Tu e lexu qitash
Udhëheqësi rus që qëndron pas fushatës së torturës dhe ekzekutimit të gejëve u vra në Ukrainë

Udhëheqësi rus që qëndron pas fushatës së torturës dhe ekzekutimit të gejëve u vra në Ukrainë

Një nga udhëheqësit përgjegjës për “spastrimin” e tmerrshëm anti-LGBTQ që ka ndodhur në Çeçeni u vra në Ukrainë të shtunën.

Magomed Tushayev ishte një këshilltar i lartë i kreut të shtetit çeçen, Ramzan Kadyrov, i cili ka mbikëqyrur një “spastrim” të tmerrshëm të personave LGBTQ. Burrat gejë dhe transgjinorët janë torturuar dhe vrarë nga duart e autoriteteve.

Tushayev ishte i përfshirë drejtpërdrejt në këtë fushatë për eliminimin e personave LGBTQ, sipas Los Angeles Blade.

Përfshirja e tij e fundit e njohur ndodhi në maj 2021, kur operativët çeçenë rrëmbyen aktivistin e të drejtave të njeriut gej Ibragim Selimkhanov nga një stacion treni në Moskë dhe e sollën me forcë në Çeçeni për ta marrë në pyetje rreth gazetarëve dhe aktivistëve të tjerë që po ndihmonin njerëzit LGBTQ. Selimkhanov më në fund shpëtoi dhe u kthye në Moskë.

Roli i Tushayev në rrëmbim nuk dihet, por organizatat e të drejtave të njeriut kanë konfirmuar përfshirjen e tij.

Raportet për goditjen çeçene anti-LGBTQ erdhën për herë të parë nga gazeta e pavarur ruse e lajmeve Novaya Gazeta në dhjetor 2016.

Autoritetet çeçene – shumica e të cilëve janë ish-anëtarë ushtarakë që shërbejnë si forca e policisë sekrete e liderit çeçen Ramzan Kadyrov – shpesh ndalojnë burra të dyshuar queer nën pretendimin e akuzave për drogë. Policia më pas shqyrton kontaktet telefonike të burrave për të dyshuar të tjerë, duke përdorur tortura për të marrë sa më shumë informacion që të jetë e mundur.

Një raport prej 31 faqesh i lëshuar në gusht 2017 nga Rrjeti rus LGBT tha se torturuesit përdorin “elektrokutim, rrahje, urinë, dehidratim, izolim, lakuriqësi të detyruar, fyerje homofobike dhe keqreferim gjinie” për të ndëshkuar të burgosurit, duke konfiskuar sendet e tyre personale dhe duke i lejuar ata të flenë vetëm tre orë në ditë në dysheme të ftohta betoni. Burrat nuk lejohen të lahen ose të përdorin tualete dhe nuk marrin asnjë kujdes mjekësor.

Gratë janë kapur gjithashtu në shtypje, megjithëse shpesh ato u lihen familjeve të tyre për t’u abuzuar, burgosur ose vrarë. Autoritetet çeçene pajtohen me idenë staliniste të “përgjegjësisë së përbashkët”, duke fajësuar familjet për ngritjen e “armiqve publikë” dhe ndëshkimin e tyre nëse nuk ndihmojnë në persekutimin dhe vrasjen e të afërmve në të ashtuquajturat “vrasje nderi”.

Familjet gjithashtu mund të burgosen, ngacmohen, burgosen, shantazhohen ose vriten nëse anëtarët e dyshuar të familjes së tyre LGBTQ ikin nga rajoni.

Çeçenia është një republikë ruse dhe Kadyrov ka dislokuar luftëtarë çeçenë në Ukrainë për të ndihmuar në përpjekjet e Putinit.

“Presidenti [Putin] mori vendimin e duhur dhe ne do të zbatojmë urdhrat e tij në çdo rrethanë”, tha Kadyrov.

Tushayev ishte kreu i regjimentit 141 të motorizuar të Gardës Kombëtare të Çeçenisë kur u vra gjatë një beteje për të marrë nën kontroll një aeroport ndërkombëtar mallrash pranë Kievit.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top