Tu e lexu qitash
Tre policë marrin 20 vjet burg secili për vrasjen e gruas trans në El Salvador

Tre policë marrin 20 vjet burg secili për vrasjen e gruas trans në El Salvador

Një gjyqtar ka shpallur fajtorë tre oficerë policie për vrasjen e një punëtoreje seksi në El Salvador duke i dhënë secilit 20 vjet burg.

Është dënimi i parë i suksesshëm për vrasjen e një personi transgjinor në vendin e Amerikës Qendrore.

El Salvador vazhdon të ketë nivele të larta të vrasjeve LGBT+, në veçanti vrasjeve trans. Midis tetorit 2019 dhe prillit të këtij viti, vendi pa vrasjet e të paktën shtatë grave trans dhe dy burrave gej. Provat tregojnë se vrasësit ishin të motivuar nga urrejtja.

Në këtë rast, tre oficerë policie arrestuan gruan 29-vjeçare trans Camila Díaz Córdova herët në mëngjes në 31 Janar 2019. Ata ishin duke iu përgjigjur një ankese të rendit publik.

Prokurorët thanë që oficerët pastaj e sulmuan brutalisht dhe e hodhën jashtë automjetit në lëvizje.

Díaz Córdova vdiq nga plagët e saj më 3 shkurt në Spitalin Kombëtar Rosales në San Salvador.

Gjykata dëgjoi prova kundër oficerëve, përfshirë të dhënat e gjurmimit GPS të automjetit të tyre, ku u gjet Díaz Córdova dhe raporti i saj i autopsisë. Gjykatësi në San Salvador i dënoi me 28 korrik.

Në një kthesë të mëtejshme, u bë e njohur në javët pas vdekjes së saj, që Camila kishte kërkuar azil në SHBA në gusht 2017 nga frika për jetën e saj në El Salvador.

Sidoqoftë, autoritetet amerikane të Emigracionit dhe Zbatimit të Doganave e ndaluan atë. Ata nuk e pranuan faktin që ajo ishte në rrezik dhe e internuan në nëntor të po këtij viti. Miqtë e Camilas thonë se ICE e mashtroi atë në nënshkrimin e dokumenteve.

José Miguel Vivanco, drejtori i Amerikës në Human Rights Watch, përshëndeti aktgjykimin:

‘Ky vendim i rëndësishëm është shumë i nevojshëm në një vend ku Salvadorianët LGBT dhe familjet e tyre rrallë shohin drejtësi për krime të dhunshme.

‘Rezultati i çështjes së Camilas dërgon një mesazh të fuqishëm për shoqërinë Salvadoriane që dhuna kundër LGBT nuk do të tolerohet.’

Siç raportoi Gay Star News në atë kohë, vrasja e Camila ishte e para nga dy vrasjet trans në vetëm një javë në El Salvador.

Viktima e dytë, Lolita, vdiq në 8 shkurt pasi një grup e sulmuan atë me një hanxhar.

Në të vërtetë, vrasësit Salvadorian anti-LGBT+ kanë tendencë të kryejnë vrasje veçanërisht brutale dhe simbolike.

Për shembull njerëzit gjetën gruan trans Victoria Pineda lakuriq në qytetin e Ahuachapán në nëntor 2019.

Sulmuesit kishin shpërfytyruar fytyrën e saj dhe kishin mbuluar trupin e saj me dru dhe një gomë makine. Bianka Rodríguez nga organizata për të drejtat trans COMCAVIS beson se ata ‘e kryqëzuan’ Victorian me gomën që simbolizonte një kurorë me gjemba dhe shkrimet e kryqit.

Ndërkohë njerëzit gjetën Tita Andrade, një tjetër grua trans, në Mars 2020 në qytetin e La Unión. Ajo kishte djegie mbi 90% të trupit të saj.

Asambleja Legjislative Salvadoriane ndryshoi Kodin Penal të vendit në 2015 për të njohur vrasjet LGBT+ si “vrasje të rënduara”. Ata tani mund të marrin deri në 70 vjet burg.

Sidoqoftë, prokurorët janë përpjekur të klasifikojnë vetëm tre vrasje LGBT+ si krime të urrejtjes që nga ajo kohë. Njëra ishte vrasja e Díaz Córdova.

Në fund, gjyqtarët hodhën poshtë akuzat shtesë për krime të urrejtjes pasi nuk kishte prova të mjaftueshme. Sidoqoftë, çështja mbetet një përparim për Salvadorianët trans si gjykimi i parë i suksesshëm për vrasjen e një personi trans.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top