Tu e lexu qitash
26 prilli – Dita e Dukshmërisë së Lezbikeve

26 prilli – Dita e Dukshmërisë së Lezbikeve

26 Prilli është dita që u zgjodh në vitin 2008 për të festuar dhe njohur lezbiket.

Pra, çfarë është Dita e Dukshmërisë së Lezbikeve (e njohur edhe si LVD – Lesbian Visibility Day), dhe pse ka rëndësi?

Kjo ditë është një thirrje që lezbiket të ndjehen të njohura, të sigurta dhe të dukshme në një botë që akoma i diskriminon ato përmes pabarazisë, dhe në disa vende me dhunë. Një nga shumë pikat e njohjes së kësaj dite sjell ndërgjegjësimin për stereotipet, gjykimin dhe mungesën e përfaqësimit që ndodh çdo ditë.

Lezbiket janë këtu e çdoku. Kjo lëvizje ekziston në mënyrë që ata të ndihen të përfshirë dhe të pranuar dhe të jenë në gjendje të dëgjojnë përvojat që të tjerët kishin para tyre, dhe kështu që edhe ata të kujtojnë se janë luftëtarë në të njëjtën betejë për të drejtën e drejtësisë sociale.

Çdo vit që festohet kjo ditë është një moment tjetër për të vazhduar diskursin dhe për të sjellur vetëdije. Është një moment tjetër për të frymëzuar lezbiket që të dalin hapur dhe të jenë vetja e tyre autentike brenda një komuniteti që fuqizon dhe feston bukurinë brenda tyre.

Nuk është sekret që komuniteti lezbik është i margjinalizuar. Lezbiket dihet se kanë më shumë çështje të shëndetit mendor si depresioni, çrregullimet e të ngrënit dhe ankthi sesa gratë heteroseksuale për shkak të të gjithë stresit emocional që kanë përjetuar si adoleshente. Përveç vështirësive tjera që kalojnë gjatë pubertetit duke përjetuar një rritje të hormoneve të gjitha menjëherë, lezbiket gjithashtu mund të jetojnë në një shtëpi që miraton zërin e urrejtjes ndaj tyre.

Kqyre edhe qito

Lodhja mendore dhe përpjekja që një grua e re adoleshente duhet të ushtrojë për ta mbajtur sekretin e saj të fshehtë, nga frika e një ndëshkimi të rëndë ose më keq, si largimi nga shtëpia, mund ta lë çdokë me pasoja, veçanërisht nëse nuk kanë një person të besuar e mbështetës.

Dita e Dukshmërisë së Lezbikeve nuk është vetëm një festë për lezbiket, por edhe për personat trans, queer, me prejardhje dhe kombësi të ndryshme që vijnë së bashku për t’u frymëzuar nga modelet në industri të ndryshme që po luftojnë për ta. Padrejtësia nënçmuese i mban më larg gratë lezbike nga respekti dhe suksesi që u garantohet atyre, pavarësisht talentin dhe aftësinë që ata posedojnë.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top