Tu e lexu qitash
Parlamenti i Rusisë do të vazhdoj me fshirjen e të drejtave trans dhe familjeve LGBT+ këtë muaj

Parlamenti i Rusisë do të vazhdoj me fshirjen e të drejtave trans dhe familjeve LGBT+ këtë muaj

Ligjvënësit anti-LGBT+ rusë do të bëjnë një hap të madh drejt fshirjes së të drejtave transgjinore kur projekt-ligji i tyre të dalë përpara parlamentit të vendit këtë muaj.

Yelena Mizulina shpreson të përsërisë suksesin e saj nga viti 2013 kur kryesoi “ligjin propagandistik” anti-LGBT+ të Rusisë.

Tani ajo dhe ligjvënësi tjetër Lyudmila Narusova janë duke avancuar ndryshimet në Kodin e Familjes të Rusisë.

Ashtu si ligji anti-trans i Hungarisë këtë vit, ai do të ndalojë personat transgjinorë që të ndryshojnë ligjërisht gjininë e tyre.

Ndërkohë, projekt-ligji Mizulina-Narusova madje mund të detyrojë njerëzit trans që tashmë kanë certifikata të reja lindje t’i kthejnë ato.

Martesa e të njëjtit seks është tashmë e paligjshme në Rusi. Sidoqoftë, projekt-ligji shton një shtresë të panevojshme të mëtejshme të legjislacionit që ndalon çiftet e gjinisë së njëjtë të martohen.

Por propozimet madje ndalojnë martesat e gjinisë së kundërt për njerëzit trans. Qytetarët do të duhet të dëshmojnë se janë të së njëjtës gjini si në lindje para se të martohen.

Për më tepër, avokatët e të drejtave të njeriut paralajmërojnë burgjet ruse do të vendosin gratë trans në burgjet për meshkuj dhe burrat trans në ato për femra.

Rusia tashmë ndalon birësimin nga çiftet e të njëjtit seks. Por projektligji i ri mund të kërcënojë familjet ku një person i vetëm LGBT+ ka birësuar një fëmijë.

Mizulina tha: ‘Projekt-ligji përfundon praktikën e martesës midis personave të së njëjtës seks, duke përfshirë ndryshimin e seksit dhe, në përputhje me rrethanat, birësimin nga palë të tilla fëmijësh.’

Politikanët po i përgjigjen ndalimit të ri kushtetues të martesave të të njëjtit seks në Rusi. Kushtetuta e re thotë se martesa është ‘një bashkim vullnetar i një burri dhe një gruaje që synon krijimin e një familjeje’.

Kjo ishte pjesë e një pakete prej 206 ndryshimeve të reja kushtetuese që votuesit kaluan me një referendum të thjeshtë po / jo në fillim të korrikut. Ndryshimet gjithashtu i japin Presidentit Vladimir Putin mundësinë për të mbetur në pushtet deri të paktën 2036.

Mizulina dhe Narusova prezantuan projekt-ligjin në Këshillin e Federatës – dhoma e sipërme e parlamentit të Rusisë në mes të korrikut.

Por marrja e tij përmes Dumës së Shtetit – dhoma e ulët – është një hap tjetër thelbësor për që të bëhet ligj. Moscow Times thotë se projektligji do të dalë përpara Dumës para fundit të shtatorit.

Yekaterina Messorosh nga grupi T-Action për të drejtat transgjinore me qendër në Shën Petersburg i tha The Moscow Times:

“Qëllimi kryesisht është mbi deklarimin e njerëzve LGBT+ – dhe në këtë rast, personave trans – si qytetarë të klasit të dytë.’

Ndërkohë Tatiana Glushkova e Projektit të Mbrojtjes Ligjore Transgjinore sugjeroi që ligjvënësit kishin “një fantazi në kokën e tyre që njerëzit të ndryshonin dokumentet e tyre për të lidhur një martesë të të njëjtit seks”.

Ajo shtoi: ‘Ligjvënësit as nuk e kuptojnë procesin e përfshirë për ndryshimin e gjinisë në Rusi. Këto ndryshime nuk duhet të pranohen thjesht mbi baza teknike, për të mos përmendur shkeljet e të drejtave të njeriut. ‘

Në të vërtetë, Shoqata e Avokatëve Rusë për të Drejtat e Njeriut ka paralajmëruar politikanët se propozimet janë një ‘krim kundër njerëzimit’.

Mizulina ka një histori të gjatë të dëmtimit të të drejtave LGBT + në Rusi.

Ajo ishte autore e ligjit propagandistik anti LGBT+. Ai ligj ndalon të ashtuquajturën ‘propagandë e marrëdhënieve seksuale jo-tradicionale’ midis të miturve.

Në praktikë, zyrtarët rusë e përdorin atë për të goditur në mënyrë arbitrare lirinë e shprehjes së njerëzve LGBT+. Është një nga mënyrat që ata mund të bllokojnë qytetarët rusë nga organizimi ose protesta.

Ndërkohë Mizulina beson se zyrtarët duhet të trajtojnë njerëzit që përdorin frazën ‘edhe homoseksualët janë njerëz’ si ekstremistë.

Për më tepër, ajo ka deklaruar më parë se autoritetet duhet të konfiskojnë fëmijë nga prindërit homoseksualë. Kjo përfshin marrjen e fëmijëve nga prindërit e tyre biologjikë nëse ata janë LGBT+.

Pikëpamjet e saj të çudtishme përfshijnë besimin se nëse lejohen të burgosurit të bëjnë yoga në burg, kjo mund t’i bëjë ata homoseksualë.

Versioni i saj i ri i propozuar i Kodit të Familjes shkon edhe më larg sesa ndalimi i Hungarisë për personat trans që ndryshojnë ligjërisht gjininë.

Partia Fidesz e Kryeministrit të Hungarisë Viktor Orban shtyu projektligjin në parlament në maj. Duke vepruar kështu ai tërhoqi kritikat ndërkombëtare. Dhe sfidat ligjore në Gjykatën Kushtetuese të Hungarisë dhe Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut mund ta shohin ligjin të anuluar.

Rusia është gjithashtu e lidhur me Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut dhe gjykatën e saj. Sidoqoftë, ajo më parë ka vendosur ligjet e saj të brendshme mbi detyrimet e saj ndërkombëtare.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top