Tu e lexu qitash
Indonezia zgjedh zyrtaren e parë publike transgjinore

Indonezia zgjedh zyrtaren e parë publike transgjinore

Si kreu i trupit këshillues të një fshati të vogël në Indonezi, Hendrika Mayora Kelan festoi 34 vjetorin e lindjes javën e kaluar duke i dhënë perime komunitetit të saj.

Kelan është gruaja e parë trans e hapur që bëhet zyrtare publike në Indonezi, vendi me shumicë myslimane më të madhe në botë.

“Unë jam mirënjohëse për mbështetjen e njerëzve për mua si një grua trans. Ata më besuan mua për udhëheqjen e këshillit të fshatit” i tha Kelan Deutsche Welles.

Ajo tha që disa herë gjatë zgjedhjeve, ndjehej inferiore për shkak të identitetit të saj. Por duket se reputacioni i saj si një punëtore e palodhur kishte më shumë rëndësi për fshatin.

“Sapo u zgjodha, menjëherë u përballa me vështirësitë e sjella nga pandemia. Kështu që, menjëherë krijova një program të sigurisë ushqimore, mbolla të korra dhe i shpërndava në komunitet,” tha Kelan.

Organi Konsultativ i Fshatit Habi ka funksione të rëndësishme, përfshirë hartimin e rregulloreve të fshatit, mbikëqyrjen e përdorimit të fondeve të fshatit dhe monitorimin e performancës së zyrtarëve të fshatit.

Me autoritetin që ajo ka për gjashtë vitet e ardhshme, Kelan do të përpiqet gjithashtu të miratojë politika gjithëpërfshirëse, duke përfshirë fuqizimin e grupeve të margjinalizuara siç janë njerëzit transgjinorë.

Fshati Habi në rrethin e Sikka është pjesë e një rajoni me shumicë katolike në provincën më jugore të Indonezisë, Nusa Tenggara Lindore. Ka rreth 320,000 njerëz në Sikka, nga të cilët myslimanët përbëjnë 9%.

Para se të transferohej në një grua, Kelan kishte qenë një vëlla fetar në Kishën Katolike. Si një katolike e devotshme, ajo është ndeshur në një luftë midis identitetit të saj seksual dhe besimit të saj.

Një tranzicion i gjatë

E lindur në gusht 1986, asaj iu dha emri mashkullor Henderikus. Ajo tha se ishte ndjerë si vajzë që nga shkolla fillore;  duke përdoru makiazh dhe duke luajtur me lodrat e vajzave.

“Unë tashmë ndihesha ndryshe nga djemtë. Por për shkak të presionit të familjes, unë vazhdova të mbijetoja si djalë.”

Kur ishte fëmijë, familja e saj u zhvendos në ishullin më të madh të Papua-s dhe në shkollën e mesme, Kelan hyri në një shkollë të seminarit katolik dhe u bë një vëlla fetar.

“Unë kisha shpirtin për t’i shërbyer të tjerëve”, tha ajo.

Por gjatë asaj kohe, ajo gjithashtu luftoi me pranimin e identitetit të saj dhe pajtimin e besimit të saj me ndjenjën se të qenit transgjinor ishte një mëkat i ndaluar nga feja e saj.

Ndërkohë, ndjenja se ajo ishte një grua e bllokuar në një trup mashkulli u forcua dhe ajo filloi të luftonte me depresionin.

“Unë nuk u tregova shefave të mi për identitetin tim, por mendoj se të gjithë njerëzit mund të shihnin feminitetin tim,” tha ajo.

Pas dy vitesh, ajo vendosi të largohej nga shërbesa e kishës. Ngadalë ajo filloi të dilte si transgjinore dhe filloi të vishte rrobat e grave.

Ajo u zhvendos në qytetin e Yogyakarta në Java. Ajo doli vullnetare për të ndihmuar viktimat e HIV-AIDS, por së shpejti i mbaruan paratë. Ajo ka punuar si një interpretuese në rrugë dhe një punëtore seksi, duke u përballur me rrahje dhe ngacmime nga zyrtarët.

Në vitin 2018, pas vdekjes së kushëririt të saj, Kelan vendosi të largohej nga qyteti dhe të kthehej në fshatin në Sikka ku lindi.

Pranimi fitues dhe zgjedhjet

Ishte një proces i vështirë për të fituar pranimin nga njerëzit në fshatin Habi, por Kelan arriti të kapërcejë qëndrimet negative ndaj stilit të saj të jetës përmes aktivizmit të komunitetit së bashku me një grup lokal transgjinor të quajtur “Fajar Sikka”.

“Nëse ka aktivitete ose ngjarje në fshat, unë do të bind miqtë e mi që janë gra trans të përfshihen, të rregullojnë zbukurime, të rregullojnë evente ose të gatuajnë. Gatimi i tyre është i shijshëm dhe e kënaq komunitetin” tha ajo.

Njerëzit në zonë filluan të vinin re se Kelan ishte serioze për të ndihmuar komunitetin e saj. Amviset vlerësuan veçanërisht ndihmën e Kelanit dhe mbështetja e tyre e shtyu atë të kandidohej për këshillin e fshatit.

“Njerëzit që më nominuan e dinë që unë jam një grua trans. Unë gjithashtu thashë që nëse zgjidhesha për të ndihmuar komunitetin, unë do të isha r gatshme, por pa ndryshuar identitetin tim,” tha Kelan.

Fuqia e mbështetjes së komunitetit

Kelan tha se mbështetja e Fajar Sikka ka qenë thelbësore për suksesin e saj si një zyrtare publike.

Fajar Sikka u krijua në vitin 2018 në rrethin e Sikka për të ndihmuar njerëzit që ndihen të larguar nga komuniteti, qoftë për shkak të orientimit të ndryshëm seksual ose aftësive të kufizuara.

Me mbi 40 anëtarë, Fajar Sikka u jep personave transgjinorë, grave autoktone dhe punëtoreve me aftësi të kufizuara një vend për të u takuar.

“Unë e di se si është të jesh i dëshpëruar dhe i frikësuar. Dikur kisha frikë dhe stres. Ashtu si unë, ato pakica seksuale janë ndjerë gjithmonë fajtore, të përbuzura. Unë ngadalë i binda ata që të pranonin veten e tyre” tha Kelan.

Për njerëzit transgjinorë në Indonezi, të jesh në gjendje të jetosh i qetë pa u përballur me gjykimin dhe diskriminimin është tashmë një sfidë e madhe.

Kelan inkurajon anëtarët e Fajar Sikka të mësojnë aftësi të reja dhe të shmangin bllokimin nga stereotipet që gratë trans mund të punojnë vetëm në sallone, si interpretuese në rrugë, ose të bëhen punëtore seksi.

Komuniteti Fajar Sikka mëson aftësi të ndryshme dhe anëtarët shesin ushqim në shkolla, hapin kioska, bëhen tregtarë dhe fillojnë biznes.

Si drejtuese e këshillit të fshatit, paga e Kelan arrin në vetëm 64 € (75.3 $) në muaj. Ajo gjithashtu është shpesh e ftuar të jetë një folëse në webinare dhe mund të fitojë para shtesë nga kjo.

Kelan tha se ajo dëshiron të ndihmojë fshatin e saj të zhvillohet, por ajo gjithashtu dëshiron të jetë një shembull që gratë trans në Indonezi mund të jenë pjesë e qeverisë pa stigma dhe stereotipa të bashkangjitura.

Sidoqoftë, ajo pranon, nuk ka asnjë ambicie për të ndërtuar një karrierë në politikë. “Unë do të bëhem çdo të më duhet, qoftë anëtare e parlamentit apo regjente, për sa kohë që më lejon të bëj atë që aspiroj të bëj: t’u shërbej njerëzve dhe të ndihmoj komunitetin. Ose mund të bëhem një murgeshë.”

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top