Tu e lexu qitash
Një grua trans hapi medresenë e parë në Pakistan vetëm për nxënësit trans

Një grua trans hapi medresenë e parë në Pakistan vetëm për nxënësit trans

Një grua trans në Pakistan po ndjek ëndrrat e saj duke përdorur kursimet e saj të jetës për të hapur shkollën e parë fetare islamike të vendit ekskluzivisht për njerëzit trans.

Medreseja u themelua nga Rani Khan, një grua trans 34 vjeçare.

Në një intervistë me Reuters, Khan shpjegoi se ajo ishte mohuar nga familja e saj në moshën 13 vjeçare dhe “u detyrua të lypte”, duke kërcyer në “dasma dhe ahengje të tjera” nga mosha 17 vjeç e më tej. Ajo u largua kur pa një ëndërr që një mik i ndjerë i kërkoi asaj të bënte diçka për komunitetin trans dhe hapi shkollën me dy dhoma në tetor.

“Unë jam duke e mësuar Kuranin për t’i pëlqyer Zotit, për të bërë jetën time këtu dhe në jetën pas vdekjes”, tha Khan për Reuters.

Megjithëse shkolla ende nuk ka marrë ndihmë qeveritare, Khan thotë se disa zyrtarë kanë ofruar për të ndihmuar nxënësit të gjejnë punë dhe ajo shpreson t’i mësojë ata të qepin dhe të qëndisin në mënyrë që ata të shesin rroba për të mbledhur fonde për shkollën.

Qeveria pakistaneze ka hapur më parë shkolla publike për njerëzit trans në Lahore, Karachi, Islamabad dhe Lodhran, sipas Daily Pakistan. Këto shënuan shkollat ​​e para për njerëzit trans në çdo shtet islamik, dhe ato ofrojnë 12 vjet arsim akademik, me kurse të ofruara në modelimin, prerja dhe modelimi i flokëve, dizajn grafik, dhe më shumë. Shkolla e Khan ndryshon në atë që arsimi i ofruar është qartazi fetar, megjithëse nxënësit shprehën entuziazëm për të mësuar aftësi jetësore gjithashtu, sipas Reuters.

Megjithëse Pakistani njihet si një vend konservator, komunitetet trans të kombit këmbëngulin në krijimin e hapësirave për veten e tyre kur ato përjashtohen. Një grup grash trans në Karaçi hapi kohët e fundit Kishë e Parë të Eunukëve, kisha e parë e vendit për njerëzit e krishterë trans, të cilët janë margjinalizuar dyfish për gjininë e tyre si dhe për besimin e tyre në vendin konservator, me shumicë myslimane.

Ashtu si shumë vende të tjera të kolonizuara më parë nga Britanikët, ligjet anti-homoseksuale të Pakistanit janë një trashëgimi koloniale, me ligje të ngjashme që gjenden në vende si Butani, Uganda dhe Singapori.

Sidoqoftë, Pakistani miratoi Ligjin për Personat Transgjinorë (Mbrojtja e të Drejtave) në 2018, i cili lejon njerëzit të zgjedhin gjinitë e tyre në dokumentet zyrtare ligjore dhe ndalon diskriminimin në sfera të jetës publike të tilla si shkolla, puna, transporti publik etj.

Akoma, dhuna ndaj njerëzve trans mbetet një çështje në Pakistan, me dhunën me armë dhe sulmin seksual që janë veçanërisht të spikatur, sipas aktivistes pakistaneze trans Saro Imran. Ashtu si në bashkësitë trans në të gjithë botën, Imran thotë se njerëzit trans në Pakistan shpesh duhet të merren me punë seksuale për mbijetesë dhe se “mbështetja e vetme për njerëzit transgjinorë në Pakistan sigurohet nga bashkëmoshatarët e tyre”.

Shkolla e Khan është bashkuar me Medresenë Dawatul Quran për Gjininë e Tretë, një tjetër medrese vetëm për nxënës trans, e cila u hap në Daka, Bangladesh në nëntor të vitit të kaluar.

Kqyre edhe qito

© 2020 Dylberizm - Të gjitha të drejtat e rezervuara

Scroll To Top