Tu e lexu qitash
Java e Ndërgjegjësimit Transgjinor (13-19 nëntor)

Java e Ndërgjegjësimit Transgjinor (13-19 nëntor)

Çdo vit ndërmjet 13-19 nëntor, njerëz dhe organizata në të gjithë botën marrin pjesë në Javën e Ndërgjegjësimit Transgjinor për të ndihmuar në ngritjen e dukshmërisë së njerëzve transgjinorë dhe adresimin e çështjeve me të cilat përballen anëtarët e komunitetit.

Java e Ndërgjegjësimit Transgjinor është një javë kur njerëzit transgjinorë dhe aleatët e tyre ndërmarrin veprime për të sjellë vëmendjen e komunitetit duke edukuar publikun se kush janë njerëzit transgjinorë, duke shkëmbyer histori dhe përvoja dhe duke avancuar avokimin rreth çështjeve të paragjykimit, diskriminimit dhe dhunës që prekin komunitetin transgjinor.

Është gjithashtu një shans për të edukuar publikun, tha Gillian Branstetter, zëdhënëse e Qendrës Kombëtare të Barazisë Transgjinore. “Vetëm një në katër amerikan e njeh një person trans personalisht,” tha ajo. “Dhe edhe atëherë, është ende e rëndësishme për njerëzit që nuk janë transgjinorë vetë të kuptojnë se kush jemi dhe çështjet me të cilat ballafaqohemi dhe barrierat që janë vënë shpesh në rrugën tonë.”

Në të gjithë vendin, komunitetet zhvillojnë ngjarje dhe aktivitete të ndryshme për t’i ndihmuar njerëzit të njohin Javën e Ndërgjegjësimit Transgjinor, tha Alex Schmider, drejtori i asociuar i përfaqësimit transgjinor në GLAAD. “Njerëzit shfaqin filma që janë bërë nga krijuesit trans, dhe do të kenë shfaqje arti,” tha ai. “Shumë nga qendrat LGBTQ në të gjithë vendin organizojnë panele dhe ngjarje që janë të hapura për publikun që njerëzit të mësojnë.” Disa kompani, tha ai, kërkojnë që njerëzit transgjinorë të vijnë në vendet e tyre të punës dhe të flasin për gjithëpërfshirjen.

Megjithë dukshmërinë e rritur, ata ende përballen me pengesa çdo ditë. Diskriminimi është i dukshëm në kujdesin shëndetësor, strehimin, në vendin e punës, në shkollë, në restorante, tualete, aeroport dhe në ndërveprimet e tyre me zbatimin e ligjit. Ky paragjykim shpesh shtohet nga pjesë të tjera të identitetit të një personi transgjinor, shtoi Branstetter, pavarësisht nëse ata janë një person me ngjyrë, pa dokumente, një punonjës seksi ose janë me aftësi të kufizuar.

Një problem tjetër është shumë lajme në lidhje me transgjinorët që përqendrohen në traumën e tyre, tha Schmider, në vend të forcës dhe aftësisë së tyre, që mund të shtrembërojnë pamjen e publikut për komunitetin.

“Komuniteti transgjinor është një grup njerëzish që jetojnë në çdo komunitet, në çdo lagje, duke punuar në çdo industri, duke kontribuar pozitivisht në shoqëri,” tha ai. “Dhe kjo humbet kur ka aq shumë negativitet rreth atyre që ne jemi si njerëz.”

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top