Tu e lexu qitash
Atletët Danell Leyva dhe Dan Palmer dalin hapur si queer

Atletët Danell Leyva dhe Dan Palmer dalin hapur si queer

Një çift atletësh profesionistë po flasin për vendimet e tyre për të dalë hapur, dhe për shpresat e tyre se trajtimi i atletëve LGBTQ+ do të vazhdojë të përmirësohet – edhe kur organizatat ndërkombëtare të sportit vazhdojnë të imponojnë politika homofobike.

Duke folur me Kanalin Olimpik, shërbimi zyrtar në internet i Olimpiadës, medalisti i gjimnastikës Danell Leyva tregoi për vendimin e tij për të folur publikisht për herë të parë në lidhje me seksualitetin e tij në 11 tetor, Ditën Kombëtare të Daljes Hapur. Ishte një hap që ai e kishte menduar për një kohë të gjatë dhe ai thotë se gati sa nuk doli hapur në qershor gjatë Muajit të Krenarisë por e rimendoi sepse nuk donte të devijonte vëmendjen nga lëvizja Black Lives Matter.

Leyva krijoi një postim në Twitter për të dalë hapur në 11 tetor, megjithëse ai thotë se u përpoq të gjente fjalët e duhura për të përshkruar veten, i pasigurt nëse do të identifikohej si bi apo pan.

Në fund të fundit, thotë ai, ai ishte ngushëlluar nga njerëzit që i thanë se nuk kishte pse të zgjidhte një emërtim.

“Nuk duhet të jesh thjesht” një gjë “,” të tjerët i thanë atij. “Është diçka fluide që gjithnjë ndryshon, kështu që nuk duhet të shqetësoheni për këtë.”

Ai gjithashtu tregoi se e ka ditur gjithnjë se seksualiteti i tij ishte më shumë sesa heteroseksual. Ai u përpoq ta refuzonte atë për një kohë të gjatë, pjesërisht për shkak të frikës për familjen e tij. Ai thotë se shpreson që një ditë seksualiteti i një personi të jetëjo diçka e jashtëzakonshme.

Leyva ka një histori të njohjes së betejave të grupeve të margjinalizuara, pasi kishte qëndruar pranë grave atlete që flisnin për sulmet seksuale në fushë.

Po në këtë muaj, lojtari Australian i rugby-t Dan Palmer shkroi një artikull rreth daljes hapur. Në artikull, ai përshkruan ndjenjën e ankthit se si seksualiteti i tij mund të ndikojë në karrierën e tij dhe se ai abuzoi me opioidët për të shmangur problemet e tij – por natyrisht, kjo i bëri gjërat edhe më keq. Disa herë, ai mendonte për vdekjen e tij.

Në fund të fundit, shkruan Palmer, ai kërkoi ndihmë nga miqtë, doli hapur me një letër dhe menjëherë ndjeu një lehtësim. Por ndërsa ai u bë më rehat me veten e tij, ai u bë i vetëdijshëm për fanatizmin brenda fushës, nga lojtarë si Israel Folau, i cili postoi komente të ashpra homofobike në internet.

“Më sëmur fakti që në vitin 2020 ka akoma njerëz që torturojnë veten ashtu si unë, si brenda dhe jashtë sportit,” shkruan Palmer. “Nëse kjo histori mund të nxisë një bisedë, të krijojë hapësirë ​​që njerëzit të ndihen më rehat duke qenë vetja, ose mund ta ndihmojë dikë të kuptojë më mirë se çfarë mund të jetë duke kaluar një i afërm, do të kishte qenë një sukses.”

Organizata World Rugby vazhdon të përballet me fanatizmin organizativ, ku në fillim të këtij muaji kanë ndaluar haptas gratë trans të luajnë së bashku me gratë e tjera. Kjo ka tërhequr kritika të forta ndaj organizatës, me mijëra tifozë që nënshkruan një peticion duke akuzuar grupin e mjekëve të pakualifikuar transfobikë në zbatimin e ndalimit.

World Rugby ka thënë se ata mund të rishikojnë vendimin në të ardhmen.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top