson 2016).

Nëse jeni në Kosovë dhe keni mendime vetëvrasëse, vuani nga ankthi ose depresioni, ose thjesht doni të flisni me dikë, mund të kontaktoni pa pagesë Linjën e Jetës në 0800 12345 ose të dërgoni email në linjaejetes@gmail.com.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top