Tu e lexu qitash
Mbretëria e Bashkuar për herë të parë i jep statusin e refugjatit një personi jo binar

Mbretëria e Bashkuar për herë të parë i jep statusin e refugjatit një personi jo binar

Statusi i refugjatit është dhënë mbi statusin jo binar të një personi për herë të parë në një gjykatë në Mbretërinë e Bashkuar, pas një vendimi historik.

Gjykimi, në gjykatën e sipërme, u vendos në rastin e Arthur Britney Joestar nga El Salvador pasi arriti në përfundimin se ata do të përballeshin me persekutim për identitetin e tyre nëse ktheheshin në vendin e tyre të lindjes.

Në korrik, aktivistët kishin mirëpritur “vendimin historik” kur një gjykatës në San Salvador shpalli tre oficerë policie fajtorë për vrasjen e vitit 2019 të Camila Díaz Córdova dhe e dënoi secilin me 20 vjet burg, ishte dënimi i parë për një krim të urrejtjes kundër një grua transgjinore në vend.

Kombet e Bashkuara kanë kërkuar vazhdimisht që të bëhet më shumë për të trajtuar dhunën atje.

Vendimi i MB thotë se Joestar do të kishte të ngjarë të përballej me kërcënime specifike, përfshirë dhunën fizike dhe seksuale, nëse do të kthehej në El Salvador.

Joestar, 29 vjeç, që është vendosur në Liverpool, erdhi në Mbretërinë e Bashkuar në Tetor 2017 për t’i shpëtuar abuzimit të përditshëm në vendin e tyre të lindjes.

“Kur ecja përgjatë rrugëve, njerëzit më hidhnin mbeturinat nga dritaret e tyre – një herë, dikush më hodhi një qese plastike plot urinë,” thanë ata. “Në El Salvador, njerëzit jo binarë janë në kaq shumë rrezik – unë kam parë kufoma. Çdo gjë mund të më kishte ndodhur. Mund të isha torturuar, përdhunuar, pushkatuar, vrarë “.

Në një incident, në kryeqytetin San Salvador, Joestar u ndalua nga policia. “Një nga policët filloi të pyeste për flokët e mi, duke më thënë se nuk isha normale, se donin të më mësonin se si të isha burrë. Pastaj më goditën me grushta në gjoks dhe më shtyen në dysheme.

“Unë nuk e di se çfarë ishte më keq – sulmi ose kur unë vetëm u lash atje dhe askush nuk erdhi për të më ndihmuar. Kisha shumë mavijosje, krahët më ishin me gjak dhe po qaja. Por askujt nuk i interesonte. Ishte vërtet e tmerrshme ”, thanë ata.

Joestar më parë i ishte refuzuar azili në MB. Pretendimi i parë, në nëntor 2018, u hodh poshtë nga gjykata e shkallës së parë e cila tha se brutaliteti i policisë “nuk arriti më shumë se diskriminim” dhe ndodhi vetëm një herë. I dyti, në shkurt të vitit 2020, në bazë të identitetit jo-binar u refuzua fillimisht, por u mbështet në apel.

“Mënyra se si gjykatësi e trajtoi çështjen: ajo më kuptoi – të gjitha detajet e vogla, ajo pa gjithë historinë,” tha Joestar. “Në fund, ajo u kthye të më shikonte dhe filloi të më fliste në Spanjisht, për të më thënë se më dha të drejtën për të qëndruar në këtë vend dhe të drejtën për të qenë atë që dua të jem. Fillova të qaj. Ndjeva sikur kam lindur përsëri. ”

Në seancën e apelit, gjykatësja Bruce kritikoi vendimin e mëparshëm se sulmi i policisë Salvadoriane nuk ishte përndjekje.

“Ishte një sulm fizik, nga policia, i motivuar nga asgjë tjetër përveç homofobisë,” tha ajo. “Pesë minuta është një kohë e gjatë për tu rrahur. Unë nuk dyshoj se ishte për ankuesin një përvojë e tmerrshme.

“Duke pasur parasysh provat e vendit,” shtoi ajo, “dhe provat personalisht në lidhje me ankuesin … Nga kjo rrjedh që ankesa duhet të lejohet.”

Gjykatësja tha se seancat e mëparshme ishin të gabuara dhe kanë përdorur përemrin “ai”.

Aktivistët e mirëpritën gjykimin. Nancy Kelley, shefja ekzekutive në Stonewall, tha: “Ne jemi tepër të kënaqur për Mx Joestar, rasti historik i të cilit ka të ngjarë të bëjë më të lehtë për njerëzit jo binarë të kërkojnë azil në Mbretërinë e Bashkuar. Askush nuk duhet t’i nënshtrohet sulmeve dhe dhunës thjesht për shkak të kush janë, dhe është me rëndësi që MB të ofrojë strehim për ata për të cilët vendi i tyre nuk është i sigurt. “

Joestar shpreson që çështja të ndihmojë të tjerët.

“E gjithë padrejtësia që pësova, ndoshta ia vlen, për t’i treguar njerëzve se ka diçka pozitive për të marrë nga të gjitha vuajtjet. Unë thjesht shpresoj që së shpejti njerëzit të mund të na shohin dhe ne më në fund mund të themi se nuk jemi të padukshëm. ”

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top