Tu e lexu qitash
Torturohet burri biseksual pasi kishte gjetur dëshmi për spastrimin anti-LGBTI të Çeçenisë

Torturohet burri biseksual pasi kishte gjetur dëshmi për spastrimin anti-LGBTI të Çeçenisë

Një burrë biseksual u torturua pasi u përpoq të merrte prova të pastrimit anti-LGBTI në Çeçeni. Elbrus, një 32 vjeçar nga Rusia, iku nga rrëmbimi, tortura, kërcënimi dhe shantazhi. Ai është një nga të mbijetuarit e persekutimit të vazhdueshëm të personave LGBTI në Çeçeni.

Njerëzit LGBTI po ndjeken, ndalohen, torturohen dhe ekzekutohen në Çeçeni. ‘Spastrimi gej’ ka filluar në mënyrë periodike që nga fundi i vitit 2016.

Autoritetet çeçene kanë synuar mbrojtësit e të drejtave të njeriut, kritikët e tyre dhe njerëzit LGBTI. Që nga viti 2016 qindra njerëz janë arrestuar, shumë nga ata edhe janë ekzekutuar. Autoritetet madje torturuan disa të burgosur LGBTI deri në vdekje.

Çeçenia ende e mohon ekzistencën e njerëzve homoseksualë. “Ka pasur dhe është një kërcënim i madh për jetën time”, tha Elbrus për Gay Star News. Ai është nga Republika e Karachay-Cherkessia, në malet e Kaukazit.

“Miqtë e mi po kërkonin sa më shumë prova që ishte e mundur për gjenocidin e gejëve dhe lezbikeve në Republikën Çeçene. Unë nuk kam marrë pjesë shumë në këtë aktivitet, sepse kisha një fermë dhe isha shumë e zënë me biznesin tim. Por, atëherë shokët treguan videot dhe dokumentet e Elbrus-it lidhur me këtë rast dhe ata donin të shkonin në Çeçeni për të ekspozuar “spastrimin”.

Elbrus, duke i çuar ata në republikën autonome me makinën e tij, ra dakord të shkonte me ta. “Ne gjetëm varre të tmerrshme, varreza, filmuam të gjitha në video,” tha ai, dhe pastaj u kthye në shtëpi. Në maj 2018, shoku i tij Marat kërkoi të përdorte makinën e Elbrus. Ai tha se do të shkonte në biznes në qytetin e Karaçevskit, gjithashtu në republikën Karachay-Cherkessia. “Që atëherë, Marat ka humbur,” tha ai. “Ditën tjetër gjeta makinën time pa Maratin.”

Në maj 2019, zyrtarët gjetën Elbrusin dhe e rrëmbyen atë. Atje u torturua, u kërcënua dhe u shantazhua – duke kërkuar që ai t’i fshinte të gjitha dëshmitë që zbuloi në Çeçeni. Në tetor, pasi u lirua, ai fluturoi nga Moska në Beograd. Nga atje, ai shkoi në Amsterdam. Në aeroport, ai kërkoi statusin e refugjatit.

Ai kaloi gjashtë muaj duke jetuar në një kamp refugjatësh të hapur. Por, në maj, kërkesa e tij për azil u hodh poshtë. Zyrtarët thanë se besonin se Elbrus ‘nuk mund të provojë se i përket komunitetit LGBT’.

Eksperti për të drejtat e azilit gjithashtu thotë se njerëzit biseksualë përballen me shanset më të këqija për të fituar azilin. Shumë prej tyre janë dëbuar gabimisht në vendet e tyre, shpesh në vdekjen e tyre.

Kqyre edhe qito

Më 12 korrik, ai u urdhërua të largohej nga Holanda. Por në vend që të kthehej në një aeroplan në Rusi, ai iku në Barcelonë, Spanjë. Elbrus thotë se ka kaluar disa netë duke jetuar në rrugë, por që atëherë ka gjetur strehim. Ai shpreson se ai do të jetë i lirë nga persekutimi, por frikësohet nga kërcënimi i vazhdueshëm i dëbimit.

“Do të rrëmbehem dhe ndoshta do të vritem”, tha Elbrus për GSN. “Forcat e sigurisë më nënshtruan për tortura dhe poshtërim, rrahje, shantazh. Arsyeja është orientimi im seksual dhe ajo që kam bërë. Ata premtojnë të më vrasin nëse kthehem në atdheun tim.”

Acathi, një shoqatë bamirëse LGBTI për azil në Barcelonë, ka thënë se ata janë të gatshëm të ndihmojnë në rastin e Elbrus. Një zëdhënës i tha Gay Star News: ‘Akti aktual i azilit mbulon persekutimin për identitetin gjinor apo orientimin seksual si bazë për azil. “Ne kemi pasur disa raste pozitive për dhënien e azilit për njerëzit që vijnë nga Rusia, për arsye të orientimit seksual.”

Por, për Elbrusin, ai vetëm shpreson të mbijetojë. “Nëse fitoj azil, do ta nis jetën time nga e para,” tha ai. ‘Dua të mësoj një gjuhë dhe punë. Dhe unë do të përpiqem të jem i lumtur ‘.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top