Gratë queer të Lëvizjes për të drejtat e grave

Gratë lezbike dhe biseksuale kanë pasur role të rëndësishme në luftën për drejtësi dhe barazi që filloi mbi 100 vjet më parë. Sot ne shënojmë Ditën Ndërkombëtare të Gruas. Kur mendojmë për gratë që luftuan për të drejtat e tyre në 1918,kur një pjesë e grave ju dha e drejta e votës në Angli dhe Irlandë, shumica do të mendojnë për sufragjetët tipike: heteroseksuale, të bardhë dhe të aftë me trup.

Ky stereotip u përshkrua në filmin Suffragette të vitit 2015. Shumë akuzuan krijuesit e filmit për “zbardhjen” e lëvizjes feministe që u dha grave të drejtën e votës. Kuptimi tipik se kush ishin sufragjetët nuk arrin të përfshijë shumë figura kryesore të revolucionit politik, për shembull, rëndësinë e vërtetë të grave queer në lëvizje.

Historianja Diane Atkinson tregon gjerësisht në lidhje me “marrëdhënien romantike të gjatë dhe të qëndrueshme” midis sufragjetëve Evelina Haverfield dhe shoferes së Pankhursts, Vera ‘Jack ‘Holme. “Këta të dy ishin çift të hapur dhe, në fakt, ata kishin inicialet e njëri-tjetrit të gdhendur në shtratin e tyre,” thotë ajo.

Mungesa e historisë së dokumentuar të aktivistëve queer në lëvizjen e grave është fajësuar në “disa historianë meshkuj”. Hilary McCollum, e cila foli për rolin kryesor të grave lezbike dhe biseksuale në luftën për vota për gratë në Shkollën e Ekonomisë në Londër tha: “Ka pasur një fshirje shumë të madhe.

Historia e lëvizjes së grave është regjistruar kryesisht nga historianë meshkuj. Dhe ka disa qëndrime shumë të kujdesshme … Marrëdhëniet lezbike dhe biseksuale janë bërë kryesisht të padukshme ose, kur ato diskutohen, është mjaft shpesh në terma sensacionaliste. “

McCollum gjithashtu vuri në dukje se gratë queer luajtën një rol absolutisht kritik dhe mbajtën disa nga figurat më të spikatura të lidershipit, të tilla si Ethel Smyth, kompozitore e himnit të sufragjetëve, Marshi i Grave.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top