Tu e lexu qitash
Humaniteti i krizës AIDS, kapur në film – “The Ward” nga Gideon Mendel

Humaniteti i krizës AIDS, kapur në film – “The Ward” nga Gideon Mendel

Ishte në aparteidin e Afrikës së Jugut që Gideon Mendel fillimisht kapi një aparat fotografik.

Lindur në Johannesburg, 1959, ai ishte një nga brezi i fotografëve të rinj që u rrit i rrethuar nga padrejtësia. Krahas pëlqimeve të fotografëve të tjerë të ‘vështirësive’, Cedric Nunn dhe Santu Mofokeng, ai mësoi zanatin e tij duke kthyer lentet e tij në një komb që shpërtheu në trazira, madje edhe revolucion, gjatë viteve 1980.

Por ndërsa Aparteidi filloi të çmontohej pas vitesh aktivizmi dhe rezistence, kriza e SIDA-s ishte në lëvizje të plotë. Mendel u zhvendos në Londër në fillim të viteve 1990, dhe shpejt u bë e qartë se ishte kjo epidemi që ai dëshironte të përqendronte vëmendjen e tij.

The Ward ishte projekti i tij i parë fotografik që shikonte HIV/AIDS-in. “Ishte fillimi i një angazhimi gjatë gjithë karrierës me çështje rreth HIV në nivel global,” thotë ai.

“Në atë kohë ndihej sikur SIDA po vriste një gjeneratë të tërë burrash të rinj homoseksualë,” shton Mendel. “Shumë, shumë homoseksualë po vdesin prej saj dhe vdisnin në mënyrë të tmerrshme.”

Në projektin e tij, Mendel dokumentoi javët dhe muajt e fundit të një numri pacientësh, duke përfshirë burra të quajtur Steven, Ian, André dhe John.

Kqyre edhe qito

“Ka një fotografi të veçantë të Johnit dhe partnerit të tij Michael duke u puthur në shtrat,” vazhdon Mendel. “Është një fotografi shumë prekëse. Shumë njerëz u përgjigjën fuqishëm ndaj këtij intimiteti. Veçanërisht duke parë atë intimitet në një repart spitalor. ”Që atëherë, ai ka theksuar ndikimin që ka HIV-i dhe SIDA në komunitetet globalisht – nga Londra deri në Afrikën Nën-Sahariane.

Për njerëzit në The Ward, kjo ishte një ”f*ck you” ndaj homofobisë së shfrenuar që u shfaq dhe një gjest i mangët i agjencisë përballë vdekjes.

“Ishte një akt trimërie të jashtëzakonshme për t’i lejuar vetes që të fotografoheshin”, shton Mendel. Nuk kaloi shumë kohë që fotografi dhe subjekti harruan detyrën, pasi u formuan miqësi të thella dhe të ndershme.

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top