Tu e lexu qitash
Rishfaqet portreti i humbur i “bashkëshortit” të mbretit të Anglisë James i parë

Rishfaqet portreti i humbur i “bashkëshortit” të mbretit të Anglisë James i parë

Një portret i humbur i njeriut të cilin mbreti James i parë i Anglisë i referohej si “bashkëshorti”, “zemra e ëmbël” dhe ai që ai e donte “më shumë se kushdo tjetër”, ka dalë nga konzervimet dhe është vërtetuar pasi është gabuar për një kopje për shekuj, raporton BBC.

George Villiers, Duka i parë i Buckinghamit, u ngrit në gjykatë pasi kapi syrin e mbretit në një gjueti. Kjo pikturë e shekullit të 17-të e tij, e njohur tashmë nga artisti i madh flaman, Paul Rubens, ishte fshehur nga shtresa të papastërtive, si dhe nga “përmirësimet” e mëvonshme.

Në pikturë, Villiers është përshkruar me një jakë të përpunuar të dantellave dhe një brez. Ai ishte i njohur për pamjen e tij të mirë dhe ishte përshkruar si “njeriu i më i bukur në të gjithë Anglinë”, me një “çehre të këndshme”.

James i parë i kushtoi vëmendje dhe kujdes atij dhe e quajti atë “Steenie” pas Shën Stefanit, i cili thuhej se kishte pasur fytyrën e një engjëlli. Megjithatë, nëse Villiers dhe James I ishin të dashuruar në kuptimin modern të fjalës ka qenë një burim i disa mospajtimeve. Në letrat e tyre, James thotë se ai qau kaq shumë për ndarjen e tyre, sa që “mezi shoh për të shkruar.”

Por studiuesit kanë argumentuar se ndjenjat e tilla nuk janë atipike të miqësisë mashkullore në shekujt e 17-të dhe 18-të. Thashethemet u ndezën pas zbulimit të vitit 2008 të një tuneli të fshehtë në një nga shtëpitë e mbretit që lidhin dhomat e tyre te fjetjes. “Dëshiroj të jetoj në këtë jetë vetëm për hatër tëndin” i ka shkruar mbreti atij në një nga letrat e gjetura.

Tre vjet pas vdekjes së mbretit, 1625, pas një sëmundjeje të gjatë, Villiers u godit me thikë në një pijetore në Portsmouth. Marrëdhëniet e ngushta me James I dhe pasardhësit të tij, Charles I, e bënin atë aspak të pëlqyer në gjykatë dhe çoi në vrasjen e tij.

Villiers është varrosur në Westminster Abbey, me mbishkrimin në varrin e tij duke e përshkruar atë si “enigma e botës”.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top