Tu e lexu qitash
Zvicra legalizon martesat mes seksit të njëjtë

Zvicra legalizon martesat mes seksit të njëjtë

Parlamenti i Zvicrës ka kaluar votimin përfundimtar për martesat e të njëjtit seks, pas një fushate shtatë-vjeçare.

Kjo e bën Zvicrën vendin e 29-të në botë që miraton barazinë martesore.

Votimi mund të sfidohet nga një referendum publik. Por edhe nëse ndodhë, barazia e martesës ka të ngjarë të fitojë pasi shumica dërrmuese e qytetarëve zviceranë e mbështesin atë.

Salome Zimmermann, presidente e Komitetit kombëtar Martesa për të Gjithë, tha:

‘Sot është një ditë historike për komunitetin LGBT dhe miqtë e tyre.

Parlamenti Zviceran konfirmoi sot se familjet e ylberit dhe çiftet e të njëjtit seks meritojnë të njëjtat të drejta si familjet heteroseksuale.

‘Edhe pse kjo është tashmë një çështje e natyrshme për shumë në Zvicër, fitorja e sotme është një hap i pabesueshëm përpara për vendin tonë dhe të gjithë ata që preken direkt ose indirekt nga ajo.

‘Ne do të dëshironim të falënderonim këdo që ka vendosur zemrën dhe shpirtin e tij në këtë çështje gjatë viteve të fundit: parlamentarë progresivë, organizata LGBT, organizata familjare dhe të gjithë njerëzit e tjerë që kanë kontribuar deri më sot. Hapja e martesës ishte dhe është punë ekipore. ’

‘Është e qartë fillimi i një epoke të re’

Ndërkohë aktivisti tjetër Jan Müller gjithashtu uroi votimin por theksoi se ka ende çështje për t’u zgjidhur në të ardhmen rreth të drejtave të prindërve. Müller tha:

‘Vendimi i sotëm do të thotë që brezi i ri do të rritet në një Zvicër ku është sigurt që të dashuruarit e të njëjtit seks mund të martohen dhe të krijojnë një familje.

‘Kjo forcon secilin prej nesh dhe kontribuon në pranimin e personave LGBT. Është padyshim fillimi i një epoke të re.

Sidoqoftë, ne jemi të vetëdijshëm se propozimi nuk sjell barazi të plotë të trajtimit për fëmijët e çifteve femra dhe për këtë arsye ne po punojmë për të siguruar që të gjitha pabarazitë të eliminohen në kontekstin e rishikimeve të ardhshme! ‘

Një gjë që ligji i ri i martesës përfshin, megjithatë, është aksesi në dhurimin e spermës për çiftet femra të të njëjtit seks.

Maria von Känel nga Komiteti Martesa për të Gjithë tha:

‘Aksesi i barabartë i çifteve femra në dhurimin e spermës në Zvicër lehtëson të prekurit nga një vuajtje e madhe.

‘Ne jemi shumë krenarë që Zvicra – në kontrast me Francën ose Gjermaninë – e ndërmori këtë hap në kontekstin e hapjes së martesës.

‘Më në fund mijëra fëmijë janë të mbrojtur ligjërisht nga lindja, siç duhet të jetë. ‘

Rreziku i referendumit

Zvicra ka një demokraci të drejtpërdrejtë. Pra, nëse kundërshtarët mbledhin 50,000 nënshkrime të votuesve në 100 ditë, ata mund të sfidojnë ligjet e reja përmes një referendumi.

Por sondazhet këtë vit treguan se 82% e votuesve zviceranë duan martesë të hapur për të gjithë.

Müller më parë tha: ‘Ne e shikojmë të ardhmen me besim, sepse nëse kundërshtarët e martesës fillojnë një referendum për të gjithë, ne jemi gati për një fushatë votimi.

‘82% e popullsisë zvicerane i thotë po martesës për të gjithë – me fuqinë mobilizuese të komunitetit LGBT, organizatave familjare, organizatave tona partnere dhe partive politike që na mbështesin, ne do të jemi në gjendje të rrisim më tej pranimin e personave LGBT. ‘

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top