Tu e lexu qitash
Qeveria Ruse kërkon mbylljen e Grupit të të Drejtave LGBT

Qeveria Ruse kërkon mbylljen e Grupit të të Drejtave LGBT

Këtë javë, Ministria e Drejtësisë e Rusisë ngriti një padi duke kërkuar të “likuidojë” Sphere Foundation, entitetin juridik nën të cilin operon Rrjeti Rus LGBT, duke argumentuar se aktivitetet e grupit bien në kundërshtim me “vlerat tradicionale”.

Rrjeti punon për të promovuar dhe mbrojtur të drejtat e lezbikeve, gejëve, biseksualëve dhe transgjinorëve në Rusi. Gjatë spastrimit të tmerrshëm anti-gej të Çeçenisë në vitin 2017, rrjeti udhëhoqi përpjekjet për të ndaluar abuzimet dhe për të evakuuar të mbijetuarit.

Sipas Shërbimit të Shtypit për Gjykatat e Shën Petersburgut, padia e ministrisë argumenton se “të gjitha aktivitetet e Sphere janë në kundërshtim me politikën shtetërore të krijuar për të ruajtur, zgjeruar dhe zhvilluar kapitalin njerëzor [të vendit]”.

Ministria akuzon gjithashtu Sphere për përhapjen e “pikëpamjeve LGBT” dhe punën me njerëz nën moshën 18 vjeç, duke aspiruar, ndër të tjera, “të ndryshojë legjislacionin federal rus në lidhje me lëvizjen LGBT” – me fjalë të tjera, ligji diskriminues i “propagandës së homoseksualëve”. Padia pohon se nëse puna e një organizate jofitimprurëse është jashtë sinkronizimit me “vlerat themelore familjare të mishëruara në kushtetutën ruse”, ajo përfaqëson “një kërcënim për rendin publik dhe sundimin e ligjit”.

Sphere Foundation u themelua në vitin 2011 nga aktivisti rus për të drejtat e LGBT, Igor Kochetkov. Në vitin 2016, autoritetet e caktuan Sphere Foundation një “agjent të huaj”. Në vitin 2021, Rrjeti rus LGBT dhe personalisht Kochetkov u goditën gjithashtu me emërtimin toksik “agjent i huaj”. Rreth asaj kohe, media e sponsorizuar nga shteti organizoi një fushatë të egër shpifëse kundër rrjetit dhe Kochetkov.

“Gjatë 11 viteve [të saj], Sphere  nuk u gjet kurrë në shkelje të ndonjë rregulloreje. Pretendimet e qeverisë kundër nesh janë ideologjike dhe jo të bazuara në ligj”, tha Kochetkov në një postim në rrjetet sociale.

Padia e fundit e Ministrisë së Drejtësisë kundër Memorial, organizata udhëheqëse e të drejtave të njeriut të Rusisë, u shoqërua me akuza për shkelje absurde burokratike të ligjit të “agjentëve të huaj”. Megjithatë, prokurorët shprehën hapur motivimet e tyre politike gjatë seancës përfundimtare gjyqësore.

Me Sphere, autoritetet kanë zbuluar në mënyrë eksplicite motivimin e tyre politik dhe kundër të drejtave që nga blloku fillestar. Pas vitesh pengimi të punës së aktivistëve të të drejtave LGBT me përdorimin e ligjeve të “agjentit të huaj” dhe “propagandës së homoseksualëve”, autoritetet tani kërkojnë që organizata të mbyllet në emër të “vlerave tradicionale”.

Gjykatat nuk duhet të jenë në përputhje me këtë akt të censurës politike, homofobike që shkel në mënyrë të hapur detyrimet e Rusisë për të drejtat e njeriut.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top