Tu e lexu qitash
Skocia do të bëhet vendi i parë në botë që shton historinë LGBTQ+ në kurrikulat shkollore

Skocia do të bëhet vendi i parë në botë që shton historinë LGBTQ+ në kurrikulat shkollore

Skocia është në prag të bëhet vendi i parë në botë që prezanton mësime gjithëpërfshirëse LGBTQ+ në kurrikulën e tyre shkollore.

Në vitin 2021, të gjitha shkollat ​​publike do të marrin mësime për çështjet me të cilat përballet komuniteti LGBTQ+, siç janë martesa me të njëjtin seks, prindërit e të njëjtit seks, homofobia, bifobia, transfobia dhe epidemia e HIV-AIDSit.

John Swinney, Zëvendës Ministri i Parë dhe Sekretari i Arsimit, vlerësoi lajmin historik.

“Skocia konsiderohet tashmë një nga vendet më përparimtare në Evropë për barazinë LGBTI” tha ai në një deklaratë.

“Unë jam i kënaqur të njoftoj se ne do të jemi vendi i parë në botë që ka arsim gjithëpërfshirës LGBTI të përfshirë brenda kurrikulës.”

Sipas Edinburgh Live në nëntor 2018, Ministrat Skocezë pranuan rekomandimet në mënyrë të plotë për të ofruar arsim gjithëpërfshirës LGBTQ+ për të përmirësuar mirëkuptimin e fëmijëve për historinë LGBTQ+.

Vitin e kaluar, një studim zbuloi se shumica e britanikëve mendojnë se shkollat ​​fillore duhet të mësojnë mësime përfshirëse LGBTQ+.

Mes protestave dhe debateve të dëmshme rreth temës së arsimit gjithëpërfshirës LGBTQ në shkollat ​​në Mbretërinë e Bashkuar, Stonewall kanë zbuluar se 60% e britanikëve besojnë se është e drejtë të mësosh fëmijët për familje të ndryshme, përfshirë ato me prindër të të njëjtit seks.

Mbështetja është edhe më e lartë tek të rinjtë, pasi kjo shifër rritet në 68% për britanikët nga mosha 16-24 vjeç.

Ndërkohë, rreth një e pesta (17%) e të anketuarve thanë se nuk pajtoheshin ose nuk pajtoheshin fuqimisht me mësimet gjithëpërfshirëse LGBTQ për nxënësit e shkollave fillore.

“Edukimi gjithëpërfshirës LGBT është mësimdhënie që ndryshon jetën për kaq shumë të rinj, kjo është arsyeja pse është kaq e fuqishme të shihet kaq shumë nga publiku britanik që mbështesin legjislacionin e ri,” tha Paul Twocock, Shefi Ekzekutiv në Stonewall.

“I kemi borxh brezit të ardhshëm që shkollat ​​tona të jenë një vend ku të gjithë fëmijët dhe të rinjtë mund të jenë vetja.

“Është thelbësore që Qeveria të investojë më shumë në trajnime dhe burime për të përgatitur më mirë mësuesit dhe shkollat ​​për të ofruar mësim gjithëpërfshirës me cilësi të lartë LGBT tani dhe në të ardhmen.”

Shifrat e reja tregojnë se si kanë ndryshuar qëndrimet që nga themelimi i Stonewall 30 vjet më parë për të luftuar kundër Seksionit 28, një ligj i legjislacionit që ndalonte bisedat për marrëdhëniet e të njëjtit seks dhe “promovimin e homoseksualizmit” në shkolla.

Ndërsa Seksioni 28 u shfuqizua në 2003, efektet e tij negative vazhdojnë të jetojnë deri më sot. Dy në pesë (40%) nxënës LGBTQ kurrë nuk u mësohet asgjë për çështjet LGBTQ, dhe gati gjysma (45%) janë ngacmuar për shkak të qenurit LGBTQ.

Stonewall shpreson se kjo do të fillojë të ndryshojë nga shtatori i vitit 2020, kur shkollat ​​e mesme në të gjithë Anglinë do t’u kërkohet të japin mësime për orientimin seksual dhe identitetin gjinor, dhe shkollat ​​fillore do të japin mësime për lloje të ndryshme të familjeve, përfshirë familjet LGBTQ.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top