Tu e lexu qitash
20 nëntori – Dita e Përkujtimit Transgjinor

20 nëntori – Dita e Përkujtimit Transgjinor

Dita e Përkujtimit Transgjinor (Transgender Day of Rememberence) është një respektim vjetor në 20 nëntor që nderon kujtimin e njerëzve transgjinorë, jetët e të cilëve u humbën në akte të dhunës anti-transgjinore.

Për më tepër, një javë para TDOR, njerëzit dhe organizatat në të gjithë botën marrin pjesë në Javën e Ndërgjegjësimit Transgjinor për të ndihmuar në ngritjen e dukshmërisë për njerëzit transgjinorë dhe adresimin e çështjeve me të cilat përballet komuniteti.

Dita e Përkujtimit Transgjinor (TDOR) ishte filluar në vitin 1999 nga avokuesja transgjinore Gwendolyn Ann Smith si vigjilje për të nderuar kujtimin e Rita Hester, një grua transgjinore që u vra në 1998. Vigjilja përkujtoi të gjithë njerëzit transgjinorë të humbur në dhunë që nga vdekja e Rita Hester, vrasja e së cilës më 28 nëntor 1998 filloi projektin në internet “Kujtimi i të Vdekurve tanë”, dhe filloi një traditë e rëndësishme që është bërë Dita Vjetore e Përkujtimit Transgjinor.

Vrasja e Rita Hesterit – si shumica e rasteve të vrasjeve anti-transgjinore – nuk është zgjidhur akoma.

Megjithëse jo çdo person i përfaqësuar gjatë ditës së përkujtimit u vetë-identifikua si transgjinor – domethënë si një transeksual, crossdresser ose me variant tjetër gjinor – secili ishte një viktimë e dhunës bazuar në paragjykime ndaj njerëzve transgjinorë.

Ne jetojmë në raste më të ndjeshme se kurrë ndaj dhunës në bazë të urrejtjes, veçanërisht që nga ngjarjet e 11 shtatorit 2001. Megjithatë, edhe tani, vdekjet e atyre të bazuara në urrejtje apo paragjykime anti-transgjinore janë injoruar kryesisht. Gjatë dekadës së fundit, më shumë se një person në muaj ka vdekur për shkak të urrejtjes ose paragjykimit me bazë transgjinore, pavarësisht nga ndonjë faktor tjetër në jetën e tyre. Ky trend nuk tregon asnjë shenjë të zvogëlimit.

Dita e Kujtimit Transgjinor shërben disa qëllime. Kjo ditë ngrit ndërgjegjësimin e publikut për krimet e urrejtjes ndaj njerëzve transgjinorë, një veprim që media aktuale nuk e kryen. Dita e Përkujtimit mbanë zi dhe nderon publikisht jetën e vëllezërve dhe motrave tona që përndryshe mund të harrohen.

Përmes vigjilencës, ne shprehim dashuri dhe respekt për njerëzit tanë përballë indiferencës dhe urrejtjes ndërkombëtare. Dita e Përkujtimit i kujton njerëzit jo-transgjinorë se ne jemi bijtë e tyre, vajzat, prindërit, miqtë dhe të dashurit. Dita e Përkujtimit u jep aleatëve tanë një shans për të dalë përpara me ne dhe të qëndrojmë vigjilent, duke përkujtuar ata prej nesh që kanë vdekur nga dhuna anti-transgjinore.

“Dita e Përkujtimit Transgjinor kërkon të nxjerrë në pah humbjet me të cilat ballafaqohemi për shkak të fanatizmit dhe dhunës anti-transgjinore. Unë nuk jam e huaj nga nevoja për të luftuar për të drejtat tona, dhe e drejta për të ekzistuar thjesht është para së gjithash. Me kaq shumë kërkesa për të fshirë njerëzit transgjinorë – ndonjëherë në mënyrat më brutale të mundshme – është me rëndësi jetike që ata që humbasim të kujtohen, dhe që ne vazhdojmë të luftojmë për drejtësi ” – Themeluesja e Ditës së Përkujtimit Transgjinor, Gwendolyn Ann Smith.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top