Tu e lexu qitash
Të paktën 350 njerëz trans janë vrarë në nivel global në vitin 2020

Të paktën 350 njerëz trans janë vrarë në nivel global në vitin 2020

Paralajmërim mbi përmbajtjen: Ky artikull përfshin detaje të dhunës së urrejtjes anti-trans.

2020 vazhdon të jetë një nga vitet më vdekjeprurëse të regjistruara për dhunën e urrejtjes ndaj njerëzve trans dhe personave me gjini neutrale në Shtetet e Bashkuara. Ndërsa vëzhgimi global i Ditës së Përkujtimit Transgjinor shënohet sot më 20 nëntor, analizat e reja tregojnë se vrasjet e njohura të anëtarëve të komunitetit trans janë rritur në krahasim me vitin e kaluar.

Sipas një të dhëne të mbledhur nga Transrespect Versus Transphobia Worldwide (TvT), një krah kërkimor i rrjetit të avokimit Transgender Europe, të paktën 350 njerëz transgjinorë dhe me gjini neutrale u vranë midis fillimit të tetorit 2019 dhe fundit të shtatorit 2020, periudha vlerësuar çdo vit përmes projektit të tyre të monitorimit të vrasjeve trans. Totali përfaqëson një rritje prej 6% të vrasjeve të raportuara nga numërimi i tyre në vitin 2019, kur 331 persona trans dhe me gjini neutrale humbën jetën për shkak të dhunës së urrejtjes.

Brazili regjistroi numrin më të lartë të vrasjeve të çdo vendi, me 152 njerëz trans të vrarë gjatë periudhës kohore të ndjekur. Nga 75 vendet e ndjekura në sondazh, Meksika dhe Shtetet e Bashkuara u renditën e dyta dhe e treta në numrin e përgjithshëm të vrasjeve anti-trans, me përkatësisht 57 dhe 28.

TvT vuri në dukje një “trend alarmues” në vrasjet e njerëzve trans dhe me gjini jo-konforme që kur ata filluan analizat e tyre vjetore në 2008.

“Si pasojë e pandemisë COVID-19, si dhe racizmit në rritje dhe brutalitetit të policisë, jeta e njerëzve trans dhe me gjini neutrale janë në rrezik edhe më të madh,” tha organizata në një njoftim për shtyp. “Të dhënat janë një dëshmi se si COVID-19 po ndikon në mënyrë disproporcionale tek njerëzit trans në të gjithë botën, veçanërisht tek ata më të margjinalizuarit, siç janë gratë me ngjyrë, punëtorët e seksit, migrantët, të rinjtë dhe të varfërit”.

“Megjithëse COVID-19 na prek të gjithëve”, shtoi grupi, “ndryshimet shoqërore dhe pabarazitë thellohen nga pandemia, duke theksuar boshllëqet në mungesë të legjislacionit dhe mbrojtjen sistematike të njerëzve trans dhe me gjini neutrale”.

Analiza e TvT tregon se 98% e atyre që u vranë globalisht ishin gra trans ose njerëz transfemininë. Përveç kësaj, njerëzit me ngjyrë përbënin 79% të njerëzve trans të vrarë në Shtetet e Bashkuara gjatë periudhës kohore që ata hulumtuan. Kur u ekzaminua globalisht, 38% e vrasjeve ndodhën në rrugë, ndërsa 22% e incidenteve ndodhën në shtëpinë e viktimës. Mosha mesatare e atyre që u vranë është 31 vjeç, me viktimën më të re 15 vjeç.

Sidoqoftë, numrat nuk janë gjithëpërfshirës, ​​pasi përfshin vetëm incidente të gjetura në internet dhe ato të raportuara në TvT nga aktivistët lokalë dhe organizatat partnere. Shumë raste të vrasjeve anti-trans nuk janë të njohura për publikun sepse ato nuk janë raportuar ose janë raportuar keq, me shumë viktima që ju përdoret emri i tyre i vjetër dhe po keqgjinorizohen.

Raporti vjetor i Monitorimit të Vrasjeve Trans përfshin gjithashtu një indeks prej 90 faqesh me emra dhe detaje të tjera në lidhje me secilën nga jetët e humbura, të kronikuara në mënyrë se kur u vranë. Lista përfshin disa vrasje të kohëve të fundit të njerëzve trans në Shtetet e Bashkuara, duke përfshirë rastet e Aerrion Burnett dhe Tracy “Mia” Green, që të dy ishin gra transgjinore të zeza dhe humbën jetën në fund të Shtatorit.

Burnett, 27, u qëllua gjatë orëve të vona të mbrëmjes së 19 shtatorit në Independence, Misuri, ku trupi i saj u gjet në një qosh të një rruge. Nuk ka detaje të mëtejshme që janë lëshuar për publikun që nga raportet fillestare të vdekjes së saj. Green, një banore 29-vjeçare në Filadelfia, u gjet me një plagë me armë zjarri gjatë një ndalimi të trafikut të policisë dhe më vonë vdiq nga plagët e saj në një spital aty pranë.

Pasi policia hetoi incidentin e fundit, shoferi – Abdullah Ibn El-Amin Jaamia, 28 – u arrestua dhe u akuzua për vrasjen e Green, sipas bashkëpunëtorit të CBS, KYW-TV. Ndërkohë, vrasja e Burnett mbetet e pazgjidhur.

Jeta e tyre do të jetë ndër qindra të memorizuara në të gjithë botën gjatë Ditës së Përkujtimit të Transgjinorëve, një kremtim vjetor i nisur në 1999 nga aktivistja trans Gwendolyn Ann Smith si vigjilje për të nderuar kujtimin e Rita Hester, një grua trans e cila u vra në 1998. Sipas Human Rights Campaign, 34 persona transgjinorë e me gjini diverse janë vrarë deri më tani këtë vit në SH.B.A., duke shënuar një rekord të lartë.

Ky numër dallon dukshëm nga të dhënat e TvT, të cilat kanë të bëjnë, pjesërisht, me ndryshimet në periudhat kohore të llogaritura, dhe nënvizon nevojën për raportim më të mirë e më të qëndrueshëm për dhunën anti-trans.

“Unë nuk jam e huaj për nevojën për të luftuar për të drejtat tona dhe e drejta për të ekzistuar thjesht është e para dhe më e rëndësishmja,” tha Smith, sipas GLAAD. “Me kaq shumë njerëz që kërkojnë të fshijnë njerëzit transgjinorë – ndonjëherë në mënyrat më brutale të mundshme – është shumë e rëndësishme që ata që humbasim të kujtohen dhe që ne të vazhdojmë të luftojmë për drejtësi.”

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top