Tu e lexu qitash
Tre mite të zakonshme anti-trans të demantuara lehtësisht nga shkenca

Tre mite të zakonshme anti-trans të demantuara lehtësisht nga shkenca

Pretendimet më të përhapura për jetët trans hidhen poshtë lehtësisht – dhe janë bërë nga mendjet e respektuara mjekësore dhe shkencore.

Ndjenjat anti-trans vazhdojnë ta bombardojë Mbretërinë e Bashkuar, SHBA dhe më gjerë. Disa nga zërat më të lartë do t’i bënin të tjerët të besonin se njerëzit trans janë të rinj dhe të panatyrshëm, se të gjithë pendohen për tranzicionin dhe po shkatërrojnë shtyllat e shoqërisë.

Ata pretendojnë se ekzistenca e njerëzve trans “injoron biologjinë bazë”. Disa nga të njëjtët njerëz që përpiqen të mohojnë të drejtat trans bazuar në “shkencën” gjithashtu mohojnë faktin që njerëzit drejtojnë ndryshimet klimatike globale dhe përhapin dezinformata rreth vaksinës COVID-19. Ata nuk kanë të bëjnë me fakte dhe retorika e tyre anti-trans është e rrënjosur në besime të dëmshme.

Do të ishim këtu gjatë gjithë ditës nëse do të na duhej të hidhnim poshtë absolutisht çdo mit dhe gënjeshtër të plotë për njerëzit trans dhe kujdesin shëndetësor që afirmon gjininë, por hulumtimi është atje. Ajo po shpërndahet në gjykata, në debate politike dhe në artikuj të shkruar nga ata që do të mbështesin të drejtat trans.

Miti: Të jesh trans është një fenomen social që përfshin brezat e rinj

“Teoria transsociale e ngjitjes” e diskredituar gjerësisht mund të gjurmohet në një punim të vitit 2018 të botuar nga Lisa Littman, një ish-profesor në Universitetin Brown, e cila tani shërben si këshilltare e grupit kritik gjinor Genspect.

Littman shpiku termin “disfori gjinore me fillim të shpejtë”, të cilin disa përkrahës anti-trans e kanë përdorur për të sugjeruar se adoleshentët trans, veçanërisht djemtë trans, nuk janë trans, por janë thjesht lezbike ose vajza me probleme të shëndetit mendor, të cilët deklarojnë veten si trans pas ekspozimit ndaj të ashtuquajturit ndikim të jashtëm, sipas Pinknews.

Sidoqoftë, një studim i botuar në revistën Pediatrics në vitin 2022 zbuloi se “ngjitja sociale” nuk mbështetet nga të dhënat e botës reale.

Duke analizuar të dhënat nga dy sondazhe të CDC të kryera në 2017 dhe 2019, gjeti një rënie të vogël në numrin e të rinjve që identifikohen si trans. Ai zbuloi gjithashtu se përqindja e të rinjve të caktuar femra në lindje që kanë dalë si trans ka rënë paksa.

“Raporti i seksit të caktuar në lindje të adoleshentëve TGD në Shtetet e Bashkuara nuk duket se favorizon adoleshentët AFAB dhe nuk duhet të përdoret për të argumentuar kundër ofrimit të kujdesit mjekësor që afirmon gjininë për adoleshentët TGD,” përfundoi studimi.

Ajo që është rritur në dekadat e fundit është dukshmëria trans. Është një shenjë se shoqëria po bëhet më e pranueshme pasi numri në rritje i njerëzve trans mendojnë se mund të jetojnë hapur dhe të marrin mbështetje, duke përfshirë kujdesin për afirmimin e gjinisë.

Por siç e kanë parë njerëzit LGBTQ+ herë pas here, rritja e dukshmërisë shpesh çon në sulme të shtuara nga ata që nuk e kuptojnë komunitetin dhe dëshirojnë të na shtyjnë përsëri në hije.

Teoria e “ngjitjes sociale” ushqehet me pretendime të dëmshme që i shohin grupet e stigmatizuara si të kontaminuara dhe të afta për të korruptuar ose përkujdesur të rinjtë. Kumbon retorikën e përdorur gjatë historisë për të sulmuar shumë grupe të ndryshme të margjinalizuara, duke përfshirë anëtarët e komunitetit LGBTQ+, njerëzit me ngjyrë dhe ata me aftësi të kufizuara.

Njerëzit trans nuk janë të rinj. Historia tregon se njerëzit trans kanë ekzistuar në kultura të ndryshme në të gjithë gjerësinë e ekzistencës njerëzore.

Miti: njerëzit trans pendohen për tranzicionin

Detranzicioni nënkupton ndalimin ose kthimin e tranzicionit, i cili mund të përfshijë tranzicionin social ose mjekësor, ose të dyja. Ka njerëz që kalojnë tranzicionin dhe ka një sërë arsyesh që mund të qëndrojnë pas vendimeve të tilla, duke përfshirë transfobinë, presionin e familjes dhe mjediset jo-afirmuese.

Zërat kritikë për gjininë shpesh përdorin histori të detranzicionit për të sugjeruar që të rinjtë të mos afirmohen në tranzicionin e tyre, ose të lejohen të kenë qasje në kujdesin për afirmimin gjinor.

Por udhëzimet e fundit nga Shoqata Botërore Profesionale për Shëndetin Transgjinor (WPATH) thonë se disa studime tregojnë se ka “norma të ulëta të keqardhjes së pacientëve dhe nivele të larta të kënaqësisë së pacientit” me trajtimet dhe operacionet që konfirmojnë gjininë për njerëzit trans.

Më vete, një sondazh i vitit 2019 me 3,398 pjesëmarrës të një klinike të identitetit gjinor në MB zbuloi se vetëm 16 – rreth 0.47 përqind – përjetuan keqardhje lidhur me tranzicionin. Prej tyre, edhe më pak kaluan në detranzicion.

Për më tepër, një studim i Amerikës së Veriut zbuloi se 94 për qind e fëmijëve që dolën si trans vazhdojnë të identifikohen si trans pesë vjet më vonë. Përafërsisht 1,3 për qind e të rinjve kaluan në një identitet tjetër përpara se të ktheheshin në identitetin e tyre trans, ndërsa 2,5 për qind më vonë u identifikuan si cisgjinorë dhe 3,5 për qind si jobinar.

Ekziston një konsensus i vendosur midis shumicës së organizatave kryesore mjekësore se kujdesi për afirmimin e gjinisë është jetik dhe studime të panumërta tregojnë se është e dëmshme të parandalosh që një person të afirmojë gjininë e tij.

Miti: Njerëzit trans, veçanërisht gratë trans, që marrin pjesë në sport i dëmtojnë gratë cis

Realiteti është se njerëzit trans dhe jobinarë kanë luajtur sporte – qofshin ato në shkolla, klube apo liga – për vite me radhë pa ndonjë avantazh apo problem të padrejtë.

Por legjislacioni për të përjashtuar njerëzit trans, veçanërisht gratë dhe vajzat, nga pjesëmarrja në atletikë është sjellë në disa shtete në të gjithë SHBA. Disa organe drejtuese sportive në mbarë botën kanë nxitur ndalime trans në vitet e fundit për shkak të shqetësimeve rreth “drejtësisë”.

Ligjvënësit që mbrojnë ndalimet e sporteve trans kanë dështuar vazhdimisht të citojnë raste në shtetet e tyre ku atletët trans, deri tani, kishin avantazhe ndaj homologëve të tyre cisgjinorë.

Një raport i kohëve të fundit zbuloi se gratë trans nuk kanë ndonjë avantazh ndaj bashkëmoshatarëve të tyre cis kur marrin pjesë në sportin elitar.

I porositur nga Qendra Kanadeze për Etikën në Sport, raporti është një përmbledhje e thelluar e të gjithë literaturës shkencore të botuar midis 2011 dhe 2021 në anglisht në lidhje me gratë trans dhe pjesëmarrjen e tyre në sportet e nivelit elitar.

Autorët arritën në përfundimin se këto studime tregojnë pak prova që faktorët që lidhen me pubertetin mashkullor – të tilla si madhësia e mushkërive dhe densiteti i kockave – prodhojnë një avantazh për atletët trans dhe se gratë trans që kanë filluar shtypjen e testosteronit nuk kanë asnjë avantazh të qartë biologjik.

Raporti gjeti prova të forta” se “politika elitare sportive është bërë brenda normave kulturore transmizogjene, mizogjene, raciste, gjeopolitike”.

Hulumtimet shtesë zbuluan se roli që luan testosteroni në rregullat e përshtatshmërisë trans në atletikë është shpesh i ekzagjeruar pasi hormoni ka pak ndikim në dallimet e performancës.

Ndalimet e sporteve trans nuk bëjnë asgjë për të mbrojtur apo mbështetur vajzat dhe gratë në sport. Kjo për shkak se ndërsa ka probleme reale me të cilat përballet sporti i grave – duke përfshirë pagat e pabarabarta, racizmin dhe sulmet dhe ngacmimet e shfrenuara seksuale – pjesëmarrja trans në atletikë nuk është një prej tyre.

Ndalimet i largojnë fëmijët dhe të rinjtë nga fuqia që ndryshon jetën e sportit. I privon ata nga mësimet e paçmuara që u mëson pjesëmarrja, si dhe nga përfitimet që ka aktiviteti fizik në shëndetin mendor dhe fizik.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top