Tu e lexu qitash
Martesa e të njëjtit seks në Zvicër përballet me një tjetër vonesë

Martesa e të njëjtit seks në Zvicër përballet me një tjetër vonesë

Këshilli i Shteteve të Zvicrës ka vonuar lëvizjet për të legalizuar martesën e të njëjtit seks.

Çështja ka qenë para parlamentit zviceran, Asamblesë Federale, për rreth një dekadë. Por në qershor pati një hap të madh përpara kur Këshilli Kombëtar, dhoma e ulët e parlamentit, miratoi martesë të barabartë nga një shumicë e madhe.

Projekt-ligji u transferua më pas në Këshillin e Shteteve, në dhomën e sipërme. Por këtë javë Komisioni Ligjor vendosi të shtyjë votimin, duke thënë se duhet sqarim i mëtejshëm “mbi kushtetutshmërinë e projekt-ligjit”.

Aktivistët LGBTQ+ në Zvicër, të cilët janë bashkuar nën një bashkësi Martesa për Të gjithë, thonë se janë të zhgënjyer nga shtyrja.

Sidoqoftë, në një deklaratë të tyre ata shtuan se ata kishin besim se komisioni përfundimisht do të mbronte barazinë e plotë.

Zvicra u ka ofruar partneritet civil çifteve të të njëjtit seks që nga janari 2007. Partneritetet ofrojnë të drejta të ngjashme, por jo saktësisht të barabarta.

Në veçanti, ato nuk mbulojnë birësimin e përbashkët nga çifte të të njëjtit seks ose hyrjen në IVF për lezbiket.

Projekt-ligji i ri nuk do të ndihmojë vetëm çiftet e të njëjtit seks, të cilët dëshirojnë të martohen, por edhe të mbështesin familjet diverse.

Salome Zimmerman, presidentja e komitetit Martesa për Të gjithë, tha:

‘Zvicra është mësuar me gjykime të gjata politike, por në rastin e martesës për të gjithë, durimi i personave të prekur është veçanërisht i testuar.

‘Kjo shtyrje e përtërirë rrit pasigurinë ligjore për shumë familje. Është vërtetuar se fëmijët në familjet diverse rriten po aq të lumtur. ‘

Zimmermann tha gjithashtu se grupi pret që parlamenti zviceran të përfshijë komunitetin LGBTQ+ në bisedat në vazhdim.

Kur projektligji më në fund merr një votë në Këshillin e Shteteve, rezultati nuk është i sigurt.

Shumë mendojnë se mund të përballet me një provë më të ashpër sesa në Këshillin Kombëtar.

Sidoqoftë kundërshtarët kryesorë, Partia Popullore Zvicerane (SVP) populiste e krahut të djathtë mban vetëm gjashtë nga 46 vendet në Këshillin e Shteteve.

Për më tepër, Zvicra ka një demokraci të drejtpërdrejtë. Pra, nëse kundërshtarët mbledhin 50,000 nënshkrime të votuesve në 100 ditë, ata mund të kundërshtojnë ligje të reja përmes një referendumi. Nuk është e qartë nëse SVP do të përpiqet të mbledhë këtë lloj apo referendum.

Në realitet, edhe nëse ata organizojnë një referendum, barazia në martesë ka të ngjarë të fitojë.

Organizata e fushatës LGBTQ+ Pink Cross bëri një studim në shkurt të këtij viti mbi këtë çështje. Grupi i pavarur gfs gjeti se 81% mbështesin martesën e të njëjtit seks me 63% duke thënë se e mbështesin fuqimisht atë.

Kjo është kundër vetëm 18% që kundërshtojnë barazinë në martesë me vetëm 10% që kanë kundërshtuar fuqishëm.

Për më tepër, një shumicë e votuesve nga të gjitha partitë kryesore janë në favor. Kjo përfshin një 96% të jashtëzakonshme nga të Gjelbërit. Por edhe në mesin e votuesve më konservatorë socialë të SVP, 67% mbështesin barazinë në martesë.

Edhe grupet fetare në vend mbështesin ndryshimin. Kisha e Reformuar e Zvicrës mbështeti barazinë në martesë vitin e kaluar dhe disa kisha kryejnë bekime të të njëjtit seks.

Një referendum i vitit 2016 hodhi poshtë një propozim i cili do të ndalonte martesën e të njëjtit seks në fshehtësi.

Ndërkohë Zvicra miratoi një ligj kundër homofobisë në një referendum në shkurt të këtij viti. Votimet kaluan me lehtësi me 63% për dhe vetëm 37% kundër. Në të vërtetë, nga 26 kantonet e Zvicrës – ose shtetet – vetëm tre kishin shumicë kundër ligjit.

Zimmermann tha “ekspertët dhe zviceranët janë në anën tonë”. Dhe ajo shtoi se mbështetja “po rritet çdo ditë”.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top