Tu e lexu qitash
Vaksina e HIV-it më afër se ndonjëherë pas provave të reja me rezultate premtuese

Vaksina e HIV-it më afër se ndonjëherë pas provave të reja me rezultate premtuese

Pasi një vaksinë e re për HIV-in tregoi rezultate premtuese në provat fillestare klinike, studiuesit planifikojnë të bëjnë partneritet me Moderna, prodhuesit e një vaksine për COVID-19, për të vazhduar zhvillimin e trajtimit inovativ.

Vaksina eksperimentale, e zhvilluar nga Iniciativa Ndërkombëtare e Vaksinave të AIDS-it (IAVI) dhe Scripps Research, shfaqi një shkallë përgjigjeje prej 97% midis pjesëmarrësve në një fazë të hershme të fazës I, sipas ABC News. Qasja e re përfshin stimulimin e prodhimit të qelizave të rralla imune që janë të nevojshme për të filluar procesin e gjenerimit të antitrupave të trupit – një hap vendimtar në luftimin e virusit që lëviz shpejt.

Studiuesit tani po bashkëpunojnë me kompaninë e bioteknologjisë Moderna për të eksploruar zhvillimin e një vaksine të bazuar në mARN. Në vend që të futet një virus i dobësuar ose joaktiv në trupin e njeriut për të shkaktuar një përgjigje imune si shumë vaksina, vaksinat e ARN-së i mësojnë trupit se si të prodhojë një proteinë që shkakton një përgjigje imune në trup. Vaksina e Moderna për COVID-19, një nga tre të aprovuara në Sh.B.A, bazohet në teknologjinë mARN dhe ka një shkallë efikasiteti prej 94%.

Studiuesit thonë se përdorimi i kësaj teknike për të luftuar virusin HIV, i cili krijon mutacione me shpejtësi dhe është jashtëzakonisht i vështirë për tu shënjestruar me vaksinat, mund të përshpejtojë procesin e zhvillimit të vaksinave HIV.

Vaksina e re përfaqëson një hap drejt një procesi që është quajtur “Gral i shenjtë” në kërkimin e një kure për HIV: gjetja e një mënyre për të nxjerrë një përgjigje imune që krijon “antitrupa gjerësisht neutralizues”, ose bnAbs, që janë të afta të synojnë lloje të ndryshme të HIV-it që e bëjnë kaq të vështirë luftimin. Vaksina përdor një proces të njohur si “shënjestrimi i rreshtave germinale”, i cili shkakton aktivizimin e qelizave që prodhojnë bnAbs.

Kjo qasje është efektive në shënjestrimin e HIV-it në mënyrë specifike sepse bnAbs mund të synojnë një tipar strukturor të virusit – pikat e tij – që nuk ndryshon shumë nga lloji në farë. Nëse zhvillohet dhe aprovohet, vaksina, e cila prodhon qelizat që krijojnë bnAbs, do të ishte hapi i parë në një regjim vaksinash për shënjestrimin e HIV.

HIV, i cili shkakton AIDS, prek më shumë se 38 milion njerëz në të gjithë botën dhe prek në mënyrë disproporcionale njerëzit e zezë dhe latin, si dhe njerëzit trans. Për shkak se HIV synon dhe dëmton reagimin imunitar të trupit, njerëzit me HIV që nuk janë në një kurs efektiv të trajtimit antiretroviral mund të imunokomprometohen – duke i vendosur ata në rrezik më të madh të kontraktimit të COVID-19.

“Kjo është një arritje e jashtëzakonshme për shkencën e vaksinave si një e tërë”, tha Dr. Dennis Burton, profesor dhe kryetar i Departamentit të Imunologjisë dhe Mikrobiologjisë në Scripps Research, në një njoftim për shtyp.

Studiuesit e përfshirë në zhvillimin e vaksinës besojnë se ajo do të ketë implikime të thella si në luftimin e epidemisë globale të HIV-it ashtu edhe për vaksinologjinë në përgjithësi. “Ky studim demonstron provën e parimit për një koncept të ri të vaksinës për HIV, një koncept që mund të zbatohet edhe për patogjenë të tjerë,” shtoi William Schief, një profesor dhe imunolog në Scripps Research dhe drejtor ekzekutiv i dizajnimit t vaksinave në Qendrën e Neutralizimit të Antitrupave të IAVI.

Schief, laboratori i të cilit zhvilloi vaksinën, prezantoi kërkimin në konferencën virtuale të Shoqatës Ndërkombëtare të AIDS-it për Kërkime për Parandalimin e HIV-it në shkurt. Studiuesit besojnë se teknika e vaksinës mund të përdoret për të shënjestruar viruse të tjera të vështira, duke përfshirë Zika, malarjen, hepatitin C dhe gripin.

Shkencëtarët dhe aktivistët e shëndetit publik kanë bërë krahasime midis COVID dhe HIV që nga fillimi i pandemisë, në krahasimin e sukseseve dhe dështimeve të reagimit të shëndetit publik ndaj secilit virus. Siç është rasti me HIV, njerëzit e zezë dhe indigjenë kanë më shumë të ngjarë të kontraktohen me COVID-19 dhe ka shumë më tepër të ngjarë të shtrohen në spital ose të vdesin për shkak të virusit. Kërkimet e fundit kanë treguar gjithashtu se njerëzit queer me ngjyrë kanë më shumë të ngjarë të marrin COVID sesa kolegët e tyre të bardhë.

Rritja e përdorimit të PrEP si një metodë e parandalimit të HIV dhe trajtimet e reja për ata që jetojnë me HIV u kanë dhënë aktivistëve shpresën se një kurë mund të jetë më afër se kurrë. Por në vitet e fundit ekspertët kanë vërejtur se progresi në uljen e infeksioneve të HIV ka “ngecur”, dhe një raport i fundit vuri në dukje rritjen e niveleve të virusit tek njerëzit trans.

Kjo rritje mund të jetë pjesërisht për mungesën e qasjes dhe përdorimit të PrEP në mesin e komuniteteve të prekura; studimet tregojnë pengesa të përhapura për qasjen dhe dezinformimin në lidhje me trajtimin, i cili ka provuar të jetë shumë efektiv në parandalimin e HIV. Çmimet e larta të ilaçit – mund të shkojë deri në 2,000 dollarë në muaj – është gjithashtu një çështje që ka tërhequr kritika dhe protesta nga grupi i avokimit të AIDS-it ACT UP dhe të tjerë.

HIV ende konsiderohet të jetë një epidemi globale nga OBSH.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top